Siirry sisältöön

Kärkikolmio vs STOP merkki. Kumpi on vahvempi?

Onko kärkikolmion suunnasta risteykseen saavuttaessa ajojärjestyksen kannalta merkitystä, onko vastakkaisesta suunnasta risteykseen saapuvalla kärkikolmio vai stop-merkki?

Ei ole. Väistämisvelvollisuuden osalta sekä ”kärkikolmion” (väistämisvelvollisuus risteyksessä, B5 (Avautuu uuteen ikkunaan)) että ”stop-merkin” (pakollinen pysäyttäminen, B6 (Avautuu uuteen ikkunaan)) määritelmät ovat samat ja merkit ovat tässä suhteessa saman arvoisia. Erona on vain se, että stop-merkki pitää väistämisvelvollisuuden lisäksi sisällään myös velvollisuuden pysähtyä. Kummankin merkin takaa tultaessa vasemmalle kääntyvän on väistettävä myös vastaantulevaa liikennettä.

Tieliikennelain (729/2018) liitteen 3.2 kohta B5:

”Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä risteyksessä muita ajoneuvoja ja raitiovaunuja. Risteyksessä käännyttäessä on lisäksi noudatettava 24 §:n 2 momentissa säädettyä väistämisvelvollisuutta.”

Tieliikennelain liitteen 3.2 kohta B6:

”Merkillä osoitetaan, että ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä pysäytysviivan kohdalle. Missä pysäytysviivaa ei ole, ajoneuvo ja raitiovaunu on pysäytettävä sellaiseen kohtaan, josta on hyvä näkemä risteävään suuntaan. Muuten merkistä on voimassa, mitä merkistä B5 säädetään.”