Siirry sisältöön
Vauva turvakaukalossa

Turvaistuin: usein kysytyt kysymykset

Voiko käytettyä turvaistuinta ostaa? Miksi selkä menosuuntaan asennettava turvaistuin on turvallisin taaperolle? Lue vastaukset näihin ja muihin lapsen turvalliseen kuljettamiseen liittyviin usein kysyttyihin kysymyksiin.

Turvaistuinkysymykset

Mitä laki sanoo turvaistuimen käytöstä?
Miksi Suomessa raja on 135 cm kun muualla Euroopassa voi olla esim. 150 cm?
Voiko kolarissa ollutta istuinta käyttää?
Mikä on turvaistuimen käyttöikä?
Miksi selkä menosuuntaan kiinnitettävä turvaistuin on turvallisin taaperolle?
Voiko käytettyä turvaistuinta käyttää?
Mistä tiedän, onko Suomesta ostamani turvaistuin turvallinen?
Miten voin kierrättää turvaistuimen?
Vaikuttavatko lapsen talvivaatteet, toppapuvut ym. matkustusturvallisuuteen?
Mitä i-Size tarkoittaa?
Kannattaako turvaistuintestejä uskoa? Tehdäänkö Suomessa turvaistuintestejä?
2-vuotias lapseni painaa 17 kiloa eikä oikein mahdu käytössä olevaan turvaistuimeen. Minkälaisen istuimen hankin seuraavaksi?
Mikä on plus-testi ja mitä hyötyä siitä on?
Mille istuinpaikoille voin autossani kiinnittää turvaistuimen?

Mitä laki sanoo turvaistuimen käytöstä?

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan 1.6.2020. Lain mukaan alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.

Lain mukaan selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvaistuinta ei saa sijoittaa etuturvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle, mikäli turvatyynyä ei ole tehty toimintakyvyttömäksi. Muuten laki ei ota kantaa lapsen sijoittamiseen autossa. Lue auton ohjekirjasta, mitä auton valmistaja sanoo lasten kuljettamisesta. Suosittelemme, että alle 140 cm pitkät lapset eivät matkusta etuistuimella, jos se on varustettu turvatyynyllä.

Uusi tieliikennelaki muutti lasten kuljettamista takseissa. Alle 3-vuotiaan lapsen on nyt käytettävä turvalaitetta taksissakin. Yli 3-vuotiasta mutta alle 135 cm pitkää lasta saa taksissa kuljettaa turvavyötä käyttäen muualla kuin etuistuimella.

Linja-autossa alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta.

Miksi Suomessa lain vaatimus on 135 cm kun muualla Euroopassa voi olla esim. 150 cm?

Taustalla Suomen 135 cm pituusrajassa on EU-direktiivi 2003/20/EY, tai niin kutsuttu turvavyödirektiivi, joka annettiin 8.4.2003. Direktiivissä turvavöiden käyttö laajennettiin koskevaksi kaikkea autokalustoa ja tiukennettiin myös lasten kuljettamismääräyksiä autossa.

Direktiivin lähtökohtana on, että alle 150 cm pituiset lapset kuljetetaan lasten turvalaitteessa henkilö-, paketti- ja kuorma-autossa. Se kuitenkin sallii jäsenmaiden soveltaa alueellaan alempaa 135 senttimetrin rajaa, mikä on Suomessa käytössä. Koska nämä kansalliset poikkeukset on sallittuja, turvalaitteiden käyttömääräykset eivät ole yhtenäiset yhteisön alueella.

Liikenneturva suosittelee, että lapsi käyttää turvaistuinta autossa matkustaessaan kunnes lapsi on 150 cm pitkä.  

Voiko kolarissa ollutta istuinta käyttää?

Kolarin tai muun vaurion jälkeen istuin suositellaan vaihdettavaksi uuteen. Törmäyksessä istuimeen voi tulla päälle näkymättömiä vaurioita, joita on mahdotonta arvioida. Lue istuimen käyttöohjeesta valmistajan ohjeet kolaritilanteen varalta. Jos istuimessa on telakka, myös se on uusittava kolarin jälkeen. Jos kolari on ollut törmäysvoimiltaan pieni, istuimen valmistaja ei välttämättä edellytä sen uusimista. Jos istuimen käyttökelpoisuus epäilyttää, istuin kannattaa vaihtaa uuteen.

