Siirry sisältöön
Pyöräilijöiden valot kuntoon Lahdessa

Polkupyörässä on käytettävä hämärän tai pimeän aikaan valoja. Etuvalon on oltava vaalea ja takavalon punainen. Liikenneturva ja Hämeen poliisi tempaisevat pyöräilijöiden näkymisen puolesta Lahden keskustassa, vanhan linja-autoaseman ympäristössä tiistaina 13.10. klo 17.30-19.30. Poliisi pysäyttää valottomia pyöräilijöitä. Tempauksessa jaetaan hämärille fillaristeille nuhteiden lisäksi valot. Samalla kertaa ilman heijastinta liikkuvat jalankulkijat saavat heijastimen roikkumaan takinliepeeseen.

Kesäkuussa voimaan astunut uusi tieliikennelaki vaatii pyöräilijää käyttämään valoja, jos olosuhteet niin vaativat. Eli pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt, on pyöräilijän käytettävä vaaleaa etuvaloa ja punaista takavaloa.

”Illan pyöränvalotempauksessa mennään muistuttelulinjalla, niin poliisi voi antaa valojen käyttämättömyydestä myös liikennevirhemaksun”, huomauttaa vanhempi konstaapeli Marko Laraste Hämeen poliisista.

Liikenneturvan viime vuonna tekemissä seurannoissa Lahden keskustassa puolet pyöräilijöistä käytti etuvaloa pimeällä. Punainen takavalo paloi vain noin 14 % pyöräilijöistä.

Koko perheen valot kuntoon kerralla

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin sekä näyttää tietä pyöräilijälle että auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan pyöräilijän.

Moni lapsi ja nuori pyöräilee koulumatkoja hämärän ja pimeän aikaan. Vanhempien on syytä tarkistaa perheen polkupyörien kunto ja varustus. Syksyn pimetessä pyörästä pitää löytyä joka suuntaan näkyvät heijastimet sekä toimivat valot. Valoilla ei voi korvata pyörän heijastimia eikä heijastimilla pyörän valoja.

Yhtäjaksoisesti palavaa valoa on syytä suosia

Valoissa voi olla erilaisia asetuksia. Vilkkuvan sijaan kannattaa suosia yhtäjaksoisesti palavaa valoa.

”Yhtäjaksoisesti palavat valot valaisevat paremmin pyöräilijän omaa tietä ja niiden avulla myös muiden on helpompi arvioida pyöräilijän etenemistä ja etäisyyttä. Vilkkuvat pyöränvalot saatetaan kokea häiritseviksi. Pyörän valojen käyttö auttaa myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja valojen avulla pyöräilijä huomaa paremmin myös jalankulkijan heijastimen”, Liikenneturvan Lahden toimipisteen yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu vinkkaa.

Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Lisätietoja:

yhteyspäällikkö Ari-Pekka Lattu, Liikenneturva, p. 050 461 9662

vanhempi konstaapeli Marko Laraste, Hämeen poliisilaitos, p. 050 4581867