Siirry sisältöön
Mönkijän kuljettaja ajaa tiellä
Tunne mönkijäsi ja varmista ajo-oikeutesi – vinkit turvalliseen ajamiseen

Traktorimönkijät ovat viime vuosina yleistyneet nuorten kulkuneuvoina. Mönkijän turvallinen käyttö vaatii kuskilta tietoa ja taitoa ajoneuvon ominaisuuksista ja sitä koskevista säännöistä. Liikenneturva muistuttaa, että nuorten ja heidän huoltajiensa on hyvä olla selvillä ajoneuvon erityispiirteistä.

Mönkijöitä on saatavilla joka lähtöön. Maastomönkijä on maastoajoneuvo, jolla saa ajaa tiellä ainoastaan poikkeustilanteessa, kuten tietä ylittäessä. Tieliikenteessä liikkuvat mönkijät puolestaan kuuluvat moneen eri luokkaan. Viime vuosina suosiotaan ovat kasvattaneet erityisesti hytilliset traktorimönkijät.

Oli alla millainen mönkijä tahansa, on oman kulkuneuvon erityispiirteet tunnettava. Tähän kuuluu esimerkiksi mönkijän ajoneuvoluokka ja oman ajo-oikeuden varmistaminen. Mönkijästä riippuen sen sarviin voi tarvita esimerkiksi B-, T- tai AM-kortin.

”Nuorten osalta korostaisin vanhempien vastuuta ja muistutan, että luulo ei ole tiedon väärti. Varmista, että nuori saa ajokortillaan ajaa mönkijäänsä”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska korostaa. 

Turvallinen mönkijällä ajaminen vaatii tietoa ja taitoa

Ajoneuvoluokan lisäksi kannattaa tutustua myös mönkijän ominaisuuksiin ja käyttölaitteisiin.

”Mönkijä on mainio kulkuväline liikkua esimerkiksi harrastuksiin ja kavereiden tykö, kunhan kuljettaja tuntee ajoneuvonsa ja ajaa sillä turvallisesti”, Niska toteaa.

Mönkijässä akseliväli on kapea ja painopiste korkealla, joten esimerkiksi käännöksissä kuljettajan ja mahdollisen matkustajan painonsiirto vakauttaa ajoa. Lisäksi on syytä muistaa, että avomallin mönkijöissä tulee käyttää suojakypärää.

Koppimönkijään saa ottaa kaverin kyytiin, kunhan matkustajalle oma paikka. Kaikkiin mönkijöihin ei saa ottaa kyytiläisiä.

”Ajoneuvon hallintaa voi harjoitella ihan rauhassa. Kaveri kyydissä saattaa vaikuttaa ajamiseen, ja siksi harjoittelemaan kannattaa lähteä yhdessä”, Niska kannustaa. 

Vanhemmat ovat nuorelle tärkeä tuki liikenteessä

Moni nuori ottaa ensi askeleita moottoriajoneuvolla ajamiseen mönkijän sarvissa. Vanhemmat ovat nuorelle tärkeä tuki, kun hän harjoittelee ja oppii turvalliseksi kuljettajaksi.

Kortti taskussa ei ole tae siitä, että nuori kuski on valmis vilkastahtiseen kaupunkiliikenteeseen. Huoltajan on hyvä olla kiinnostunut nuoren liikkumisesta ja varmistaa, että nuorella on muitakin valmiuksia liikenteeseen kuin vain ajokortti. Ohjaus ja opastus, kyseleminen ja kuunteleminen sekä varusteiden hankinta ovat jo hyvä alku. 

”Vanhemmat, olkaa hereillä ja jutelkaa nuoren kanssa esimerkiksi paikkakunnallanne olevista vaikeista risteyksistä. Käykää vaikka yhdessä katsomassa niitä tai treenaamassa ajamista liikenteessä. Taskussa oleva ajokortti ei tarkoita, etteikö nuoren tarvitsisi harjoitella”, Niska muistuttaa.

Vinkit turvalliseen ajamiseen mönkijällä

  • Opettele mönkijän ajo-ominaisuudet rauhallisissa olosuhteissa.
  • Käytä aina istuinpaikalle asennettua turvavyötä.
  • Lähde vain raittiina liikenteeseen.
  • Huomioi muut liikkujat.
  • Tunne liikennesäännöt ja noudata niitä.