Auton valinta

Jo ennen auton ostamista kannattaa arvioida auton käyttötarpeita ja miettiä esimerkiksi sitä, millainen korimalli olisi tarpeisiin sopiva. Auton turvallisuus, taloudellisuus, päästöt ja käyttömukavuus ovat tärkeitä arviointikohteita autoa valittaessa.

Käyttötarve

Ennen auton hankintaa kannattaa miettiä, mihin autoa tarvitaan ja millaisia matkoja sillä ajetaan. Liikutaanko autolla yksin vai porukalla? Kuljetetaanko sillä lastenlapsia, lemmikkejä, tavaraa tai pyörätuolia? Millaisissa ympäristöissä autolla liikutaan? Käyttötarpeet ja -tilanteet vaikuttavat siihen, millainen auto ja korimalli kannattaa valita.

Katso vertailu: Auton korimalli, sen ominaisuudet ja käyttötarkoitus.

Elämäntilanteen muutokset

Auton ostajan on hyvä ennakoida, miten oma elämäntilanne tulee lähitulevaisuudessa muuttumaan ja vaikuttamaan auton käyttöön. Muutto kaupunkiin tai maalle sekä oman tai puolison terveydentilan heikkeneminen voivat muuttaa autolla liikkumisen ja sillä kuljettamisen tarpeita.

Onko pakko autoilla?

Moni miettii autoilun rajoittamista tai siitä luopumista sen vuoksi, että auton käyttö on kallista ja aiheuttaa ympäristölle haitallisia päästöjä. Hyvin toimiva julkinen liikenne helpottaa autoilun vähentämistä ja siitä luopumista. Tarvittaessa auton saa käyttöönsä myös vuokraamalla.

Turvallisuus

Auton turvavarustelun tulee olla riittävää, niin että onnettomuuden sattuessa turvalaitteet suojaavat mahdollisimman hyvin autossa matkustavia. Nykypäivän ajoneuvot ovat kolarin sattuessa turvallisempia kuin vanhemmat autot. Modernit autot ovat myös ajo-ominaisuuksiltaan vanhoja parempia, mikä lisää turvallisuutta. Lue lisää kolariturvallisuudesta

Auton turvallisuudella on erityisen suuri merkitys ikääntymisen aiheuttavan kehon haurauden vuoksi. Hauraus lisää riskiä vahingoittua tai menehtyä onnettomuuden sattuessa. Turvallisin valinta saattaakin olla suhteellisen uusi ja mielellään Euro NCAP -törmäystesteissä viisi tähteä saanut auto.

Viime vuosina autonvalmistajat ovat alkaneet kiinnittää huomiota myös siihen, miten ajoneuvo vaikuttaa vammoihin auton törmätessä jalankulkijaan. Auton etuosan rakenteiden suunnittelulla voidaan lieventää vammoja.

Kuinka turvallinen autosi on? Tarkista Folksamin testitulokset 2015.

Taloudellisuus

Auton koko, korimalli, varustelu, käyttövoima ja moottori vaikuttavat sen energiankulutukseen ja päästöihin. Myös ajo-olosuhteet, ajotapa, liikenneympäristö sekä ajoneuvon kuormitus ja kunto vaikuttavat kulutukseen ja päästöihin.Trafin verkkosivuilta löytyy autovertaamo, josta voi tarkistaa myynnissä olevien uusien henkilöautomallien kulutustiedot.

Auton  ja moottorin koko

Yleensä suuren auton hankinta-, ylläpito- ja käyttökustannukset ovat suurempia kuin pienen auton. Iso auto kuluttaa enemmän polttoainetta kuin pieni, minkä vuoksi ei kannata hankkia omiin tarpeisiin nähden liian suurta autoa. Moottorin koko kannattaa valita omien käyttötarpeiden mukaan. Esimerkiksi matkailuperävaunun kuljettamiseen tarvitaan teholtaan ja vääntömomentiltaan riittävän suuri moottori.

Vähäpäästöisyys

Auton ostajan kannattaa kiinnittää auton ja sen käyttövoiman valinnassa huomiota myös ympäristölle aiheutuviin päästöihin.

Motiva suosittelee käyttövoiman valintaan seuraavia kriteereitä:

  • Jos ajomäärät ovat pieniä ja ajetaan enimmäkseen kaupungissa, bensiinimoottoriauto tai hybridiauto (tai tulevaisuudessa myös lataushybridiauto) on ympäristöystävällisin vaihtoehto.
  • Jos vuotuinen ajomäärä on suuri ja ajetaan enimmäkseen maantieajoa, dieselmoottorinen auto on ympäristölle paras valinta.
  • Kaupunkiajoon soveltuu myös sähköauto.

Auton energiamerkintä

Jokainen uusi automalli Suomessa merkitään Auton energiamerkinnällä. Energiamerkinnän avulla kuluttaja voi vertailla markkinoilla olevien automallien polttoaineenkulutus- ja päästötietoja.

Kustannusvertailu

Automallien kustannusvertailua helpottaa Autoliiton kustannuslaskuri, jolla voi vertailla uusien autojen kokonaiskustannuksia.

Oletko ostamassa autoa?

Arvioi auton arviointilomakkeen avulla auton sopivuutta itsellesi. Lomake auttaa kiinnittämään huomiota erityisesti sisään- ja uloskäynnin vaivattomuuteen, hallintalaitteiden helppokäyttöisyyteen, istumisen mukavuuteen sekä mittariston selkeyteen. Lomakkeeseen tekemäsi muistiinpanot helpottavat autojen vertailua. Klikkaa arviointilomakkeeseen.

Tulosta autokaupoille mukaan lyhyt tarkistuslista auton arviointiin.

Jaa