Siirry sisältöön
Henkilöautoilija ohittaa matkailuautoa maantiellä.

Ju­han­nus tie­lii­ken­tees­sä: Kat­so tie­lii­ken­ne-en­nus­teet ja vin­kit tur­val­li­seen ju­han­nus­lii­ken­tee­seen

Juhannusliikenne on käynnistymässä loppuviikosta. Fintraffic, poliisi, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Liikenneturva, Hätäkeskuslaitos ja Sisäministeriön pelastusosasto toivottavat tien päälle turvallista juhannusta. Juhannusliikenteeseen tulee lähteä ennakoiden, ajokuntoisena ja turha kiire unohtaen. Nyt on oikea aika kerrata myös toiminta onnettomuuspaikalla ja ottaa 112 Suomi -sovellus käyttöön.

Juhannuksen menoliikenne on Fintrafficin tieliikennekeskuksen ennusteiden mukaan vilkkaimmillaan juhannusaattoa edeltävänä päivänä (to 23.6). Myös juhannusaaton (pe 24.6.) aamupäivän tunteina menoliikennettä ennakoidaan olevan vielä runsaasti, mutta selvästi vähemmän kuin edeltävänä päivänä. Paluuliikenteen piikki näkyy puolestaan juhannussunnuntaina (su 26.6.).

”Mahdollisuuksien mukaan tien päälle kannattaa lähteä juhannuksen menoliikenteen ruuhkaisimman ajan ulkopuolella. Lisäksi ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Esimerkiksi sellaiset reitit, joilla on tietöitä ja isoja juhannustapahtumia ruuhkautuvat mitä suuremmalla todennäköisyydellä. Huomioida kannattaa myös, että mahdollinen sadesää ruuhkaisimpina tunteina voi laskea nopeuksia huomattavastikin”, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta liikennekeskuspäällikkö Sanna Piilinen.

Näin juhannusliikenteen ennustetaan käyttäytyvän:

Menoliikenne on vilkkaimmillaan torstaina 23.6, mutta myös perjantain aamupäivään on odotettavissa hieman normaalia enemmän liikennettä ja ajoittaista liikenteen jonoutumista voi esiintyä vielä silloinkin.

Menoliikenne on vilkkaimmillaan Etelä-Suomessa torstaina 23.6. kello 12 – 19 ja pohjoisemmassa tätä myöhempäänkin. Vilkkaimpina aikoina liikenne voi jonoutua ja ajoittaisia nopeuden alenemia voi esiintyä. Suurimmat liikennemäärät ovat valtatiellä 9 Tampere – Jyväskylä, valtatiellä 6 Elimäki – Kouvola, valtatiellä 5 Lusi – Mikkeli sekä valtatiellä 4 Helsinki – Lusi. Lisäksi Turun saariston lautoille voi muodostua ajoittaisia jonoja.

Paluuliikenne osuu sunnuntaihin 26.6. – alkaen aamupäivästä ja jatkuen vilkkaana Etelä-Suomessa kello 20 – 22 asti. Jonoutumista voi esiintyä etenkin valtatiellä 4 Jyväskylä – Helsinki, valtatiellä 5 Mikkeli – Lusi ja valtatiellä 9 Jyväskylä – Tampere.

Tietyöt voivat haitata liikennettä:

Tietöiden vaikutus juhannusliikenteeseen pyritään minimoimaan. Tietöistä voi aiheutua kuitenkin alennettuja nopeusrajoituksia ja rajoituksia kaistajärjestelyissä, mitkä hidastavat liikennettä.

Merkittävimmät liikennettä haittaavat tietyöt sijaitsevat pääkaupunkiseudulla valtateillä 4 välillä Kehä III – Koivukylä ja Kantatiellä 50 (Kehä III) välillä Juvanmalmi – Petikko.

Liikennettä mahdollisesti haittaavia pääteiden tietöitä ovat lisäksi:

Tie 624 Jyväskylä Laahajoen silta
Vt 4 Äänekoski Masonjoen silta
Vt 4 Kemi
Vt 4 Siikalatva
Vt 6 Lappeenranta välillä Mattilan
liittymä – Viipurintien liittymä
Vt 7 Porvoo välillä Harabacka – Skarpens
Vt 8 Liminka Tikkaperä
Vt 8 Eurajoki
Vt 9 Jämsä Haarajoki
Vt 25 Raasepori Karjaa
Vt 25 Raasepori Langansböle
Vt 25 ja Tie 186 liittymä Raasepori
Tie 183 Salo väilillä Perniö – Kemiö,
kaksi läheistä siltatyötä
Tie 189 Naantali Särkänsalmensilta

Liikenteen ruuhkat, liikennetiedotteet, tietyöt ja muut liikenteen reaaliaikaiset tiedot löydät Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, joka on ladattavissa myös ilmaisena mobiilisovelluksena Google Play tai App Store -sovelluskaupoista. Ajantasaiset säätiedot ja voimassa olevat varoitukset kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ennen matkallelähtöä Ilmatieteenlaitos.fi -sivuilta.

