
Ajokorttilaki korjataan – oli jo aikakin
Vuoden 2018 ajokorttiuudistuksessa tehtiin virheitä ja seuraukset ovat nyt nähtävissä, totesi poliisiylijohtaja Ilkka Koskimäki tuoreessa Ilta-Sanomien haastattelussa (Avautuu uuteen ikkunaan). Lausunto on vain viimeisin pitkässä jatkumossa. Suomen nykyistä ajokorttilakia on arvosteltu taajaan ja Liikenneturva on ajanut aktiivisesti siihen muutoksia. Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranteen ilmoitusta lain avaamisesta on tervehditty innolla. Miksi ajokorttilain muuttaminen on niin tärkeää ja miksi Liikenneturva näkee, että se on tehtävä kahdessa osassa?
Kun katsotaan liikenteen kuolemia, turvallisuus Suomen teillä on kohentunut viimeisten vuosien aikana. Parannusta on tapahtunut myös nuorten ikäryhmässä, mutta edelleen liikenteessä kuolee lähes 40 nuorta joka vuosi. Määrä on kestämätön.
Ajokorttilaki on yksi merkittävimmistä yhteiskunnan keinoista vaikuttaa nuorten liikenneturvallisuuteen, joten on perusteltua etsiä ratkaisuja sen kautta.
Ei keskitytä vain alaikäisten poikkeuslupiin
Alaikäisille kuljettajille tapahtuneet onnettomuudet ovat herätelleet yhteiskuntaa tänä vuonna. Lähes jokaiselle alaikäiselle hakijalle myönnetty poikkeuslupa onkin yksi nykyisen ajokorttilain kriittisimmistä valuvioista. Ajokorttilain vaikutukset voidaan kuitenkin ulottaa eri-ikäisiin nuoriin ja kaikkiin ajoneuvoluokkiin mopoista ja traktorimönkijöistä raskaampiin moottoriajoneuvoihin. Ajokorttilaissa ei tulisi keskittyä vain poikkeuslupiin.
Nyt ehdotetuilla pikaisilla korjauksilla saamme välittömiä parannuksia liikenneturvallisuuteen, mutta ajokorttilain uudistamiseen tarvitaan myös toinen vaihde, jossa tehdään hitaammin harkittuja pitkäjänteisiä ratkaisuja. Uudistuksen tulee olla kaksiosainen.
Ministeriöltä hyvä ensimmäinen esitys
Liikenne- ja viestintäministeriö on jo raamittanut ensimmäisen aallon muutoksia. Liikenneturvallisuuden kannalta merkittävin esitetyistä parannuksista on alaikäisten kuljettajien yöaikaisen ajon rajoittaminen.
Rajoitusta punnittiin eduskunnassa jo vuonna 2022, mutta muutos kaatui ajan puutteen vuoksi. Käsittelyhistoria tekee uudistuksesta kuitenkin helpon toteutettavan.
Toinen hyvä ehdotus ministeriöltä on lisätä pakollista ajo-opetusta, vaikkakin määrä on varsin vaatimaton. Liikenneturva kannattaa, että koulutusta riskien tunnistamiseen lisätään. Koulutuksen ajoitusta olisi kuitenkin paikallaan justeerata niin, että ensin opitaan ajoneuvon käsittelytaidot ja vasta koulutuksen päätteeksi otetaan riskien tunnistus mukaan.
Ylipäätään Liikenneturvan ajattelua ohjaa opetuksen vaiheistaminen (GDL) sekä pyrkimys vaikuttaa ajotaitojen ylempiin portaisiin (GDE). Toisin sanoen, se ei riitä, että ajo-opetuksessa oppii käsittelemään ajoneuvoa, vaan tavoitteena on oltava turvalliset ja vastuulliset kuljettajat. Näin laajat muutokset vaativat kuitenkin pidempää valmistelua, joten ne ja monet muut asiat on tuotava käsittelyyn myöhemmin.
Ajokorttidirektiivi ja ajokorttilain toinen vaihe
Liikenne- ja viestintäministeriön esitys ennakoi myös tulevaa. EU:n uusi ajokorttidirektiivi on juuri valmistunut ja sen kansalliseen toimeenpanoon on neljä vuotta aikaa. Tämä tarkoittaa käytännössä ajokorttilain uudelleen avaamista.
Liikenneturvallisuuden parantaminen on ääneen lausuttu tavoite myös ajokorttidirektiivissä. Yksi direktiivin merkittävimmistä uudistuksista on niin kutsuttu apukuljettajamalli, jossa ajoura aloitetaan kokeneen kuljettajan rinnalla. Mallilla pyritään puuttumaan onnettomuusherkkään kauteen ajamisen ensimmäisinä kuukausina. Tämä järjestelmä tulee hyödyntää myös Suomessa täysimääräisesti.
Ajokorttidirektiivi kehottaa myös ottamaan käyttöön alhaisemman promillerajan uusille kuljettajille. Käytännössä tässä patistellaan neljää kovakorvaisinta jäsenmaata, sillä muissa maissa käytäntö on jo normaali. Myös Suomi saisi vihdoin lopettaa maistissa ajamisen paapomisen.
Mutta takaisin tähän hetkeen ja ajankohtaiseen ajokorttilakiin. Liikenneturva kannattaa akuuttia nuorten liikenneturvallisuuden korjauspakettia. Odotamme kuitenkin lähivuosina jykevämpää, kokonaisvaltaista ja hyvin valmisteltua uudistusta. Odotamme, että ajokorttilakia korjataan kahdessa vaiheessa – vastuullisesti. Edetään siis sekä kiiruhtaen että hitaasti harkiten.