Siirry sisältöön
Mopon nopeus

Moponi kulkee navigaattorin mukaan 53km/h. Ja se on täysin vakiomopo. Tarvitseeko sitä ns. alivirittää, että voi ajaa laillisesti liikenteessä?

Voimassa olevan tieliikennelain (729/2018) liite 5.1 määrittelee erikseen ajoneuvoluokkakohtaiseksi nopeusrajoitukseksi mopolle 45 km/h. Uusien ajoneuvojen kohdalla EU:n hyväksyntäasetus 168/2013 määrittelee L1e-luokan ajoneuvot, joihin myös kaksipyöräiset mopot (L1e-A) kuuluvat, kevyiksi kaksipyöräisiksi moottoriajoneuvoiksi, joissa muiden säännösten lisäksi rakenteellisen huippunopeuden on oltava korkeintaan 45 km/h. Nämä eivät koske vain Suomea, vaan mopo on kaikkialla unionin alueella määritelty samalla tavalla. Mopon rakenteellinen huippunopeus Suomessa ennen EU-asetuksia oli 40 km/h.

Nopeusmittarin lukemassa voi luonnollisesti olla virhettä, mutta mopon todellinen nopeus ei saa olla vakioiduissa olosuhteissa yli 45 km/h. Alamäki tai muut olosuhteet saattavat vaikuttaa mopon nopeuteen, minkä lisäksi esimerkiksi osien kuluminenkin saattaa aiheuttaa muutoksia. Me emme pysty antamaan viranomaisen puolesta ratkaisua virheiden sanktiointiin, mutta voimassa olevan ajoneuvolain (82/2021) 12 § kertoo selkeästi, että ”ajoneuvon omistaja tai hänen sijastaan rekisteriin ilmoitettu haltija sekä ajoneuvon kuljettaja ovat vastuussa siitä, että liikenteeseen käytettävä ajoneuvo on liikennekelpoinen ja, jos sitä edellytetään, rekisteröity ja katsastettu”, joten ajoneuvo on pystyttävä saattamaan sille asetettuja vaatimuksia vastaavaan kuntoon liikennekäytön mahdollistamiseksi.