Siirry sisältöön

Turvakaukalon käyttöikä

Voinko vielä käyttää turvakaukaloa, joka on 10-11 vuotta vanha? Kaukalo on ollut käytössä vain meillä. Vai pitääkö ostaa uusi?

Ellei valmistaja toisin ohjeista, ehjän ja kolarittoman turvalaitteen käyttöikä on yleensä noin seitsemän vuotta, riippumatta siitä, minkä verran istuinta on sinä aikana käytetty. Turvakaukaloissa käyttö on turvaistuimia kuormittavampaa, koska kaukaloita siirrellään yleensä enemmän. Ellei valmistaja toisin ohjeista, käyttöikä lasketaan istuimen valmistuspäivästä, ei ostopäivästä. Istuimen valmistusvuosi ja -viikko selviävät yleensä rungon merkinnöistä. Jos käyttöikä ei selviä turvalaitteen käyttöohjeesta tai turvalaitteen valmistuspäivämäärän selvittämisessä on hankaluuksia, kannattaa asiaa kysyä suoraan istuimen valmistajalta tai maahantuojalta.

10–11 vuotta vanha turvalaite on iäkäs monessakin mielessä. Todennäköisesti sen käyttöikä on joka tapauksessa umpeutunut ja uudemman hankinta edessä. En muista, että yksikään valmistaja antaisi turvakaukaloilleen yli kymmenen vuoden käyttöikää. Turvalaitteet ovat kehittyneetkin tuossa ajassa melkoisesti. Uutta turvalaitetta hankittaessa kannattaa ottaa huomioon mahdollinen tuleva käyttö ja aikanaan seuraavaan istuimeen siirtyminen. Lisätietoa verkkosivullamme.