Turvaistuimet korvataan usein vakuutuksesta. Kannattaakin tarkistaa oman vakuutusyhtiön kanta ja korvausehdot jo ennakkoon.

Mikä on turvaistuimen käyttöikä?

Oikean käyttöiän määrittelee turvaistuimen valmistaja. Ohjeistuksissa, merkinnöissä ja laskentatavoissa on huomattavasti eroja eri istuinten ja valmistajien välillä. Ehjän ja kolaroimattoman istuimen käyttöikä on tyypillisesti 7–10 vuotta, mutta markkinoilla on jopa 15 vuoden käyttöiällä olevia istuimia.

Myös telakalla on käyttöikä. Lasten turvalaitteiden valmistusajankohdasta ja käyttöiästä kannattaa kysyä istuimen valmistajalta.

Miksi selkä menosuuntaan kiinnitettävä turvaistuin on turvallisin taaperolle?

Pienen lapsen pää on painava suhteessa kehoon sekä lapsen niskan lihakset ja nivelsiteet vasta kehittymässä. Selkä menosuuntaan asennettu turvaistuin tukee nokkakolarissa lapsen päätä ja niskaa, jolloin päähän, niskaan ja selkärankaan kohdistuu vähemmän rasitusta.

Autossa lapsi matkustaa turvallisimmin selkä menosuuntaan vähintään 4-vuotiaaksi. Lapsen pää on suhteessa huomattavasti painavampi kuin aikuisen. Selkä menosuuntaan olevissa turvaistuimissa pää ja niska saavat parhaimman tuen törmäystilanteessa.

Jalat koukussa istuiminen ei ole turvallisuusriski, eikä lapsi yleensä koe sitä hankalaksi. Istuimen käyttöohjeessa kerrotaan, milloin istuin vaihdetaan isompaan.

Selkä menosuuntaan -istuinta hankkiessa kannattaa suosia istuimia, joita lapsi voi käyttää turvallisesti mahdollisimman pitkään.

Voiko käytettyä turvaistuinta käyttää?

Perheen useammalle lapselle voi hyvin käyttää samaa istuinta, jos istuimen käyttöikä tämän sallii. Käytetty turvaistuin, jonka taustaa ei tiedetä, ei välttämättä ole turvallinen vaihtoehto.

On mahdotonta tietää, onko tällaisen turvaistuimen käytön aikana tapahtunut onnettomuutta (vaikka ulkoisia jälkiä ei olisikaan) tai onko osia, merkintöjä tai ohjeita kadonnut. Sama koskee myös telakkaa.

Mistä tiedän, onko Suomesta ostamani turvaistuin turvallinen?

Kaikki Suomen markkinoilla (tai EU-alueella) myytävät turvaistuimet ovat E-hyväksyttyjä, eli ne täyttävät vähimmäisvaatimukset, jotka EU-alueella on säädetty laitteen turvallisuudelle. Se ei luokittele sitä, mikä istuin on turvallisin, vaan kertoo ainoastaan, että vähimmäisvaatimukset täyttyvät.

Turvaistuimen turvallisuutta lisää se, että se on lapselle sopiva, autoon sopiva ja kiinnitetty oikein. Oma auto kannattaa ottaa turvaistuinostoksille mukaan. Asiantuntevalta myyjältä saa apua istuimen valintaan ja oikeaan kiinnittämiseen.

Jos istuimen ostaa internetistä, on tiedettävä, mitä ostaa. Onko istuimella esimerkiksi hyväksyntä EU:n alueella ja sopiiko se varmasti omaan autoon?

Varsinkin ulkomaisissa nettikaupoissa myytävien istuinten kiinnitysjärjestelmät voivat olla hyvin erilaisia ja istuinten laatu voi vaihdella suuresti.

Miten voin kierrättää turvaistuimen?

Turvaistuimen kierrätys kannattaa hoitaa viemällä istuin kierrätysasemalle (Sortti- tms. asemalle).

