
Väjningsreglerna fortfarande oklara
Trafikskyddets färska enkät visar att en del av finländarna fortfarande har svårigheter med väjningsreglerna såväl mellan bilförare och cyklister som med reglerna som gäller övergångsställen. Den mest inrotade missuppfattningen gäller cykling på ett övergångsställe.
Trafikskyddet utförde en enkät för att reda ut hur bra finländarna känner till reglerna*. 89 procent av de tillfrågade visste att den som befinner sig på en väg med vägmärket väjningsplikt i korsning ska väja även för cyklister i korsningen. Något färre (86 procent) kände till att man ska väja för cyklister som korsar vägen även när man lämnar en cirkulationsplats.
”Alla vägtrafikanter måste i synnerhet känna till reglerna som gäller korsningar. När reglerna behärskas och iakttas minskar det felaktiga beteendet och trafiken blir säkrare och smidigare”, säger Elias Ruutti, kontaktchef vid Trafikskyddet.
Cyklisten är fordonets förare
Trafikskyddets enkät visade att kunskapen om vad STOP-märket anger är delad. Nästan alla som svarade på enkäten visste att märket förpliktar bilförarna att stanna. Mycket färre visste emellertid att märket också förpliktar cyklisterna att stanna. Endast 84 procent av de tillfrågade kände till det.
Nästan alla (94 procent) kände till att en bilförare som kör ut från en gårdsplan ska väja för all annan trafik. Var tionde tror emellertid att bilförarna ska väja för en cyklist som kommer ut på körbanan från en gårdsplan. Tre av fem (64 procent) vet att vägmärket förbjuden körriktning också gäller cyklister och elsparkcyklister, dvs. förare av lätta elfordon.
”En cykel är också ett fordon och cyklisten är fordonets förare. Även om det inte krävs körkort för att cykla är det ytterst viktigt att känna till och följa väjningsreglerna. Till exempel gäller väjningsplikten för den som kommer ut från en gårdsplan såväl bilister, cyklister som förare av andra fordon. Förutom gårdsplaner ska den som kommer från en gårdsgata, en parkeringsplats, en liten väg eller någon annan motsvarande plats väja för andra vägtrafikanter, även för gående”, förtydligar Ruutti.
Reglerna som gäller fordonens förare gäller också på cykelvägar. Till exempel i korsningar med cykelvägar väjer man för den som kommer från höger precis som i likvärdiga korsningar på körbanan. I Trafikskyddets enkät kände 86 procent av finländarna till detta.
Det är tillåtet att korsa vägen med cykel på ett övergångsställe
En inrotad missuppfattning gäller cykling på ett övergångsställe. Mer än hälften (57 procent) av finländarna har den missuppfattningen att man måste leda cykeln längs ett övergångsställe när man korsar körbanan.
”I vägtrafiklagen föreskrivs det separat att körbanan får korsas genom att köra längs övergångsstället med ett fordon, även med cykel. Det bör dock observeras att reglerna som gäller övergångsställen gäller väjning för gående. Övergångsstället påverkar inte väjningsplikterna mellan fordon, utan de avgörs utifrån andra trafikregler eller trafikanordningar, till exempel vägmärken”, påpekar Ruutti.
*Trafikskyddet utredde finländarnas tankar om trafiken med en enkät i maj 2025. Enkäten genomfördes av Verian och besvarades av sammanlagt 1 212 personer, varav 82 procent var bilförare.