Siirry sisältöön
Kaksi motoristia tervehtii toisiaan maantiellä

Moottoripyöräilijöiden henkilövahingot tieliikenteessä

Moottoripyöräilijöiden henkilövahinkojen määrä on laskenut yli kolmanneksella viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Viimeisen kolmen vuoden aikana on kuollut keskimäärin 24 ja loukkaantunut 325 moottoripyöräilijää vuodessa. Vuoden 2020 tietojen mukaan 55 moottoripyöräilijää loukkaantui vakavasti. Kaikista tieliikenteessä menehtyneistä joka kymmenes ja loukkaantuneista seitsemän prosenttia oli moottoripyöräilijöitä. Henkilövahingoista yhdeksän kymmenestä tapahtuu miehille.

Taajamien ulkopuolella tapahtui kaksi kolmesta kuolemasta ja puolet loukkaantumisista. Uhreista lähes kolmannes menehtyi ulosajoissa ja joka neljäs kohtaamisonnettomuuksissa. Loukkaantumisista yli neljännes tapahtui ulosajoissa ja joka neljäs samojen ajosuuntien onnettomuuksissa.

Taajamissa tapahtui kolmannes kuolemantapauksista ja puolet loukkaantumisista. Uhreista yli kolmannes menehtyi ulosajoissa ja lähes kolmannes nokkakolareissa. Loukkaantumisista lähes joka kolmas oli samojen ajosuuntien onnettomuus ja joka neljäs risteävien ajosuuntien onnettomuus.

Kuvassa vasemmalla tieliikenteessä kuolleet moottoripyöräilijät 2012-2021 ja kuvassa oikealla tieliikenteessä loukkaantuneet moottoripyöräilijät 2012-2021.

Kolmannes loukkaantuneesta oli nuoria

Kaikista moottoripyörällä loukkaantuneista kolmannes oli 15-24-vuotiaita. Menehtyneistä nuoria oli yli neljännes.

Tieliikenteessä kuolleet moottoripyöräilijät ikäryhmittäin vuosina 2012– 2021:

Tieliikenteessä loukkaantuneet moottoripyöräilijät ikäryhmittäin vuosina 2012 – 2021:

Tämä tarkastelu perustuu Tilastokeskuksen tilastoimiin, poliisin tietoon tulleisiin tieliikenneonnettomuuksiin. Vuosi 2021 on ennakkotietoja.