Gå till innehållet
Koira kiinnitettynä turvavyövaljaisiin.

Transportera hunden säkert och var beredd på olyckor

Trafikskyddet och Östra Finlands räddningsverk påminner om att hunden reser tryggast i bilen i en lämplig skyddsanordning. Det är även bra att på förhand vara beredd på att man inte själv kan ta hand om sitt husdjur om en olycka inträffar. Man kan till exempel lämna en lapp med information om hunden i bilen för sådana som kommer till olycksplatsen.

Det finns skäl till att fästa uppmärksamhet vid säker transport av hundar eller andra husdjur även under sommarens bilresor. Hunden får aldrig transporteras i personbilens slutna bagageutrymme. Om hunden reser inuti bilen, är det säkrast att koppla fast den i baksätet med en bilsele av hög kvalitet.

”Hundselar som tillverkats för att användas i bilar är även avsedda att tåla krockar. En stabil sele känns igen på att den är gjord av breda och hållbara bilbältesband eller lastremmar. Det breda bandet och selens struktur gör att kraften fördelas på ett större område och ökar hundens möjligheter att överleva en kollision. En sele med metallspännen är bäst”, säger Trafikskyddets kontaktchef Tuula Taskinen.

Om hunden reser i bilens bakre utrymme, är det bra om den har en stadig transportlåda eller bur som fästs vid bilens struktur och som uttryckligen är gjord för transport av hundar. Hunden kan inte vara löst i bilen, eftersom den kan störa föraren – eller slungas på passagerarna i en väldig fart vid en eventuell olycka.

”Det är inte bara fråga om husdjurets säkerhet, utan även de andra passagerarnas säkerhet. Även en liten hund på några kilo har en krockvikt som är 40 gånger större redan vid en hastighet på 50 kilometer i timmen. Var och en kan fundera över hur det känns när en sådan massa slår in i bakhuvudet. Det är bra att lära fyrbenta vänner korrekt transportsätt redan som valp”, tipsar Taskinen och fortsätter:

”Det är bra om hunden har ett halsband eller en sele på sig under resan, men kopplet ska tagas bort. Det är emellertid bra att lämna kopplet i närheten av hunden, så att det är lätt att hitta när det behövs.”

Uppgifter om hunden i bilen

”Första hjälpen försöker transportera svårt skadade patienter så snabbt som möjligt till sjukhuset, men räddningsverksamheten på olycksplatsen tar inte slut där. En hund som eventuellt befinner sig i eller som rymt från olycksfordonet behöver också ofta vård eller annan hjälp. Därför är det bra att det finns grundläggande information om hunden i bilen samt kontaktuppgifter till en person som man kan meddela om situationen”, säger förstavårdare och hundägare Miida Heikkinen.

Husdjuret ska inte heller glömmas bort

Om kontaktpersonen inte kan nås eller om det inte finns uppgifter om en sådan, kan man meddela händelsen till polisen, som i sista hand för husdjuret från olycksplatsen till vidare vård.

”Inom räddningsväsendet påträffas sällan djuruppdrag i trafiken. Men även djurskyddslagen föreskriver att man ska hjälpa ett skadat eller på annat sätt hjälplöst husdjur antingen själv eller genom att skaffa hjälp åt djuret. Husdjuret ska alltså inte heller glömmas bort, utan till exempel hunden tas om hand oavsett vem det är som gör det”, berättar kommunikationschef Mari Voutilainen vid Östra Finlands räddningsverk.

”Om hunden fortfarande befinner sig i olycksfordonet, får den inte släppas lös, eftersom den lätt kan rymma. Det viktigaste att komma ihåg är att man försöker vårda hunden på olycksplatsen och sedan vidare därifrån precis såsom man gör med människor”, tillägger Taskinen.

Faktaruta: Vilka uppgifter är det bra att ha om hunden i bilen?

De viktigaste uppgifterna om hunden som reser med i bilen kan skrivas på till exempel en dubbelsidig (laminerad) lapp, som är bra att förvara med kontaktsidan neråt på ett ställe där den är lätt att hitta. Lappen ska innehålla åtminstone följande uppgifter:

  • Hundens officiella namn och chipnummer
  • Hundens födelsetid
  • Hundens ras, kännetecken och eventuella sjukdomar
  • Hundens lynne, om den är aggressiv mot främlingar el.dyl.
  • Kontaktuppgifter till en ICE-person

Kom även ihåg: om hunden har rymt lönar det sig inte att ropa på den med dess tilltalsnamn. Detta gör det bara svårare att få tag på rymlingen. Läs mer om hur du söker efter en bortsprungen hund (på finska) på Etsijäkoiraliittos webbplats.

Mer information:

kontaktchef Tuula Taskinen, Trafikskyddet (tfn 020 7282 396)
förstahjälpare och hundägare Miida Heikkinen (tfn 0400 449 130)
kommunikationschef Mari Voutilainen, Östra Finlands räddningsverk (tfn 0400 960 177)