Siirry sisältöön
Pyöräilykypärän käyttöikä

Onko pyöräilykypärässä suosituksia, milloin se pitää vaihtaa? Toki silloin, jos menee rikki tai on pieni, mutta onko muita?

Meillä on lapsilla hitaasti kasvavat päät ja kypärässä on iso kokoväli, joten tuo kohta 10-vuotiaan tytön kypärä on ostettu 5 vuotta sitten ja se menee todenäköisesti aikuisenakin (suurin koko kypärässä 57cm).

Eli saako pitää samaa kypärää hamaan tappiin, jos vaan ehyenä kestää?

 

Kypärä toimii iskunvaimentimena. Kypärän iskua vaimentava materiaali murskaantuu sitä enemmän, mitä kovempi isku. Jokainen kolhu vähentää pyöräilykypärän iskunvaimennuskykyä, vaikka ulospäin ei vikaa huomaisikaan. Jos kypärässä näkyy selkeitä halkeamia tai syviä viiltoja, se kannattaa vaihtaa. Kaikki vauriot eivät kuitenkaan välttämättä näy ulospäin.

Kypärien valmistajat suosittelevat kypärän vaihtamista yleensä 3–5 vuoden välein. Tällaisen vaihtosuosituksen voi löytää kypärävalmistajien verkkosivuilta, esim.

Valmistajan lähtökohta tällaiselle suositukselle on ”normaalikäyttö” – erikseen huomautetaan siitä, että kypärää ei saa koskaan jättää esimerkiksi autoon, jossa se voi altistua kuumuudelle. Kypärän valmistajilta (esim. itsellä käytössä olevan kypärämallin) voi kysyä lisätietoa kypärän vaihtosuosituksista ja niiden perusteluista.

Kypärän materiaalina on yleensä EPS-solumuovi, joka sinänsä kestää hyvin aikaa. Tutkimuksessa (Avautuu uuteen ikkunaan), jossa verrattiin eri ikäisiä vahingoittumattomia pyöräilykypäriä, ei havaittu iän (2–20 vuotta) vaikuttavan merkittävästi kypärän materiaalin suojaominaisuuksiin.

Toisin sanoen, mitään tarkkaa ”vanhenemisaikaa” ei kypärälle ole annettavissa, vaan ennemminkin kypärän käytön ja säilytyksen aikaiset olosuhteet ovat ratkaisevia kypärän käyttöiälle.

Kypärän suojausominaisuuksien lisäksi kypärän käytössä on tärkeää myös sen hyvä istuvuus päähän, hyvät säätö- ja kiinnitysmahdollisuudet sekä käyttömukavuus. Kypäriä, kuten muitakin turvalaitteita, pyritään kuitenkin jatkuvasti kehittämään.

Täältä vielä lisää kypärän käytöstä.