Siirry sisältöön
Yksisuuntainen pyörätie ajoradan vieressä

Huomaa yksisuuntainen pyörätie – pyöräilytapahtuma Jyväskylän keskustassa 11.11.

Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän Pyöräilyseura JYPS, Sisä-Suomen poliisilaitos ja Liikenneturva järjestävät perjantaina 11.11. klo 13–16 neuvontahenkisen pyöräilytapahtuman Jyväskylän keskustassa. Tapatumassa tarkastellaan liikennettä uusilla yksisuuntaisilla pyöräteillä Puistokadulla ja Yliopistonkadulla. Pyöräilijöitä myös ohjeistetaan huomioimaan pyöräteiden yksisuuntaisuus. Samalla muistutetaan näkymisestä pimeällä sekä pyörän valojen ja heijastimien kunnon tarkistamisesta.

Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista vain reilu puolet tiesi, että kielletty ajosuunta -liikennemerkki koskettaa myös pyöräilijöitä. Joka kymmenes ei osannut vastata tähän kysymykseen ja 38 % vastaajista luuli, että pyöräily on sallittu merkistä huolimatta.

”Liikennemerkeillä ohjataan myös pyöräliikennettä. Jyväskylän keskustasta löytyy muutamia yksisuuntaisia pyöräteitä, joissa pyöräliikenteen pitäisi mennä vain yhteen suuntaan. Esimerkiksi Yliopistonkadulla ja Puistokadulla pyöräteiden yksisuuntaisuus on osoitettu Kielletty ajosuunta -liikennemerkillä”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa kertoo.

Pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan paikka liikenteessä

Polkupyörän ja sähköpotkulaudan kuljettaja on ajoneuvon kuljettaja, jota koskevat pääosin samat liikennesäännöt ja liikennemerkit kuin muidenkin ajoneuvojen kuljettajia. Sähköpotkulaudalla ajetaan samoilla väylillä ja samoilla säännöillä kuin polkupyörällä.

Polkupyörällä ajetaan pyörätiellä, jos sellainen löytyy pyöräilijän kulkusuunnassa. Muuten pyöräilijän paikka on ajoradan oikeanpuoleisella pientareella tai ajoradan oikeassa reunassa. Pyöräkaista on ajoradasta erotettu polkupyöräliikenteelle tarkoitettu tien osa. Myös pihakadulla, kävelykadulla ja pyöräkadulla saa pyöräillä.

Pyörätie on aina merkitty liikennemerkillä. Rinnakkaisella pyörätiellä ja jalkakäytävällä liikennemerkki osoittaa, kumpi puoli on jalankulkijoille ja kumpi pyöräilijöille. Pyöräilijän on ajettava omalla puolellaan oikeassa reunassa. Yhdistetyllä pyörätiellä ja jalkakäytävällä pyöräilijä ajaa oikeassa reunassa. Jalankulkija kulkee oikeassa tai vasemmassa reunassa.

Jalkakäytävä on yleensä rakenteellisesti erotettu ajoradasta, eikä tällaisia jalkakäytäviä yleensä ole merkitty jalkakäytävän liikennemerkillä.

Liikenneturvan kyselyssä* lähes puolet vastaajista piti hyväksyttävänä jalkakäytävällä pyöräilyn siinä tapauksessa, että pyörätietä ei ole olemassa. Yli puolet oli myös joskus pyöräillyt jalkakäytävällä, jos pyörätietä ei ollut.

”Yli 12-vuotiaat eivät saa polkea jalkakäytävällä siinäkään tapauksessa, että pyörätietä ei ole. Tällöin pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan paikka on ajoradalla”, Piippakertaa. 

Pimeä vuodenaika haastaa myös pyöräilijää

Polkupyörässä on muiden ajoneuvojen tapaan käytettävä ajovaloja pimeän ja hämärän aikaan tai näkyvyyden ollessa muuten heikentynyt. Eteenpäin näkyvän valon on oltava vaalea ja taaksepäin näkyvän valon punainen. Valot voivat olla kiinnitettynä myös pyöräilijään.

”Pyöräilijän on hyvä tarkistaa säännöllisesti, että oman pyörän valot ovat toimintakunnossa. Valoja tarvitaan myös silloin, kun ajetaan valaistuilla alueilla – esimerkiksi kaupungissa.  Tärkeää on huolehtia myös polkupyörän heijastimet ja pyöräilijän omat heijastimet kuntoon. Ennakoiva pyöräilijä huomioi syksyn pimeyden ja liukkauden mukanaan tuomat haasteet myös omassa ajotavassaan”, Piippa neuvoo.  

Kieltääkö Kielletty ajosuunta -merkki…?

Mielestäni on ihan hyväksyttävää pyöräillä jalkakäytävällä, jos pyörätietä ei ole.

Kuinka usein olet pyöräillyt jalkakäytävällä, kun pyörätietä ei ollut?

*Liikenneturvan kevätgallupin toteutti Kantar TNS Oy maaliskuussa 2022. Siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.