Siirry sisältöön
Kuva Punainen Liitu -esityksen kuvauksista
Punainen Liitu -esityksiä tänä keväänä Iisalmessa, Pielavedellä ja Vesannolla

Pohjois-Savossa nähdään tänä keväänä kolme kertaa Punainen Liitu -esityksiä. Ensimmäinen esitys nähdään perjantaina 1.4. klo 9.15 alkaen Iisalmessa Ylä-Savon ammattiopistolla Peltosalmella ja toiset toukokuun alussa Pielavedellä ja Vesannolla.

Tilaisuudet tarkoitettu opiskelijoille ja oppilaille, mutta median edustajat ovat tervetulleita seuraamaan esityksiä sekä haastattelemaan esityksen jälkeen esiintyjiä.

Punainen Liitu -esitys tuo tieliikenteessä tapahtuneiden onnettomuuksien seuraukset nuorten nähtäville ja kuultaviksi koskettavalla tavalla. Ammattilaiset kertovat kukin omasta työkeikastaan, jossa nuoret ovat olleet osallisena vakavassa liikenneonnettomuudessa. Kuulemme pelastajan, ensihoitajan ja poliisin tarinat. Lisäksi videon kautta näemme paikallisen nuoren oman tositarinan.

Punainen Liitu on Liikenneturvan ja pelastuslaitosten yhteistyössä kehittelemä toimintamalli, jossa vaikuttavan ja tunteisiin vetoavan esityksen lisäksi on valmiit purkukeskustelumateriaalit oppitunneille. Esityksen jälkeen nuoret käyvät läpi kokemaansa ja voivat peilata sitä omaan elämäänsä.

”Haluamme kertoa realistisesti, millaiset seuraukset ajattelemattomalla toiminnalla ja väärillä valinnoilla voi olla. Viestimme on kuitenkin nuorten omia turvallisia valintoja tukeva. Kannustamme myös heitä pitämään kaverista huolta sekä tuomaan omat rajansa selvästi esille myös silloin, kun ovat kyydissä”, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tuula Taskinen.

Punainen Liitu -esitykset kestävät reilun tunnin, ja niissä on mukana paikallisia ammattilaisia tositarinoiden kertojina. Tämäkin tekee esityksistä ainutlaatuisia ja tuovat ne lähelle nuorten elämää. Tositarinoiden lisäksi esitykset koostuvat dramatisoiduista videoista.

Iisalmen esitys on tehty yhteistyössä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen, Itä-Suomen poliisin sekä YSAO:n kanssa. Esitys striimataan kaikkiin YSAO:n toimipisteisiin.

Pielavedellä ja Vesannolla on tehty oma esityskokonaisuutensa, ja siellä valmistelussa on ollut mukana poliisin ja pelastuslaitoksen lisäksi kuntien edustajat Pielaveden nuorisotoimesta ja Vesannon yhtenäiskoulusta. Kaikissa tilaisuuksissa on myös paikalliset juontajat.

Vesannon Punainen Liitu -esitys on keskiviikkona 4.5. klo 9.30 alkaen Liikuntahallilla ja Pielaveden esitys torstaina 5.5. klo 9 alkaen Puustellin koululla. Nämä esitykset on tarkoitettu yläasteen ja lukion oppilaille.

Taustatietoa nuorista liikenteessä

15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen.

Nuorten miesten riski kuolla liikenteessä henkilöauton kuljettajana on muita ikäryhmiä suurempi. Valtaosa nuorista ei kuitenkaan kuulu riskiryhmään, vaan pyrkii käyttäytymään liikenteessä turvallisesti ja välttämään turhaa riskinottoa. Nuoria riskikuljettajia on eri tutkimusten mukaan arvioitu olevan 10–17 % kaikista nuorista.

Erityisesti nuorten mieskuljettajien riskialttiille ajotavalle ovat ominaista suuret ajonopeudet, lyhyet turvamarginaalit, liikennesäännöistä piittaamattomuus, ajaminen humalassa ja ajo turvavöittä.

Nuoren kuljettajan onnettomuusriski kasvaa usein silloin, kun kuljettajalla on kyydissä kavereita. Tällöin myös näyttämisen halu ja tarve kilpailla lisäävät riskejä. Riskinottajat tuntevat olevansa muita parempia kuljettajia ja heidän keskuudessaan esiintyi myös humalassa ajamista enemmän kuin muiden nuorten.

Lisätiedot:

Tuula Taskinen yhteyspäällikkö Liikenneturva, p. 040 8461422

Ville Hokkanen vanhempi konstaapeli Itä-Suomen poliisilaitos, p. 02 95456694

Nuoren onnettomuustarinan kertoja,  Joni-Markus Berg p: 0400 979597

Iisalmi:

Harri Laukkanen, vs.palopäällikkö Pohjois-Savon Pelastuslaitos p.044 7187402

Minna Paaskoski, opiskeluhuollon ohjaaja YSAO, p. 050 5252450

Pielavesi ja Vesanto:

Mika Turkka, nuorisotyöntekijä Pielavesi, p. 040 4894957

Petri Wasenius, ylipalomies Pielavesi, p. 044 7188 312

Jaana Ruuskanen, hallinnollinen rehtori – sivistystoimenjohtaja Vesanto, p. 050 387 9966