Siirry sisältöön
Pyöräilijä pyöräilee hämärässä, tiellä lunta. Punainen takavalo loistaa.

Turvattomuuden tunne ja olosuhteet vähentävät talvipyöräilyä

Talveksi pyörän varastoon jättäneet kokevat talvipyöräilyn turvattomaksi, selviää Liikenneturvan kyselyssä. Ennakoiva ajotapa ja sopiva tilannenopeus tulee huomioida pyörän satulaan noustessa. Lisäksi hyvät varusteet tekevät talvella pyöräilystä mukavampaa ja turvallisempaa.

Liikenneturvan kyselyssä* 46 % vastaajista kertoi liikkuvansa pyörällä ainakin joskus. Pyöräilevistä vastaajista noin joka kolmas kertoi ajaneensa pyörällä viime talven aikana. Vastaajista, jotka eivät pyöräilleet viime talvena yli puolet (54 %) kertoi syyksi turvattomuuden tunteen. Hieman harvempi (51 %) kertoi jättävänsä pyörän talveksi varastoon olosuhteiden vuoksi.

Talvipyöräilyn turvallisuuteen voi monilta osin vaikuttaa itse, muistuttaa Liikenneturvan suunnittelija Leena Piippa.

”Talven säähän tai keleihin ei voi itse vaikuttaa, mutta niihin voi varautua. Talvipyöräily onnistuu hyvin, kun pyörän ja pyöräilijän varusteet ovat keliin sopivat. Myös ajotapa on syytä kääntää talviasentoon”, Piippa kertoo.

Vastaajista, jotka fillaroivat talvella, 78 % koki talvipyöräilyn turvalliseksi ja 75 % mukavaksi. Talvella pyöräilijöistä suurin osa (86 %) kertoo myös omien varusteidensa sopivan talvipyöräilyyn. 

”Jos talvipyöräilyä ja sen turvallisuutta halutaan lisätä, tulee myös pyöräväylien kunnossapitoon panostaa”, Piippa pohtii.

Valitse ajonopeus olosuhteiden mukaan

Talvella ja erityisesti liukkailla jokaisen tielläliikkujan on ennakoitava ja sovitettava vauhtinsa kelin mukaan.

”Olosuhteisiin sopiva ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen lisäävät turvallisuutta haastavissa pyöräilykeleissä. Kannattaa seurata autoilijoille ja kävelijöille tarkoitettuja liukastumis- ja liikennesäävaroituksia. Kun kävelijöitä varoitetaan liukkaista kävelyteistä, myös pyöräteillä voi olla liukasta”, Piippa vinkkaa.

”Ennakoiva pyöräilijä tarkkailee liikennettä, pitää kunnon turvavälin edellä ajaviin ja kertoo aikeistaan näyttämällä suuntamerkkiä. Myös soittokelloa kannattaa käyttää rohkeasti. Sen avulla pyöräilijä voi tarvittaessa varoittaa muita tielläliikkujia lähestymisestään”, Piippa rohkaisee.

Nastarenkailla lisää pitoa

Kelin mukainen vaatetus tekee pyöräilystä mukavampaa ja turvallisempaa. Nastarenkaat tuovat jäisellä ja liukkaalla kelillä pyöräilyyn tarpeellista lisäpitoa. Myös karkeakuvioinen rengas sopii talvipyöräilyyn.

Lisäksi pimeällä on huolehdittava, että pyöräilijä näkyy muille ja näkee itse eteensä. Etuvalo kannattaa suunnata alaviistoon, jolloin valo näyttää tienpinnan olosuhteet eikä se häikäise vastaantulijoita. Lisäksi pyörästä on löydyttävä punainen takavalo ja sivuheijastimet. Pyöräilijän kannattaa tehdä myös itsensä näkyväksi heijastimin tai heijastinliivillä.

”Kypärä on syytä laittaa päähän myös talvella polkiessa”, Piippa muistuttaa.

Säännöllisesti tai joskus polkupyörällä liikkuvat vastaajat. N=489

Jos ei ajanut pyörällä päättymässä olevan talven aikana. N=340

Jos ajoi pyörällä päättymässä olevan talven aikana. N=144

*Liikenneturvan kyselytutkimuksen toteutti Kantar Public (nyk. Verian) maaliskuussa 2023. Kyselyyn vastasi yhteensä 1073 henkilöä, joista säännöllisesti tai joskus polkupyörällä liikkuvia 489 henkilöä. Talvipyöräilyä koskevat kysymykset esitettiin pyörällä liikkuville vastaajille.