Siirry sisältöön
Autoilija antaa tietä liikenneympyrässä ajavalle moottoripyöräilijälle
Valppaana ratin takana: huomaa kaksipyöräiset

Kevään edetessä sähköpotkulautailijat, mopoilijat ja moottoripyöräilijät ilmestyvät jälleen katukuvaan. Ratin takana on siis syytä valpastua. Liikenneturva muistuttaa autoilijoita huomioimaan kaksipyöräiset tarkkaavaisesti, erityisesti risteyksissä.

Ensimmäiset mopoilijat ja moottoripyöräilijät ovat varma merkki keväästä. Lumien sulaessa moni lisää liikkumistaan myös pyörällä. Lisäksi kaupunkipyörät ja sähköpotkulaudat ilmestyvät katukuvaan, joten myös autoilijan on tien päällä varauduttava kohtaamaan erilaisia liikkujia. Sopiva tilannenopeus, huolellinen havainnointi ja riittävä turvaväli helpottavat ennakointia.

Hidasta risteyksiin

Ennakoiva ajotapa ja huolellinen havainnointi tekevät liikenteestä turvallisempaa riippumatta siitä, millä kulkuneuvolla on liikenteessä. Ennakoivalla kuljettajalla on tilaa ja aikaa, eli pelivaraa, toimia liikenteessä.

Vähentämällä nopeutta havaintojen tekemiseen jää enemmän aikaa. Lisäksi pysähtymismatka ja -aika lyhenevät. Etenkin risteystä lähestyttäessä kannattaa hiljentää nopeutta jo hyvissä ajoin, jotta ehtii huomata eri nopeuksilla liikkuvat kaksipyöräiset ja jalankulkijat.

”Havainnoinnissa on skarpattava yhtä lailla tutuilla ajoreiteillä kuin vieraammassa ympäristössäkin”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen muistuttaa.

Katso vielä kerran

Autojen katvealueet edellyttävät kuljettajalta erityistä tarkkaavaisuutta käännyttäessä, liikkeelle lähdettäessä​ ja peruutettaessa. Lisäksi kaistaa vaihtaessa on muistettava tarkistaa kuollut kulma katsomalla olan yli joka ikinen kerta. 

Moottoripyörät liikkuvat samalla nopeudella kuin autot, mutta niitä on pienen kokonsa vuoksi vaikeampi havaita. Tästä syystä onkin erityisen tärkeää tarkkailla taustaa moottoriteillä ja maanteillä.

”Moottoripyöräilijä tai mopoilija jää helposti auton rakenteiden taakse piiloon. Siksi on olennaista havainnoida ympäristöä huolellisesti ja katsoa vielä kerran”, Pohjonen kertaa ja jatkaa: ”Katvealue tulee tarkistaa myös autosta poistuessa, etenkin jos auto on pysäköity kadulle. Kun kuljettaja avaa oven oikealla kädellä hänen rintamasuuntansa kääntyy ja samalla katse siirtyy olan yli takaviistoon. Näin hän huomaa, jos takaa tulee esimerkiksi polkupyörä.”

Pidä riittävä turvaväli

Sopivan tilannenopeuden lisäksi riittävä turvaväli helpottaa kuljettajan havainnointia. Kun pitää kunnon turvaväliä, näkee mitä edessä tapahtuu ja voi rauhassa ennakoida tilannetta.

Hitaammin liikkuvaa ohittaessa on muistettava jättää reilusti tilaa ja tarvittaessa hidastettava omaa vauhtia, ajettiinpa sitten maantiellä tai kaupungissa. Ohittamaan voi lähteä vain silloin, kun näkemää on riittävästi, ketään ei tule vastaan ja ohitettavaan pystyy pitämään rutkasti turvaväliä ennen ohitusta, sen aikana ja ohituksen jälkeen. 

Vinkit autoilijalle kaksipyöräisten havainnointiin

  • Hidasta risteyksiin riittävästi. Havainnointi helpottuu.
  • Tarkista katvealueet
    • kun käännyt,
    • vaihdat kaistaa ja
    • avaat auton oven.
  • Pidä kunnon turvaväli.
  • Jätä riittävästi tilaa ohittaessa ja ajaessa hitaamman kulkijan perässä.