Vaikuttavatko lapsen talvivaatteet, toppapuvut ym. matkustusturvallisuuteen?

On turvallisempaa, jos lapsi on istuimessa ilman paksuja toppavaatteita. Vyöt pitää saada melko napakasti lapsen ympärille, ja tällöin kevyempi vaatetus on parempi.

Kun auton esilämmittää ja käyttää myös ajonaikaista lämmitystä, voi myös olettaa, että lapsi matkustaa kevyemmissä vaatteissa mukavammin kuin täysissä toppatamineissa.

Mitä i-Size tarkoittaa?

Lasten turvaistuimille on määritelty turvallisuusvaatimukset E-säännön ECE R44/04 mukaan vuodesta 1995 alkaen. Kesällä 2013 voimaan tuli uusi ECE R129, jonka mukaan uudet istuimet hyväksytetään.

iSize on ECE R129-säännön alainen yhdenmukaistamisjärjestelmä, jonka tarkoituksena on varmistaa turvaistuimen sopiminen autoon. Kaikki ECE R129-säännön mukaan hyväksytyt turvaistuimet eivät automaattisesti ole iSize-istuimia.

iSize-turvaistuimille on seuraavat vaatimukset:

  • kiinnitys Isofix-järjestelmällä
  • tukijalka selkä menosuuntaan asennettavissa istuimissa; yläkiinnitysvyö kasvot menosuuntaan asennettavissa istuimissa
  • tietyt enimmäismitat, joilla varmistetaan, että istuin mahtuu kaikkiin iSize-autoihin
  • iSize-hyväksyntä.

iSize-autossa on oltava Isofix-kiinnitysjärjestelmä, vastakappale yläkiinnitysvyölle, vahvistettu pohjarakenne ja iSize-hyväksyntä. iSize-autoja ei vielä ole kovin paljon markkinoilla.

Kaikki iSize-istuimet sopivat kaikkiin iSize-autoihin. Jos autossasi on Isofix-kiinnitysjärjestelmä mutta kyseessä ei ole iSize auto, tarkista turvaistuimen valmistajan verkkosivuilla olevasta ajoneuvoluettelosta, onko iSize-istuin hyväksytty käytettäväksi autossasi.

iSize-istuinta ei voi käyttää autossa, jossa ei ole Isofix-kiinnitysjärjestelmää.

Kannattaako turvaistuintestejä uskoa? Tehdäänkö Suomessa turvaistuintestejä?

Testituloksia lukiessa on hyvä selvittää, mitä on testattu ja mistä loppuarvosana koostuu. Turvaistuintesteissä törmäysturvallisuus on vain yksi osa-alue. Näin on esimerkiksi saksalaisen ADACin testissä, jonka tulokset Autoliitto julkaisee suomeksi. Muissa osa-alueissa tarkastellaan esimerkiksi kiinnityksen helppoutta ja tilavaadetta.

Esimerkki: Vaikka selkä menosuuntaan asennettava turvaistuin on suositeltavin turvakaukalon jälkeiselle ajalle, ei selkä menosuuntaan asennettava turvaistuin välttämättä pärjää edellä mainituissa osa-alueissa niin hyvin. Eli mukavuustekijät laskevat kokonaisarvosanaa, ja testitulos näyttää huonommalta.

Suomessa ei testata turvaistuimia. Kaikki Suomessa suomeksikin julkaistut turvaistuintestit ovat tuontitavaraa.

Miten 1.6.2020 voimaan tullut tieliikennelaki vaikutti lasten kuljettamiseen?

Uusi tieliikennelaki tuli voimaan 1.6.2020. 

Aivan kuten entisen lain mukaan, tarvitsee alle 135 cm pitkä lapsi E-säännön mukaisen turvaistuimen henkilö-, paketti- ja kuorma-autolla matkustaessaan. Alle 3-vuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.

Uusi tieliikennelaki muutti lasten kuljettamista takseissa. 1.6.2020 alkaen on alle 3-vuotiaan lapsen käytettävä turvalaitetta taksissakin. Yli 3-vuotiasta mutta alle 135 cm pitkää lasta saa taksissa kuljettaa turvavyötä käyttäen muualla kuin etuistuimella.

