Gå till innehållet
Henkilö tarkastaa renkaiden urasyvyyksiä
Vintern överraskar nästan var tionde bilist

De flesta finländare vet att vinterdäck ska användas från och med början av november om vädret eller väglaget kräver det. Enligt en enkät som Trafikskyddet genomfört överraskar vintern ändå en knapp tiondel av bilisterna. När vädret blir kallare är framförhållning den viktigaste säkerhetsåtgärden för bilisten: Följ med väderprognoserna och reagera i god tid.

Nio av tio finländare känner till regeln om när vinterdäck ska användas: Personbilar och paketbilar ska ha vinterdäck i november–mars om vädret eller väglaget kräver det. I samma enkät svarade cirka tre av fem användare av dubbdäck och friktionsdäck att de byter däck i god tid före den första halkan.*

Lari Mäkelä, som är utbildningsinstruktör vid Trafikskyddet, är inte förvånad över gallupresultaten, utan kommenterar särskilt att kunskapen om när vinterdäck ska användas är på en bra nivå. Han påminner om att det är bättre att byta däck lite för tidigt än för sent.

”Om vintern överraskar är det bra att fundera på om du kan resa kollektivt eller på något annat sätt, eller alternativt arbeta på distans. Sommardäck har inget på vintriga vägar att göra”, understryker Mäkelä.

Var ute i god tid

Det är skäl att räkna med däckbyte så fort vädret blir kallare. Håll koll på när temperaturen börjar sjunka till minusgrader och om det utlovas snöfall.

Det är bra att redan i god tid före däckbytet kontrollera skicket på vinterdäcken. Mönsterdjupet ska vara minst tre millimeter. Kontrollera även däckens ålder.

”Om du tänker låta någon byta däck åt dig ska du boka tid i god tid. När vintern slår till går tiderna åt snabbt”, tipsar Mäkelä.

Dubbar eller friktion?

Valet av vinterdäck är en het potatis varje höst: Ska det vara dubbdäck eller friktionsdäck? En stor del (78 %) av dem som svarade på enkäten uppgav att den bil de använder mest har dubbdäck som vinterdäck.

Det finns dock inget enkelt svar på frågan, utan vinterdäck ska väljas enligt det användningsbehov man har.

”Valet av lämpliga däck beror på hurdan bilen är och hurdant användningsbehovet är. När du ska köpa däck ska du tänka på var och under hurdana förhållanden du tänker köra med bilen. Dubbdäck vinner när det är isigt före, även om skillnaderna har minskat under årens lopp. Baksidan av myntet är bland annat att dubbarna sliter på vägytorna”, berättar Mäkelä.

*Trafikskyddets enkät genomfördes av Kantar Public i november 2022. Enkäten besvarades av sammanlagt 1 113 personer, varav 923 var bilförare.