Siirry sisältöön
Kaksi motoristia tervehtii toisiaan maantiellä

Moottoripyöräilijöiden henkilövahingot tieliikenteessä

Moottoripyöräilijöiden henkilövahinkojen määrä on lähes puolittunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin 23 ja loukkaantunut 350 moottoripyöräilijää vuodessa. Vuoden 2019 tietojen mukaan 51 moottoripyöräilijää loukkaantui vakavasti. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä ja loukkaantuneista seitsemän prosenttia oli moottoripyöräilijöitä. Henkilövahingoista yhdeksän kymmenestä tapahtuu miehille.

Taajamien ulkopuolella tapahtui kaksi kolmesta kuolemasta ja puolet loukkaantumisista. Uhreista kolmannes menehtyi ulosajoissa ja lähes joka neljäs kohtaamisonnettomuuksissa. Loukkaantumisista yli neljännes tapahtui ulosajoissa ja joka neljäs samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Taajamissa tapahtui kolmannes kuolemantapauksista ja puolet loukkaantumisista. Uhreista lähes puolet menehtyi ulosajoissa ja joka viides nokkakolareissa. Loukkaantumisista lähes joka kolmas oli samojen ajosuuntien onnettomuus ja joka viides ulosajo. Myös risteävien ajosuuntien onnettomuuksissa loukkaantui noin viidennes.

Kuvassa vasemmalla tieliikenteessä kuolleet moottoripyöräilijät 2011-2020 ja kuvassa oikealla tieliikenteessä loukkaantuneet moottoripyöräilijät 2011-2020.

Kolmannes loukkaantuneesta oli nuoria

Kaikista moottoripyörällä loukkaantuneista 35 prosenttia oli 15-24-vuotiaita. Menehtyneistä nuoria oli lähes kolmannes.

Tieliikenteessä kuolleet moottoripyöräilijät ikäryhmittäin vuosina 2011– 2020:

Tieliikenteessä loukkaantuneet moottoripyöräilijät ikäryhmittäin vuosina 2011 – 2020:

Tämä tarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin. Vuosi 2020 on ennakkotietoja.