Siirry sisältöön
Nuoret ylittämässä suojatietä pimeässä heijastimet heiluen.
Musta maanantai tuo loistoa Savon ammattiopiston kampuksille 29.11.

Musta maanantai 29.11.2021 saa heijastinpuut kukkimaan Savon ammattiopiston kampuksilla Kuopiossa, Toivalassa, Varkaudessa ja Iisalmessa. Tempaus tervehtii töihin ja kouluun tulijoita aamuvarhaisesta lähtien. Tapahtuma myös kannustaa kävelemään ja pyöräilemään työpaikalle ja kouluun ympäri vuoden.

Tiedotusvälineet ovat tervetulleita seuraamaan tapahtumia!

Tapahtuma-ajat ja -paikat:

  • Kuopio, Microkatu 1 (U-osan sisääntulon edessä) klo 7.30-9.30
  • Siilinjärvi Toivala, Haapamäentie 1 klo 8.30-10.00
    (Lähellä G-rakennusta, kahdessa eri pisteessä. Heijastinpuu tulee O- ja B-rakennusten välissä olevaan katokseen.)
  • Varkaus, Osmajoentie 75, Savon ammattiopisto ja lukio klo 7.30-9.30
  • Iisalmi, Asevelikatu 4 klo 7.30-9.30

Heijastinpuista voi napata heijastimen heilumaan ja jaossa on rajallisesti myös pyöränvaloja. Yhteistyössä ovat mukana poliisi ja paikallisia toimijoita, Liikenneturva on mukana Kuopiossa ja Iisalmessa. Heijastin- ja pyöränvalotempaus on osa Savon ammattiopiston Yhdessä – Yhteisöllinen ja hyvinvoiva oppimisympäristö -hanketta.

Heijastimet kuluvat käytössä, mutta päällepäin tämä ei välttämättä näy. Kuopion tapahtumaan voikin tuoda oman heijastimen tai työtakin testattavaksi Liikenneturvan heijastintesterillä. Myös heijastinkeiju on mukana, lisäksi haastattelijana paikalla kiertää ”Hanna Karpo”.

Vanhemmat muistuttavat heijastimesta

Liikenneturvan kyselyn* mukaan 80 prosenttia suomalaisista kertoo varustautuvansa heijastimin aina tai yleensä pimeään aikaan liikkuessaan. Yleisin syy käyttämättömyyteen on unohdus.

Nuoret käyttävät vuoden 2020 tarkkailutietojen** mukaan heijastinta 41-prosenttisesti taajamissa hämärän ja pimeän aikaan liikkuessaan, kun kaikkien ikäryhmien keskiarvo on 53 prosenttia.

Myös vanhemmat neuvovat nuoria hyvin heijastimen käytöstä.  Liikenneturvan kyselyssä*** kaksi kolmesta (68 %) nuoresta kertoi, että vanhemmat ovat muistutelleet heitä heijastimen käytöstä.

Enempi on parempi

Heijastimia on monenlaisia, ja niitä on hyvä olla useampi. Varma valinta on heijastinliivi, joka näkyy hyvin kaikkiin suuntiin. Heijastinliivi on hyvä lisä myös talvipyöräilijälle.

Jalankulkijan heijastimet määritellään Euroopan unionin henkilösuojaindirektiivin perusteella. Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen kokonaisvalovoima ja pinta-ala. Myytävien heijastinten tulee täyttää vaatimukset ja olla CE-hyväksyttyjä. Lue lisää heijastimesta.

Lisätiedot:

Kuopion kampus: Margit Patronen ([email protected], puh. 044 785 8766)     

Siilinjärven kampus: Maritta Ålander ([email protected], puh. 044 785 3360)   

Varkauden kampus: Raija Paarnio ([email protected], puh. 044 785 8375)

Iisalmen kampus: Ulla Laasanen ([email protected], puh. 044 785 8867)

Liikenneturva: yhteyspäällikkö Tuula Taskinen ([email protected], puh. 040 846 1422)              


*Liikenneturva ja Kantar TNS Oy selvittivät joulukuussa 2020 suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä. N=1017, joista autoilijoita 819.   (Avautuu uuteen ikkunaan)

**Liikenneturvan seurannat 2020. Noin joka toinen jalankulkija (53 %) oli varustautunut heijastimin pimeällä taajamassa, valaistuilla alueilla liikkuessaan. N=20019.  (Avautuu uuteen ikkunaan)

***Liikenneturva toteutti syksyllä 2019 yläkouluikäisille ja toisen asteen opiskelijoille suunnatun kyselyn, jonka avulla haluttiin kartoittaa nuorten kokemuksia turvallisesta liikkumisesta ja liikennekasvatuksesta. N=3291.