Gå till innehållet
auto ja pyöräilijä pysähtyneenä punaisiin liikennevaloihin risteyksessä.

Finländarna förhåller sig slappt till cykling i berusat tillstånd

Nästan en tredjedel av finländarna skulle kunna cykla under påverkan av alkohol, berättar Trafikskyddets enkät. En del av dem skulle kunna göra detta även om de på ett allmänt plan fördömer cykling i berusat tillstånd. I en internationell jämförelse sticker finländarna ut genom den toleranta inställningen till kombinationen av alkohol och cykling. 

Trafikskyddet utredde finländarnas inställning till alkohol och cykling i en enkät i slutet av förra året*. 36 procent av finländarna förhåller sig godkännande till att cykla under alkoholpåverkan (under 0,5 promille). Nästan hälften (17 %) av dessa skulle dock inte själva göra det. Av dem som svarade sticker också en grupp ut (12 %) som fördömer kombinationen av alkohol och cykling, men som ändå själv skulle kunna cykla i berusat tillstånd.

”Finländarna har redan länge förhållit sig fördömande till bilkörning under alkoholpåverkan. Då uppstår frågan varför vi förhåller oss så bekymmerslöst till att cykla berusade? Även svag berusning ökar riskerna oberoende av färdsätt. Alkohol försämrar observationsförmågan och påverkar motoriken och reaktionstiden”, påpekar Trafikskyddets planerare Leena Piippa.

I den internationella ESRA-undersökningen** anser ytterst få finländare att bilkörning är godtagbar i en situation där man har druckit så mycket alkohol så att gränsen för straffbarhet kan överskridas. Finländarna är här klart strängare än de europeiska jämförelsepersonerna. När det gäller cykling är situationen omvänd. Hela 11 procent av finländarna godkänner cykling när man eventuellt har druckit för mycket alkohol. Det europeiska genomsnittet var sju procentenheter lägre än bland finländarna. I jämförelsen mellan länderna var finländarna tredje mest toleranta till att cykla i berusat tillstånd, strax efter Nederländerna och Sverige.

Beställningar på promillegräns för cykling

I Trafikskyddets enkät tror 13 procent av respondenterna att det aldrig är straffbart att cykla berusad. En promillegräns för cykling understöds av 74 procent. Hela 69 procent av finländarna anser att den bekanta gränsen på en halv promille är ett godtagbart sätt att förbättra trafiksäkerheten.

”För närvarande förbjuder lagen inte entydigt cykling i berusat tillstånd. Man kan göra sig skyldig till så kallat styrstångsfylleri om man orsakar fara för andra som rör sig i trafiken”, preciserar Piippa.

”En gång i tiden saknades också promillegränser för motorfordonstrafiken. Det var förbjudet att köra berusad, men utan ett officiellt gränsvärde varierade tolkningarna av berusningstillståndet. Promillelagen från 1977 kan anses vara en viktig milstolpe i bekämpningen av rattfylleri. Motsvarande vore också välkommet när det gäller cykling. Varje år är alkohol en bidragande orsak i upp till en tredjedel av cykelolyckorna som kräver sjukhusvård”, summerar Piippa.

*Trafikskyddet utredde finländarnas tankar om trafiken med en enkät i slutet av 2024. Enkäten genomfördes av Veria i november 2024 och besvarades av sammanlagt 1 035 personer, av vilka 82 procent var bilister.

** Uppgifterna i ESRA3-enkäten samlades in år 2023. Det fanns sammanlagt respondenter från 39 olika länder. Finlands resultat har jämförts med de europeiska staterna, av vilka sammanlagt 22 deltog i undersökningen: Österrike, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Tjeckien, Danmark, Finland, Frankrike, Tyskland, Grekland, Irland, Italien, Lettland, Luxemburg, Nederländerna, Polen, Portugal, Serbien, Slovenien, Spanien, Sverige, Schweiz och Storbritannien.