
Att använda säkerhetsbälte i framsätet har varit obligatoriskt i redan 50 år
Det blev obligatoriskt att använda bilbälte i framsätet på en personbil för ett halvt sekel sedan. Av Trafikskyddets uppföljningar framgår det att knappt 10 procent använde säkerhetsbälte i framsätet på personbilar i stadsområden före lagändringen 1975. I dag är säkerhetsbältets användningsgrad redan närmare hundra procent och man förstår dess betydelse för trafiksäkerheten.
Trafikskyddet har utrett användningen av säkerhetsbälten genom uppföljningar ända sedan 1966. Enligt uppföljningar* som gjordes i fjol hade 98 procent av dem som färdades i framsätet utanför tätorter säkerhetsbältet fastspänt. I tätorter var siffran 97 procent.
Av Trafikskyddets enkät** framgår det att 97 procent av respondenterna uppger att de alltid eller i allmänhet använder säkerhetsbälte i framsätet på en personbil. Motsvarande siffra för användning i baksätet var 95 procent.
”Säkerhetsbältets användningsgrad är nära nog hundra procent, vilket är bra, men det är också viktigt att få de procentandelar som aldrig använder säkerhetsbälte eller endast använder säkerhetsbälte någon gång att fästa säkerhetsbältet innan de kör iväg”, betonar Minna Jokinen, utbildningsinstruktör vid Trafikskyddet.
Enligt Trafikskyddets enkät upplever människor att säkerhetsbältet är en viktig säkerhetsutrustning. Endast ett fåtal ansåg att det inte hade någon betydelse.
”Om man kan förändra denna attityd och överföra den direkt till beteendet, så skulle säkerhetsbältets användningsprocent vara fulla 100 procent. Det är naturligtvis vårt mål”, bekräftar Jokinen.
Hur viktigt anser du att det är att använda säkerhetsbälte i framsätet på en personbil?
- Mycket viktigt 95 %
- Ganska viktigt 3 %
- Inte särskilt viktigt 1 %
- Inte alls viktigt 0 %
N = Alla respondenter, 1212.
Säkerhetsbältet räddar endast om det är fäst på rätt sätt
Bältespåminnare börjar redan vara allmänna i bilarna.
”Bilen måste vara ganska gammal för att inget ljud ska höras om säkerhetsbältet inte spänns fast. Bältespåminnaren piper inte i onödan, eftersom säkerhetsbältet endast skyddar om det är fäst på rätt sätt. Detta innebär att det sitter tillräckligt stadigt fast, att höftdelen är åtdragen och att bältet inte är tvinnat. Axelbandet ska vila mitt på axeln, inte under armhålan eller bakom ryggen”, påminner Mari Matikainen, utbildningsinstruktör vid Trafikskyddet.
Enligt den senaste OTI-säkerhetsbältesrapporten kunde 114 personer ha räddats i motorfordonsolyckor med dödlig utgång åren 2017–2021. Dessutom skulle tiotals ha klarat sig med lindrigare skador genom att använda säkerhetsbälte.
Historia: Tvång på att använda säkerhetsbälte och bestraffning fick människor att börja använda säkerhetsbälte
Skyldigheten att använda säkerhetsbälte har funnits sedan 1975 då det blev obligatoriskt att använda säkerhetsbälte när man sitter i framsätet på en personbil och sedan 1987 även när man sitter i baksätet. Skyldigheten att montera säkerhetsbälten på framsätena trädde i kraft redan i början av 1971.
Trafikskyddet inledde uppföljningen av användningen av säkerhetsbälten redan 1966. Först observerades endast användningen av säkerhetsbälte i framsätet utanför tätorterna. Nyttjandegraden var då 15 % (N=4146).
I maj 1975 före lagändringen använde endast 9 procent (N 45 074) säkerhetsbälte i framsätet i tätorter. Uppföljningen i augusti samma år visade att nyttjandegraden steg ända upp till 53 procent efter att lagen trädde i kraft.
*Trafikskyddet följer årligen upp användningen av säkerhetsbälte. År 2024 samlade man in nästan 65 000 observationer av användning av säkerhetsbälte i framsätet på personbilar. I fråga om baksätena gjordes nästan 3 000 observationer.
** Trafikskyddet utredde finländarnas tankar om trafiken med en enkät på våren 2025. Enkäten genomfördes av Veria och besvarades av sammanlagt 1212 personer, varav 82 procent var bilister.