Siirry sisältöön
Pyöräilijä ajaa talvisessa kirkkaassa säässä kypärä päässään ja heijastinliivit päällä.
Ennakointi ja oikeat varusteet turvaavat talvella pyöräilijän matkaa

Polkupyörä on hyvä kulkuneuvo läpi vuoden. Oikeilla varusteilla ja ennakoivalla ajotavalla fillarointi sujuu sutjakkaasti ja turvallisesti myös talvikeleissä. Kypärä on pyöräilijän luottovaruste säästä tai vuodenajasta riippumatta. Vajaa puolet pyöräilijöistä käytti talvella kypärää Liikenneturvan seurantojen perusteella.

Liikenneturva tarkkaili pyöräilykypärän käyttöä ensimmäisen kerran talviaikaan viime vuoden tammi-helmikuussa. Kolmellatoista paikkakunnalla tehdyssä tarkkailussa kypärää käytti 45 prosenttia pyöräilijöistä (n=3600).

”Tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on usein väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen. Siksi kypärä on tarpeellinen varuste myös talvella. Ohut tuulenpitävä pipo tai huivi suojaa päätä kypärän alla. Ylipäätään lämmin ja kosteutta ja tuulta hylkivä vaatetus tekee talvipyöräilystä mukavaa”, kannustaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Varustus kuntoon myös pyörästä

Turvallinen talvipyöräily onnistuu, kun pyörän ja pyöräilijän varusteet ovat keliin sopivat. Pyörän valot ja heijastimet on tärkeää pitää kunnossa ja renkaat on hyvä olla nastoitetut. Pyöräilijän näkyvä vaatetus ja heijastimet taas edesauttavat näkymistä.

Talvella ja erityisesti liukkailla jokaisen tielläliikkujan on ennakoitava ja sovitettava vauhtinsa kelin mukaan.  

”Pyörään lisäpitoa tuovat nastarenkaat auttavat pysymään pystyssä. Lisäksi olosuhteisiin sopiva ajonopeus ja ajamiseen keskittyminen lisäävät turvallisuutta haastavissa pyöräilykeleissä. Pyöräilijä voi seurata autoilijoille ja kävelijöille tarkoitettuja liukastumis- ja liikennesäävaroituksia. Kun kävelijöitä varoitetaan liukkaista kävelyteistä, myös pyöräteillä voi olla liukasta”, Piippa vahvistaa.

Pyöräteiden kunnossapito kuuluu tienpitäjälle, joka voi olla kunta tai valtion teillä ELY-keskus. Palautetta esimerkiksi liukkaudesta tai auraamattomista pyöräteistä voi antaa kunnan palautejärjestelmän tai Liikenteen Palauteväylän kautta.

Viisi vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn:

  • Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita.
  • Käytä kypärää – riski kaatumiseen saattaa olla kesää suurempi.
  • Muista hämärässä ja pimeällä vaalea etuvalo ja punainen takavalo.
  • Varmista hyvä näkyvyys: värikäs vaatetus yhdistettynä heijastimiin auttaa näkymään.
  • Nastarenkaat lisäävät pitoa.