Liikenneturva suosittelee, että lapsi käyttää turvaistuinta autossa matkustaessaan kunnes lapsi on 150 cm pitkä.  

Lisäksi uusi tieliikennelaki poisti poikkeamismahdollisuudet vähintään 3-vuotiaan mutta alle 135 cm pitkän lapsen kuljettamisessa:

  • 1.6.2020 alkaen ei ole enää sallittua kuljettaa lasta pelkkää turvavyötä käyttäen henkilö- tai pakettiautossa, jos turvalaitteen asentamiselle ei ole tilaa (takapenkillä on jo kaksi turvaistuinta). Jokainen alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee siis oman turvalaitteensa.
  • 1.6.2020 alkaen ei ole enää sallittua kuljettaa yhtä tai useampaa lasta vain turvavöitä käyttäen henkilö- tai pakettiautossa edes lyhyillä tai satunnaisilla matkoilla. Jokainen alle 135 cm pitkä lapsi tarvitsee siis oman turvalaitteensa, vaikka kuljetustarve olisi satunnainen tai matka lyhyt.

Linja-autossa alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta.

2-vuotias lapseni painaa 17 kiloa, eikä oikein mahdu käytössä olevaan turvaistuimeen. Minkälaisen istuimen hankin seuraavaksi?

Suurin osa markkinoilla olevista selkä menosuuntaan kiinnitettävistä turvaistuimista on hyväksytty 18 kiloon saakka, koska 18 kiloa on Isofixin käytön yläraja. Myynnissä on myös selkä menosuuntaan auton vöillä kiinnitettäviä turvaistuimia, jotka on hyväksytty 36 kiloon saakka. Tällainen istuin mahdollistaa lapsen turvallisen kuljettamisen mahdollisimman pitkään. Turvavyöistuin on tarkoitettu selvästi vanhemmille lapsille, eikä se ole suositeltava vaihtoehto alle neljävuotiaalle.

Mikä on plus-testi ja mitä hyötyä siitä on?

Plus-testi on vapaaehtoinen testi Ruotsin markkinoille suunnatuille lasten turvaistuimille. Vastaavaa testiä ei tehdä muualla Euroopassa. E-hyväksytty istuin täyttää vähimmäisvaatimukset, mutta plus-testin läpäissyt turvaistuin suojaa lasta paremmin.

Plus-testissä mitataan lapsen kaulaan etutörmäyksessä kohdistuvaa voimaa tiukemmin kuin missään muussa testissä. Plus-testin läpäisseiden istuinten joukossa on vain selkä menosuuntaan asennettavia istuimia. Testattavat istuimet ovat 1- ja 2-ryhmän istuimia, jotka on tarkoitettu 9-25 kg painaville lapsille. Testaukset tekee ruotsalainen VTI.

Plus-testin läpäisseitä istuimia voi käyttää auton kaikilla paikoilla, kunnes lapsen paino on 18 tai 25 kg. Läpäistäkseen testin 25 kg painolla, istuimen tulee olla hyväksytty käytettäväksi auton kaikilla paikoilla, kunnes lapsen paino on 25 kg. ISOFIX-istuin voi olla enintään 18 kg painavan lapsen käytössä, koska auton kiinnikkeet on hyväksytty 18 kg painorajaan saakka. Istuin voi myös olla hyväksytty käytettäväksi etuistuimella 25 kg painavalle lapselle ja takaistuimilla 18 kg painaville lapsille, jolloin se on hyväksytty Plus-testissä vain 18 kg painorajaan saakka.

Liikenneturva suosittelee selkä menosuuntaan asennettavaa turvaistuinta, jota voidaan käyttää, kunnes lapsen paino on 36 kg. Näin lasta voidaan kuljettaa selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään.

Mille istuinpaikoille voin autossani kiinnittää turvaistuimen?

Mallikohtaiset ohjeistukset kannattaa tarkistaa oman auton ohjekirjasta, jossa on auton valmistajan ohjeet lasten kuljettamiselle. Mikäli vastausta ei löydy auton ohjekirjasta, asiasta kannattaa kysyä automerkin edustajalta.