Gå till innehållet
Kolme lasta ylittää suojatietä varusteinaan heijastinliivi ja heijastimia.
Reflexkikning

När hösten närmar sig blir morgnarna och kvällarna snabbt mörkare. Hösten är därför ett perfekt tillfälle att säkerställa att reflexerna fungerar efter ljusa sommardagar. Efter att du är färdig med kikningen, se till att du har tillräckligt med reflexer i jackan och ryggsäcken.

Tavoite
  • Reflexkikning gör det lättare att förstå hur en reflex fungerar och hur viktig den är för säkerheten för människor som rör sig i mörkret och skymningen
  • Reflexkikning kan användas för att visuellt kontrollera att reflexen fungerar som avsett och till exempel inte är alltför sliten
    • Om du är osäker på reflexens skick, kvalitet eller funktion är det bäst att byta ut reflexen
Nämä tarvitset
  • En ficklampa
  • Reflexer för kikning
  • Ett dunkelt rum kan understryka reflexens betydelse, men det är inte nödvändigt

Utförandeanvisningar

Häng upp reflexerna cirka fem meter från kikningsplatsen och rikta en ficklampa mot de hängande reflexerna. Om ficklampan hålls i bröst- eller midjehöjd kan reflexerna flimra något. När du lyfter ficklampan framför näsan ”lyser” reflexerna på ett helt annat sätt. Syftet med reflexen är att reflektera ljuset tillbaka mot ljuskällan. Ju närmare ljuskällan är ögonen, desto starkare kan våra ögon se reflektionen.

Slutdiskussion

Vilken är den rätta platsen för reflexen? Det är bra att ha flera reflexer i olika delar av kroppen. När du köper en reflex bör du vara uppmärksam på korrekt förpackning med CE-godkännande, EN13356-standarden och information om det typgodkännande organet. En reflex som är behaglig för ögat hamnar också lättare i bruk, och det finns många olika reflexer på marknaden, utgående från ditt favoritidrottslag till mycket annat.

Reflexens reflekterande yta slits vid användning, och man bör komma ihåg att byta ut reflexen regelbundet.