Siirry sisältöön
Nuoret ylittämässä suojatietä pimeässä heijastimet heiluen.

Pilkahduksia pimeään – näkymistempauksia Itä-Suomessa

Liikenneturva ja Itä-Suomen poliisi tempaisevat jalan ja pyörällä liikkuvien paremman näkymisen puolesta useilla paikkakunnilla Itä-Suomessa. Tempauksissa jaetaan satoja heijastimia ja pyöränvaloja.

Pyöränvalot valaisemaan: eteen vaaleaa ja taakse punaista

Hämärässä ja pimeässä liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on erittäin vaikea havaita. Nyt on korkea aika tarkistaa, että varusteet ovat kunnossa.

Pyöräilijöitä valojen käyttöön velvoittaa myös laki: eteenpäin tulee näkyä valkoista tai vaaleankeltaista valoa ja taaksepäin punaista.  Sekä poliisi että Liikenneturva suosittelevat yhtäjaksoisesti palavaa valoa vilkkuvan sijaan. Tehokas otsalamppu on hyvä kääntää alaviistoon, ettei se osoita vastaantulijaa silmiin.

Näkymistempaus pidetään positiivisessa hengessä, eli polkupyörän valojen käyttämättömyydestä ei näissä tapahtumissa jaeta liikennevirhemaksua.

Heijastin moninkertaistaa jalankulkijan näkyvyyden

Valaistuissa taajamissakin voi olla vaikea havaita hämärän ja pimeän aikaan liikkuvia kulkijoita. Katu- ja mainosvalot, puiden ja pensaiden varjot, sade, sumu ja huurtuneet ikkunat heikentävät kuljettajan näkymää. Näkemiseen vaikuttavat myös valojen ja tuulilasin kunto.

Jalankulkijan on lain mukaan pimeällä liikkuessaan yleensä käytettävä heijastinta. Erottumisella on iso merkitys sille, miten esimerkiksi autolla liikkuva havaitsee kulkijan.

Liikenneturvan tarkkailujen mukaan pyöränvaloja ja heijastimia käyttää pimeässä liikkuessaan reilut puolet jalankulkijoista ja pyöräilijöistä. Vuonna 2022 tehtyjen tarkkailujen mukaan eteenpäin valaisi liikkumistaan 61 prosenttia pyöräilijöistä, kun taaksepäin näkyvä punainen valo oli käytössä vain 49 prosentilla. Pimeällä liikkuvista jalankulkijoista heijastin oli käytössä valaistussa ympäristössä 61 prosentilla.

Pimeällä tiellä kaukovaloilla ajava autoilija näkee ilman heijastinta kulkevan jalankulkijan noin 150 metrin etäisyydeltä vaatetuksesta ja auton valoista riippuen. Heijastinta tai heijastinliiviä käyttävä nähdään jopa yli 600 metrin päästä. Kohtaamistilanteessa lähivaloilla ajava autoilija havaitsee ilman heijastinta kulkevan henkilön vasta noin 50 metrin päästä, kun jalankulkijan heijastin voi näkyä jo 350 metrin etäisyydeltä.

Liikenneturva muistuttaa, että heijastin ei poista autoilijoiden vastuuta liikenteessä, vaan se edesauttaa kävelijöiden ja pyöräilijöiden näkymistä. Autoilijan on aina ajettava sellaista nopeutta, että hän pystyy pysäyttämään autonsa suojatien eteen pimeällä tai sateella.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan valoisaa ja positiivista tempausta

  • Kitee (keskusta) ti 24.10. klo 18–18.45
  • Tohmajärvi (keskusta) ti 24.10. klo 19.15–20 (soittamalla yhteyshenkilöille tarkempi paikka)
  • Kuopio (Viestikadun liikenneympyrä) ke 25.10. klo 7.15
  • Joensuu (Utrantien ja Ranta-Mutalantien risteys) ke 1.11. klo 7.30–8.30
  • Mikkeli (keskustan alueella) ke 1.11. klo 17

Lisätietoja

Tempauksen toteuttavat yhteistyössä Itä-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturvan alueelliset toimipisteet. Kuopiossa on lisäksi mukana asiantuntijoita Pohjois-Savon Ely-keskuksesta sekä Kuopion kaupungilta. Mikkelissä on lisäksi mukana kaupungin kävelyn ja pyöräilyn edistämistyöryhmän jäseniä.

  • Mikkeli: yhteyspäällikkö Eini Karvonen Liikenneturva, puh. 040 5358898 ja vanhempi konstaapeli Matti Teräväinen, puh. 0295 455525
  • Kuopio: yhteyspäällikkö Tuula Taskinen Liikenneturva, puh. 040 84611422 ja ylikonstaapeli Timo Kokkonen, puh. 0295 456879
  • Joensuu: kouluttaja Vesa Kostamo Liikenneturva, puh. 050 5602545 ja ylikonstaapeli Kari Kulmala, puh. 0295 455445