Siirry sisältöön
Putsaa auto lumesta ja jäästä ennen liikkeellelähtöä.

Esilämmitä auto – se on turvallista ja säästää polttoainetta

Matkantekosi on turvallisempaa, kun esilämmität auton ja varaat riittävästi aikaa auton puhdistamiseen. Nyt viimeistään tulee kaivaa lumiharjat ja lämmitysjohdot esiin myös Etelä-Suomessa. Liikenneturva muistuttaa, että pään kokoinen kurkistusaukko tuulilasissa ei riitä, vaan ikkunoiden tulee olla puhtaat joka suuntaan.

Esilämmitys hyödyttää monin eri tavoin

Talvisessa kelissä ei kannata lähteä liikenteeseen kiireellä. Ennakoi lähtösi ajoissa ja huolehdi auton esilämmityksestä. Varaa aikaa myös lumen ja jään poistoon. Auton ikkunat eivät saa olla jäisiä ja huurteisia. Pelkkä pieni kurkistusaukko tuulilasissa ei riitä. Kuljettajan pitää pystyä havainnoimaan muuta liikennettä. Muista puhdistaa myös ajovalot huolellisesti.

Esilämmitetty auto on helpompi puhdistaa lumesta ja jäästä, koska moottori on valmiiksi lämmin ja puhaltimet antavat nopeammin lämmintä ilmaa.

– Jos autosi tuulilasit alkavat huurtumaan kesken matkan, nosta puhallintehoa ja -lämpöä. Tämä auttaa poistamaan kosteuden, kertoo Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen. – Tutustu autosi sisäpuhaltimiin ja selvitä, miten ne toimivat parhaiten, Pohjonen jatkaa.

Esilämmitetyssä autossa on mukavampi matkustaa, kun voit ottaa paksut toppavaatteet pois päältä. Turvavyön saa kiinnitettyä oikein ja riittävän kireälle, kun välissä ei ole koko talvivarustusta.

Esilämmitys on erityisen tärkeää, kun autossa matkustaa lapsia. On turvallisempaa, jos lapsi on istuimessa ilman paksuja toppavaatteita. Vyöt pitää saada melko napakasti lapsen ympärille, ja tällöin kevyempi vaatetus on parempi.

Esilämmitetty auto säästää polttoainetta

Hyvä auton esilämmitys edistää taloudellista ajoa. Kun ulkolämpötila laskee alle viiden lämpöasteen, kannattaa auto laittaa 0,5–1 tunniksi esilämmitykseen. Lämpötilan laskiessa alle viiden pakkasasteen, kannattaa esilämmityksen aikaa lisätä 1–2 tuntiin.

Kun ulkolämpötila laskee alle viiden lämpöasteen, kannattaa auto laittaa 0,5–1 tunniksi esilämmitykseen. Lämpötilan laskiessa alle viiden pakkasasteen, kannattaa esilämmityksen aikaa lisätä 1–2 tuntiin.

Liikenneturvan vinkit viileämpiin keleihin

  • Esilämmitä auto. Se ehkäisee lasien jäätymistä ja huurtumista.
  • Putsaa auto huolellisesti lumesta ja jäästä. Puhdista myös valot.
  • Kopistele lumet kengistä ennen kuin istut autoon. Näin jätät kosteuden auton ulkopuolelle.
  • Kytke puhallin lämmittämään voimakkaasti tuulilasiin, jotta lasit pysyvät auki ajon aikana.