Siirry sisältöön
Nainen ja koira heijastinliivit päällä liikenteessä
Usein kysyttyä heijastavista tuotteista

Itsetehty heijastin ei ole virallisesti heijastin vaan heijastava tuote. Heijastavat tuotteet ovat oiva lisä pimeän ajan varustukseen, mutta aina kannattaa varmistaa, että on varustautunut myös oikealla heijastimella.

Mistä tiedän mikä heijastin toimii?

Myytävien heijastimien tulee olla CE-hyväksyttyjä ja täyttää heijastinstandardin vaatimukset. Oikean heijastimen myyntipakkauksesta löytyvät seuraavat tiedot: CE-merkintä, EN13356- tai EN 17353:2020 -standardi, tyyppitarkastuksen suorittaneen tahon tiedot, käyttöohjeet ja heijastimen valmistaja.

Heijastin on henkilösuojain ja sen ominaisuuksista säädetään hyvinkin tarkkaan EN17353:2020-standardissa. Näin pyritään varmistamaan, että heijastin todella heijastaa. Laatua valvotaan tyyppitarkastuksella, joka on suoritettava ennen tuotteen saattamista myyntiin, sekä markkinavalvonnalla.

Standardin ulkopuolelle jäävät tuotteet ovat heijastavia tuotteita. Niille ei ole minkäänlaisia laatuvaatimuksia ja heijastavuusominaisuudet vaihtelevatkin suuresti. Heijastaviin tuotteisiin lukeutuvat esim. reput ja kassit, ulkoiluvaatteet ja asusteet, erilaiset käsityöt, omat askartelut ja eläimille tarkoitetut tuotteet.”

Onko heijastava tuote yhtä hyvä kuin heijastin?

Heijastavan tuotteen heijastavuutta on äärimmäisen vaikeata arvioida, koska niille ei ole samanlaista standardia kuin tyyppihyväksytyille heijastimille. Kun vaatimuksia ei ole, heijastavana tuotteena voi myydä aika lailla mitä tahansa. Myös tuotteita, jotka eivät heijasta.

Heijastavien tuotteiden takaisinheijastavuudessa eli siinä, miten hyvin ne lopulta toimivat näkyvyyden parantamisessa, onkin suuria eroja.

Heijastavat tuotteet ovat oiva lisä pimeän ajan varustukseen, mutta aina kannattaa varmistaa, että on varustautunut myös oikealla heijastimella.

Mistä tiedän, mikä heijastava tuote heijastaa oikeasti?

Heijastavat tuotteet vaihtelevat laadultaan laidasta laitaan. Jos heijastava pinta on materiaaliltaan laadukasta, laajat yhtenäiset pinnat kertovat usein tuotteen hyvästä näkymisestä. Eli heijastavaa pintaa tulee olla määrältään paljon. Hyvänä esimerkkinä toimivat heijastavat reput, takit tai toppaliivit.

Esimerkiksi heijastavasta langasta kudottujen ja virkattujen asusteiden alhainen heijastavuus johtuu heijastavan materiaalin vähäisestä määrästä, eikä heijastava pintakaan ole yhtenäinen.

Jotta varmistaisi oman näkyvyytensä, kannattaa aina varustautua tyyppihyväksytyllä heijastimella.

Näkyvätkö heijastavasta langasta tehdyt tuotteet?

Heijastavissa langoissa heijastava materiaali on monesti laadullisesti hyvää. Ongelma on kuitenkin heijastavan pinnan liian vähäinen määrä ja yhtenäisen heijastavan pinnan puute. Sukka- tai muussa neulelangassa heijastava lanka on usein ompelulangan paksuisena vedetty muun neulosmateriaalin joukkoon. Lapasiksi tai pipoksi neulottuna heijastavasta osuudesta ei siis saada yhtenäistä ja tasaista sekä riittävän laajaa heijastavaa pintaa, joka on edellytys tehokkaalle takaisinheijastavuudelle.

Heijastavasta langasta neulotun tuotteen kanssa kannattaakin aina käyttää myös heijastinta. Jos olet tekemässä heijastavasta langasta lahjaa, sujauta lahjapakettiin myös heijastin – laajasta valikoimasta löytyy myös persoonallisia heijastimia.

