Siirry sisältöön
Alle 3-vuotiaat matkustavat autossa aina turvaistuimessa

Uusi tieliikennelaki astui voimaan kesäkuun alussa ja toi tullessaan tukun uusia määräyksiä. Myös lasten autossa kuljettamiseen tuli joitakin tiukennuksia. Merkittävin muutos koskee alle 3-vuotiaiden lasten kuljettamista taksissa, jossa turvaistuin on lakimuutoksen jälkeen pakollinen.

Kesäkuun 1. päivästä alkaen alle kolmevuotiaalle on aina oltava käytössä asianmukainen turvaistuin, kun lapsi matkustaa taksilla. Yli kolmevuotias voi matkustaa taksissa ilman turvaistuinta takapenkillä tai turvaistuimen kanssa etupenkillä, vaikka olisikin alle 135 cm pitkä. Perussääntöön ei kuitenkaan tullut muutoksia. Henkilöautossa alle 135 cm lapsen on käytettävä istuinta, jos autossa on vyöt tai turvaistuimen saa muuten kiinnitettyä.

Liikenneturva mukana turvaistuinkiertueella kauppakeskus Veturissa 10.10.

Liikenneturvan asiantuntijat opastavat lapsiperheitä muun muassa turvalliseen lasten kuljettamiseen liittyen Kouvolan Veturissa Lastentarvikkeen Turvaistuin RoadShow -tapahtumapäivässä lauantaina 10.10.2020 kello 11.00–15.00. Paikalla on koko liikkeen aukioloajan turvaistuinvalmistajan edustaja auttamassa valitsemaan lapselle ja perheen autoon sopivimman istuinmallin.

Laki edellyttää: alle 135 cm lapsen istuttava autossa turvaistuimessa

Liikenneturva oli mukana turvaistuinratsioissa Kaakkois-Suomen poliisin kanssa vuosina 2019 ja 2020. Puutteita oli erityisesti isompien lasten kuljettamisessa. Lapsilla ei ollut huonoimmissa tapauksessa mitään turvalaitetta käytössä lasta päiväkotiin vietäessä. Myös turvaistuimen vöiden kiristäminen oli joissakin tapauksissa vaillinaista. Etenkin paksujen toppavaatteiden ja turvavyön väliin jää helposti liikaa väljää. Joillekin lasta kuljettaville tuli uutena tieto, että lapsen pitää käyttää jotakin turvalaitetta – vähintään turvavyöistuinta tai istuinkoroketta kunnes lapsi on 135 cm pitkä. Ratsiassa osalla vanhemmista oli turvavyö kiinnittämättä.

Faktat lapsen kuljettamisesta 1.6.2020 jälkeen:

  • Henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa alle 135 cm pitkän lapsen on käytettävä turvalaitetta, jos ajoneuvossa on turvavyöt tai lasten turvalaite on muuten asennettavissa ajoneuvoon.
  • Poikkeus: Alle 135 cm ja yli kolmevuotiasta lasta saa kuljettaa turvavyötä käyttäen taksissa muulla kuin etuistuimella, mikäli turvalaitetta ei ole saatavilla.
  • Alle kolmivuotiasta lasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvalaitetta.
  • Linja-autossa lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai lapsen turvalaitetta.
  • Muussa ajoneuvossa on oltava lapsen kuljettamiseen soveltuva istuin ja turvavyö taikka lasten turvalaite.