Siirry sisältöön
Polkupyörän peräkärry

Koskeeko pyörän takaosasta mitattava kahden metrin ylitys myös erillistä peräkärryä? Onko tätä pidempi kuorma sallittu ja pitääkö pidemmälle kuormalle hakea erityiskuljetuslupa (esimerkiksi kuuden metrin kajakki kyydissä)?

Perävaunu on ajoneuvo, joten tieliikennelain 107 § mukainen 2 metrin takaylitys koskee myös perävaunua. Kajakki saa siis mennä 2 metriä yli perävaunun takimmaisen osan.

Polkupyörälle eikä sen perävaunulle, eikä näiden muodostamalle yhdistelmälle ole erikseen määritetty enimmäispituutta, joten niissä sovellettaneen 131 §:n mukaisesti auton vastaavia mittoja.

Polkupyörän leveydelle on määritetty enimmäismitta (0,8 m), samoin kuin polkupyörän perävaunun leveydelle (1,25 m). Mitat löytyvät tieliikennelain liitteestä 7.4.

Polkupyörään voi kytkeä tll 153 §:n mukaan perävaunun, jonka kytkentämassa on enintään 50 kg. Kytkentämassa saa kuitenkin olla tätä suurempi, jos vetoajoneuvo on tarkoitettu perävaunun vetämiseen ja perävaunu on varustettu jarruilla, joita on mahdollista käyttää ajon aikana. Tällainen perävaunu saa kuitenkin olla jarruton, jos vetoajoneuvo ja perävaunu ovat tarkoitetut toimimaan toisiinsa kytkettyinä ja ajoneuvoyhdistelmän hallittavuus sekä tehokas pysähtyminen on muuten varmistettu.