Vain selvänä ja levänneenä ratin taakse

Poliisi valvoo juhannusliikenteessä kuljettajien ajotapoja sekä ajokuntoa, ja suorittaa puhallutuksia myös perinteisillä puhallusratsioilla.

”Ajokunto on onnistuneen juhannusmatkan A ja O. Odotettavissa on ruuhkaa, joten myös malttia vaaditaan. Ruuhkassa ei voita ohittamalla mitään, mutta voi sitä vastoin aiheuttaa vakavia tilanteita ja pahimmillaan myös pahoja kolareita”, summaa poliisista poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.

Myös Traficom nostaa esille kuljettajan merkityksen ja muistuttaa samalla turvavöiden käytöstä.

”Kuljettajan on hyvä seurata omaa vireyttä ja pitää tarpeeksi taukoja. Väsyneenä ei kannata lähteä ajomatkalle. Matkustajien kannattaa välillä tsekata, miten kuljettaja jaksaa ja ehdottaa taukoja, vaikka juhannuksen viettoon olisikin jo kiire. Pidetään myös huolta siitä, että kaikilla on turvavyöt käytössä. Annetaan kaikille mahdollisuus onnistuneeseen juhannusreissuun, eli huomioidaan muut tielläliikkujat”, tiivistää Traficomin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari.

Riittävät turvavälit antavat aikaa toimia yllättävissä tilanteissa

Kun tien päällä on paljon menijöitä, korostuu turvavälin merkitys. Liian lyhyt välimatka edellä ajavaan voi johtaa peräänajoon ja pahimmillaan ketjukolariin.

”Kun pidät kunnon turvaväliä, näet mitä edessäsi tapahtuu ja voit rauhassa ennakoida tilanteita. Kesällä liikenteessä on myös enemmän hitaammin kulkevia maataloustyökoneita, museoajoneuvoja ja pyöräilijöitä, mikä voi aiheuttaa yllättäviäkin vauhdin muutoksia. Ilman riittävää turvaväliä näihin muutoksiin reagoiminen voi tapahtua viiveellä, mikä lisää onnettomuusriskiä”, kertaa Liikenneturvan aluepäällikkö Rainer Kinisjärvi.

Kertaa toiminta onnettomuuspaikalla – toimintasi voi pelastaa ihmishenkiä

Tielläliikkujien velvollisuuksiin kuuluu avun hälyttäminen ja onnettomuustilanteissa muiden auttaminen. Hätäkeskuslaitos kannustaa autoilijoita lataamaan 112 Suomi -sovelluksen hätä- ja ongelmatilanteiden varalle. Sovelluksesta löydät sijaintiisi perustuvat liikennetiedotteet, ja voit sen kautta ilmoittaa maanteiden kunnosta ja liikenteen ongelmista Tienkäyttäjän linjalle. Kiireellisessä hätätilanteessa tulisi viipymättä soittaa 112:een.

”Jos ajat ensimmäisenä onnettomuuspaikalle: pysähdy ja tarkista tilanne, soita tarvittaessa 112, vastaa kysymyksiin ja noudata annettuja ohjeita. Hätäkeskuspäivystäjän on hankala arvioida avun tarvetta ja onnettomuuspaikan sijaintia, mikäli ilmoittaja on ajanut kolaripaikan ohi pysähtymättä”, toteaa Hätäkeskuslaitoksen toimialapäällikkö Juha Suominen.

Onnettomuustilanteissa meitä kaikkia koskee yleinen auttamisvelvollisuus.

”Jos havaitset liikenneonnettomuuden, pysähdy turvalliseen paikkaan ja kytke ajoneuvoon hätävilkut. Siirry tien reunassa onnettomuuspaikalle ja pyri estämään lisävahingot katkaisemalla onnettomuusautosta virta sekä varoittamalla muuta liikennettä. Muista myös oma turvallisuutesi ja pimeään aikaan tee itsesi näkyväksi esimerkiksi heijastinliivillä. Vie varoituskolmio aina riittävän etäälle onnettomuuspaikasta ja hälytä apua sekä auta loukkaantuneita omien mahdollisuuksiesi mukaan. Jos ammattiapua on jo onnettomuuspaikalla, keskity turvalliseen onnettomuuspaikan ohittamiseen, laske ajonopeutta riittävästi, äläkä kuvaa onnettomuuspaikkaa”, ohjeistaa erityisasiantuntija Alpo Nikula Sisäministeriön pelastusosastolta.