Siirry sisältöön

Turvaistuimet suurperheessä

Meillä on neljä alle 5-vuotiasta lasta ja kahdessa autossamme on molemmissa kolme ISOFIX-paikkaa. Muuta vaihtoehtoa ei siis ole ollut kuin käyttää yhdellä lapsella lastenistuinta ilman ISOFIX-kiinnityksiä.

Pitäisikö nuo autot vaihtaa kahteen suurempaan tila-autoon, joissa olisi myös neljännelle lapselle ISOFIX-valmius? Kohtuuhintaisia vaihtoehtoja on vähän.

ISOFIX-kiinnikkeiden puuttuminen ei suoranaisesti rajaa mahdollisuuksia lasten turvalliseen matkustamiseen ja suurin osa pitkään selkä menosuuntaan asennettavista turvalaitteista kiinnitetäänkin auton turvavyöllä ISOFIX-kiinnikkeisiin liittyvän enimmäispainorajan vuoksi. Liikenneturvan turvaistuinsuosituksen mukaan toimiakseen autossa ei siis tarvitse olla lapsilukua vastaavaa määrää ISOFIX-paikkoja ja kokonaan ilman ISOFIX-kiinnikkeitäkin turvalaitesuositusta pystyttäisiin noudattamaan. Nykyisellä ajoneuvokalustollanne pärjää varmasti pitkään, jos tila muuten riittää.

Turvaistuinsuosituksen kannalta keskeistä on, että lapset matkustavat selkä menosuuntaan mahdollisimman pitkään ja senkin jälkeen turvalaitteita hyödynnetään niin pitkään, kun niitä on mahdollista käyttää. Sopivasti valituilla turvalaitteilla selkä menosuuntaan matkustaminen on mahdollista huomattavasti pidempäänkin kuin neljävuotiaaksi.