Siirry sisältöön
Alkoholi ja huumeet ovat merkittävä riskitekijä liikenteessä. Erityisessä riskiryhmässä ovat nuoret kuljettajat, mikä näkyy myös liikenneonnettomuuksissa.

Vain selvinpäin rattiin – varmista myös aamuiset ajot

Jo pienikin määrä alkoholia veressä huonontaa ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä. Ajokunto tulee arvioida tarkkaan vielä seuraavana päivänäkin, jos on edellisenä iltana nauttinut alkoholia. Liikenneturvalla on päihteiden kannalta liikenteeseen liittyvä yksi vahva viesti: jos otat, et aja.

Krapula heikentää ajokykyä

Rattijuopumuksen raja ylittyy, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Ajokyky ei kuitenkaan tunne rattijuopumusrajoja. Jo pienempikin veren alkoholipitoisuus huonontaa ajokykyä ja nostaa onnettomuuteen joutumisen todennäköisyyttä.

Myös seuraavan päivän krapulainen tila vaikuttaa ajokykyyn, vaikka alkoholia ei enää veressä olisikaan. Lähes kaikki tunnistavat kokemuksen, kun on hieman väsynyt ja jäykkä, eikä reaktiot tai huomiokyky ole parhaimmillaan. Silloin ei kannata tarttua rattiin, koska vähäuninen tai huonosti nukuttu yö vain tehostaa kostean illan haittoja.

”Jos tietää, että seuraavana päivänä on toimittava kuljettajana, kannattaa alkoholittomasta linjasta tehdä päätös jo etukäteen. Silloin ei tarvitse seuraavana aamuna miettiä, onko alkoholi jo haihtunut kehosta, kun se ei ole sinne asti ikinä päässytkään ” kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara.

Estä päihtyneenä ajaminen

Yksi neuvo on pysynyt samana jo vuosikymmeniä – jos otat, et aja. Oma auto kannattaa jättää suosiolla kotiin viihteelle lähtiessä. Päihtymyksen ja ajoneuvolla ajamisen ei pidä päästä kohtaamaan missään vaiheessa.  

Myös kavereiden ajokuntoa kannattaa seurata ja tarvittaessa estää kännissä tai kamoissa ajaminen.

”Ryhmäpaine saattaa varsinkin nuorilla kasvaa suureksi. Tarvitaan vain sen yksi rohkea, joka uskaltaa estää päihtyneen siirtymisen auton rattiin. Tämä saattaa pelastaa henkiä” muistuttaa Elovaara.

Vinkit pikkujoulukauden liikkumiseen:

  • Mieti ennakkoon, kuinka pääset perille ja takaisin, niin tiedät vaihtoehtosi.
  • Jos otat, älä aja – valitse taksit tai julkinen liikenne.
  • Mene vain selvän kuljettajan kyytiin ja ota avaimet pois kaverilta, joka pyrkii rattiin juopuneena.
  • Älä kiirehdi juhlaillan jälkeen rattiin – varmista ajokuntosi myös aamulla.