Voinko testata kotioloissa heijastimen näkymistä?

Taskulampputesti havainnollistaa esimerkiksi kuluneen heijastimen tehottomuutta uuteen verrattuna. Heijastin ripustetaan valottomassa ympäristössä seinälle, tai voi se olla kaverin ylläkin. Etäisyyttä tarkasteltaviin heijastimiin kannattaa pitää reilusti (ainakin 3-5 metriä, mieluusti enemmänkin). Taskulamppu nostetaan silmän korkeudelle – eli noin nenään kiinni. Näin heijastimia katsotaan valon takaa – ikään kuin autoilijan näkökulmasta.

Hyvä heijastin palauttaa valon ja loistaa kirkkaasti lampun valossa.

Puhelimen salamavalossa heijastavuus on suuri, eikö se riitä?

Puhelimen salamavalolla kuvatessa on huomioitava etäisyys. Läheltä kuvatessa heijastavuus näyttää heikoimpienkin tuotteiden kohdalla hyvältä, mutta totuus tien päällä voi olla toinen. Heijastimen ideana on kuitenkin näkyä kauas.

Haluaisin tehdä heijastavasta langasta pipon – riittääkö se heijastimeksi?

Ei riitä. Alla olevassa kuvassa on käytetty ainoastaan heijastavasta langasta tehtyjä tuotteita, mutta ei heijastimia.

Heijastavasta langasta tehdyt tuotteet ovat hyvä lisä pimeän ajan varustautumiseen, mutta heijastinta ne eivät korvaa. Kuva Kaisa Tanskanen/Liikenneturva.

Miten varmistan, että näyn liikenteessä pimeällä?

Mitä useampia heijastimia käytetään, sitä paremmin autolla tai pyörällä kulkeva näkee pimeässä tai hämärässä kulkevan jalankulkijan. Heijastavilla tuotteilla tai paljon yleistyneillä led-valoilla voi täydentää omaa varustusta. Kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mihin heijastimet ripustetaan. Molemmin puolin kiinnitetyt heijastimet varmistavat sen, että erottuu eri puolilta.

Heijastimia kannattaa sijoitella useaan paikkaan roikkumaan.

Voinko korvata erillisellä valolla heijastimen?

Erilliset, esimerkiksi vaatteisin kiinnitettävät led-valot ovat näkyvä lisä pimeällä liikkuvalle. Valoissa on se hyvä puoli, että niiden kanssa kulkevan erottaa myös toinen kävelijä. Myös valojen kanssa kannattaa muistaa varustautua oikealla heijastimella, sillä valoista voi loppua patteri tai akku kesken matkan. Myös valon teho voi hiipua yllättävänkin nopeasti.

Valojenkin tuoma lisänäkyvyys on silti erittäin hyvä juttu – tässäkin tapauksessa enemmän on aina parempi.

Ulkovaatteissani on heijastavat tereet, joiden näkyvyyttä valmistajakin vakuutteli. Riittääkö se?

Vaatteen heijastava materiaali tai fluoresoiva osa ei korvaa asianmukaista heijastinta tai heijastinliiviä. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES on ohjeistanut heijastavien tuotteiden markkinoinnista seuraavasti (Avautuu uuteen ikkunaan): ”Vaatteista, joissa on heijastavia elementtejä koristeena, ei saa esittää väitteitä vaatteen suojaavista ominaisuuksista, kuten ”tuotteen heijastava kuvio toimii heijastimena”, ”tuote lisää henkilön näkyvyyttä” tai ”turvallisuutta pimeässä” tai muutoinkaan vihjata, että tuote voisi soveltua käytettäväksi henkilönsuojaimena.” Mikäli tuotteesta annettujen tietojen mukaan tuote lisää henkilön näkyvyyttä pimeässä, tuotteen heijastavat nauhat toimivat heijastimena tai muita vastaavia väitteitä, tuotteen on täytettävä henkilönsuojaimia koskevat vaatimukset.