Siirry sisältöön
Autoilija pysähtyneenä suojatien eteen. Jalankulkija ja pyöräilijä ylittävät tietä.

Varaudu liukkauteen kunnon turvavälillä ja sopivalla tilannenopeudella

Alkutalven vaihtelevat keliolosuhteet haastavat kuljettajia ja lisäävät onnettomuusriskiä. Liikenneturva muistuttaa, että ennakointi, oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli muihin tiellä liikkujiin mahdollistavat turvallisen matkanteon myös liukkaalla tiellä.

Liukkaat kelit voivat haastaa kuljettajaa, vaikka alla olisikin jo talvirenkaat. Kuurainen asfaltti luistaa myös polkupyörän alla. Huonoissa ajo-olosuhteissa kelivaraa saa pitämällä kunnollista turvaväliä ja säätelemällä nopeutta järkevästi.

Kylmenevä sää tuo tullessaan myös mustan jään, jota saattaa syntyä, vaikka lämpötila olisi plussan puolella. Usein se muodostuu samoihin paikkoihin, esimerkiksi notkelmiin, silloille ja vesistöjen rantoihin.

”Musta jää on siitä kinkkinen, että sitä on vaikea havaita. Kannattaakin painaa ne paikat mieleen, joissa joskus on huomannut olevan mustaa jäätä ja varautua siihen, että ne saattavat olla liukkaita tänäkin vuonna”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen muistuttaa.

Ennakointi alkaa ennen ajoon lähtöä

Karvonen muistuttaa jokaista kuljettajaa ennakoinnin tärkeydestä. Se on paras tapa varautua haastaviin ajo-olosuhteisiin. Ennakointi sisältää tarvittavat toimenpiteet ajon aikana, mutta se alkaa jo ennen ajoa:

Seuraa sääennusteita. Mieti myös, onko liikkeelle välttämättä lähdettävä heti aamusta tai myöhään illalla, jolloin lämpötila on usein päiväaikaa viileämpi.

Varaa matkantekoa varten tarpeeksi aikaa. Näin kiire ei pääse yllättämään, vaikka matka taittuisi tavallista rauhallisemmin.

Erityisesti pidempiä ajomatkoja ajatellen on myös syytä pohtia, millaisilla renkailla reissuun on lähdössä. 

”Kuiva tie voi vaihtua matkan aikana nopeastikin talviseen keliin, varsinkin jos suuntaa pohjoiseen. Kun valitset renkaita reissun päälle, niin ota sääennusteen lisäksi myös reitti huomioon”, Karvonen vinkkaa.

Kevennä kaasujalkaa ja jätä enemmän turvaväliä

Huonoja ajo-olosuhteita voi kompensoida alentamalla nopeutta. Alhaisempi nopeus tuo kuljettajalle lisää havainnointiaikaa sekä lyhentää pysähtymismatkaa. Oikea tilannenopeus myös ehkäisee pidon menetystä.

”Vinkki liukkauden selättämiseen on hyvin yksinkertainen. Jos matkan aikana huomaat tien olevan liukas, pudota nopeutta. Se on kaikista paras keino”, Karvonen toteaa.

Liukkaalla myös riittävän turvavälin pitäminen on entistäkin tärkeämpää, koska hyvätkään talvirenkaat eivät takaa kesäkelin pitoa.

”Tarpeeksi suuret turvavälit tekevät liikenteestä turvallisempaa ja sujuvampaa. Liian lyhyt väli voi johtaa peräänajoon tai jopa ketjukolariin. Onneksi jokainen meistä voi ehkäistä onnettomuuden riskiä omalla toiminnallaan”, Karvonen tarkentaa.

Jäinen tie luistaa polkupyöränkin alla

Liukas tie haastaa myös pyöräilijän matkantekoa. Jään lisäksi maahan pudonneet lehdet voivat luistaa renkaan alla, vaikka sää olisi leuto.

”Samat neuvot pätevät autoilijan lisäksi pyöräilijän kohdalla. Jos on liukasta, aja hitaammin”, Karvonen kertaa ja jatkaa:

”Pyörässä on oltava etu- ja takavalo pimeällä tai näkyvyyden ollessa muuten huono. Kannattaa valita sellainen etuvalo, joka valaisee tienpintaa. Näin liukkaat lehdet ja jäinen tie on helpompi havaita.”

Vinkit vaihteleviin keleihin:

  • Ennakoi seuraamalla säätiedotuksia.
  • Mieti etukäteen millaisilla renkailla ajat turvallisimmin. Ota huomioon sääennusteet ja reitti.
  • Varaa matkaan kunnolla aikaa.
  • Kahden T:n taktiikka auttaa liukkaalla tiellä: tilannenopeus sopivaksi ja turvaväliä pidemmäksi.
  • Vältä voimakkaita ohjausliikkeitä liukkaalla.