Yleisesti ottaen ikääntyneet kuljettajat ovat vastuullisia kuljettajia ja samalla hyvin monimuotoinen ryhmä. Joku ajaa paljon siellä täällä, toinen lähinnä tutuilla seuduilla ja kolmas ei juuri lainkaan. Ikääntyminen vaikuttaa meihin kaikkiin, vaikka tahti onkin usein yksilöllistä. Turvalliseen liikkumiseen kannattaa panostaa ottamalla ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset ajoissa huomioon. Tarkistuslistan avulla voit selvittää itsellesi, miten hyvin olet varautunut tulevaisuuden varalle ja miten osaat ottaa muuttuvat tilanteet vastaan.

  Kuulostelen vointiani ja mietin omaa ajokuntoani ennen ajoon lähtöä. Jätän ajamisen väliin tai pidän taukoa, jos olo tuntuu huonolta.

  Jotkut sairaudet, lääkkeet, väsymys ja alkoholi saavat ajokunnon vaihtelemaan päivästä toiseen. Moni ajaa liian väsyneenä. Päiväunet kotona eivät ole lainkaan huono juttu, kun väsyttää.

    Vältän hankalilta tuntuvia liikennetilanteita ja huonoja ajo-olosuhteita.

  Hyödynnän mahdollisuutta ajoittaa oman ajamiseni valoisaan aikaan, hyvälle kelille ja ruuhka-aikojen ulkopuolelle. Hyödynnän tuttuja reittejä ja menen muiden kyydissä, jos vieraalla paikkakunnalla ajaminen tuntuu hankalalta.

    Pidän kuntoa yllä ja liikun säännöllisesti myös omin voimin.

  Suosin arkiliikuntaa aina, kun mahdollista. Esimerkiksi kävely lähikauppaan tai auton jättäminen hiukan kauemmaksi kohteesta tuovat jo mukavasti askelia päivään. Liikkuminen tekee monella tapaa hyvää. Se ennaltaehkäisee ja hoitaa myös autoilun turvallisuuteen vaikuttavia sairauksia. Lihakset kiittävät jokaisesta askeleesta, jota emme jätä ottamatta.

    Huomioin ikääntymisen vaikutukset myös auton valinnassa.

  Jos vaihdan autoa, niin valitsen seuraavaksi sellaisen, mihin istuminen ja mistä poistuminen on helppoa. Automaattivaihteet vähentävät mielen kuormitusta keskittymistä vaativissa liikennetilanteissa.

    Käytän ainakin joskus autoilulle vaihtoehtoisia kulkutapoja. Tiedän, mitä ne alueellani ovat.

  Joukkoliikenne on ekologinen valinta. Taksi vie ovelle asti ja palvelulinja ulottuu lähelle kotia. Vaikka oma auto olisi edelleen pääasiallinen kulkumuoto, kokeilen aina silloin tällöin myös joukkoliikennettä. Rutiini eri kulkumuotojen käytössä helpottaa arkea, jos jossain vaiheessa joudun luopumaan autoilusta esimerkiksi terveydentilan takia.  

    Kuuntelen läheisteni arvioita ajamisestani.

  Aina muutoksia ajamisessa ei havaitse itse. Esimerkiksi hitaasti eteneviin silmäsairauksiin usein sopeudutaan ennen niihin havahtumista. Läheisten huomiot voivat kertoa jostain tutkimisen arvoisesta.

  Kun sinulla on ajamiseen vaikuttava pitkäaikaissairaus

    Tiedän, miten sairauteni ja lääkitykseni vaikuttavat ajamiseen.

  Sairauden hyvä hoito pitää parhaimmillaan yllä ajoterveyttä ja mahdollistaa ajokyvyn säilymisen. Kuuntelen ja kyselen lääkäriltä ohjeita sairauden hoidosta ja lääkityksestä. Noudatan lääkärin ja lääkepakkauksen ohjeita ajamiseen liittyen. Uuden lääkehoidon alussa omaa oloa on aina hyvä tunnustella ennen auton rattiin lähtemistä. Kyselen tarvittaessa lääkäriltä tai apteekista neuvoja. 

  Pariskunnat, joilla molemmilla on ajokortti

    Pidän yllä ajotaitoani ajamalla säännöllisesti.

  Kun molemmat pitävät yllä ajotaitoaan, on helppo vuorotella ajamisessa pidemmillä matkoilla ja hoitaa arjen menoja, jos toinen joutuu pitämään taukoa ajamisesta tai luopumaan siitä kokonaan.  

  Itsetuntemus ja itsesäätely ovat ikäkuljettajan keskeisiä työkaluja turvalliseen autoiluun. Arvioi laajemmin ikääntymisen vaikutuksia autoiluusi: www.liikenneturva.fi/kuljettajanitsearviointi.

   

  Aihepiirit: