Gå till innehållet
Nuoret autossa puhelimien kanssa.

Safe Space av bilen

Varje val påverkar att bilen inte åker ner i diket. Fundera på hur du beter dig med dina kompisar. Gillar du det om någon delar inlägg eller bilder om risktagande i trafiken? Eller vågar du ifrågasätta riskbeteende? Tillsammans kan vi se till att du och kompisarna ger tummen upp åt förnuftigt beteende, inte nonsens.

Rätt att säga till

För unga förare ökar risken för olyckor när föraren har kompisar som passagerare. I det här fallet ökar också riskerna av lusten att visa upp sig och behovet av att tävla. Den sociala normen, det vill säga uppfattningen om vad som är tillåtet och accepteras i ens kompisgrupp, påverkar också den ungas beteende i trafiken.

Pluralistisk ignorans syftar på en förvrängd verklighetsuppfattning bland gruppmedlemmar. Till exempel kan någon i gruppen uppfatta det som att de andra gruppmedlemmarna inte tycker att det är viktigt att använda säkerhetsbälte, och därför bryter man inte mot gruppens interna norm och använder inte heller själv säkerhetsbälte. Andra i gruppen kan också vilja att alla ska ha på sig säkerhetsbälte, men om de inte berättar om sin åsikt skapas en pluralistisk ignorans som gör att alla tror att det är en allmänt accepterad norm att inte ha på sig säkerhetsbälte.

Om du är misstänksam eller skrämd, känner förmodligen någon annan i gruppen likadant. Tillsammans med någon annan är det vid behov lättare att säga till om det inte känns tryggt att åka med i fordonet. Kom ihåg att du och din kompis alltid har rätt att säga till, högt och tydligt, om det inte känns tryggt att åka med föraren.

Grupptryck

Grupptryck och behovet av att tillhöra en grupp kan få en person att agera mot sina egna principer. En individ kan ändra sitt beteende, sina värderingar eller sina attityder för att bättre möta gruppens förväntningar. Grupptrycket kan vara positivt eller negativt. Positivt grupptryck kan till exempel vara att ge mod och uppmuntra att göra något bra. Kompisar kan till exempel uppmuntra en annan att söka ett sommarjobb som kompisen i fråga inte känner sig kvalificerad nog för. Negativt grupptryck är att pressa någon att göra saker som den inte vill göra eller inte skulle göra ensam. Kompisar kan till exempel sätta press på att prova röka eller äventyra trafiken med en moped.

Videon om grupptryck fungerar som en öppning för en diskussion där man kan fundera på kompisgruppens inflytande på ens eget trafikbeteende, samt ens egna möjligheter att påverka kompisars beteende i trafiken.

Hur hanterar man grupptryck med unga? Du hittar diskussionsinstruktioner i våra läromedel.

Kompetensprov för passagerare

Hur bra passagerare är du? Stöder du förarens beteende och hjälper du att göra resan säker? Gör testet och fundera på om du kan förbättra ditt eget beteende som assisterande förare.