Siirry sisältöön

Ajojärjestys ja kohtaaminen kapealla kadulla

On normi kadunpätkä, jossa on molemmin suuntainen liikenne. Kadun toiseen reunaan saa pysäköidä, toiseen taas ei. Kadun varrella ei ole varsinaisia katuliittymiä, vain liittymiä läheisten talojen parkkipaikoille tai pihoille.

Käännyn kadulle, ja joudun ajamaan lähes koko matkan vastaantulevien kaistaa omalle pihalleni saakka (kun niitä autoja on siinä kadulla parkissa minun puolella). Onko niin, että parkkipaikoilta/pihoilta tulevat muut autoilijat väistävät minua, vaikka ajankin ”heidän kaistalla” eli kadun väärää puolta?

Jos näin on, niin koskeeko väistämisvelvollisuus muita ajoneuvoja niin kauan, että olen saanut ajettua sinne mihin olen menossa eli oman taloyhtiöni parkkipaikalle, vai muuttuuko väistäminen minun velvollisuudekseni jossain kohtaa kesken matkan? (Kadulla ei mahdu kaksi autoa sivuuttamaan toisiaan niissä kohdin kun kadunvarteen on pysäköity autoja, eli joskus koko matkalta).

Eli siis, jos olen kadun alkupäässä ”väärällä kaistalla” (tai vaikka jo puolivälissä) ja silloin joku kadun toisesta päästä (katu on n. 150m pitkä) kääntyy pihalta tai parkkipaikalta ajamaan minua vastaan, kummanko siis kuuluu väistää?

Kysymyksesi ensimmäiseen kohtaan löytyy vastaus tieliikennelain 24 § 3 momentin kohdalta. Sen mukaan ajoneuvolla on aina väistettävä muita tienkäyttäjiä tultaessa tielle kiinteistön pihasta, pysäköintipaikalta, huoltoasemalta tai muulta vastaavalta tiehen liittyvältä alueelta, taikka tien ulkopuolelta.

Kysymyksesi toinen kohta on vastaavasti haastavampi jossa tiedustelet mahdollisen väistämisvelvollisuuden muuttumisesta tilanteen mukaan. Jos kyseessä on yhdenaikainen toiminta eli tilanteessa ollaan samanaikaisesti (toinen tulee liittymästä ja toinen ajoradalla), lienee tulkinta yllä kuvatun mukainen. Mutta missä vaiheessa vaikkapa samasta pihaliittymästä johon myös itse olet suuntaamassa, ulos kapealle kadulle ajanut ajoneuvo on sinun suhteen etuajo-oikeutetussa asemassa ajaen kokonaan omaa vapaata kaistaansa, on mahdoton ottaa yksiselitteistä kantaa. Lähtökohtaisesti tieliikennelain 30 § 2 momentin mukaan sen, jonka puoleisella ajoradan osalla este on, on väistettävä vastaantulevaa liikennettä. Ja tällaiseksi esteeksi käyttää omaa kaistaa voidaan katsoa myös pysäköidyt autot tai autojonot.

Kyseinen liikennejärjestely ei todellakaan ole kovin hyvä eikä selkeä tulkittavaksi, saati käytännössä helposti toteutettavaksi turvallisen ja sujuvan liikenteen sekä vielä loogisesti pääteltävän ajojärjestyksen suhteen. Käytännössä ei voida jäädä odottamaan pitkiä aikoja eikä ennustamaan tuleeko joku mahdollisesti vastaan ja missä vaiheessa. Eikä peruuttamaankaan voida pitkiä matkoja vaatia. Todennäköisesti kuitenkin edellytys on että kohtaaminen voidaan myös vastaantulevan kanssa tehdä riittävän alhaisella nopeudella ja erityisellä varovaisuudella, muutoin kyseisellä liikennejärjestelyllä on vaikea nähdä mitään tarkoitusta.

Lähtökohtaisesti vastaantulevien kaistan käyttäjällä on tietysti väistämisvelvollisuus mutta mahdollisesti eteen tulevassa kohtaamistilanteessa molempia velvoittaa yleisen huolellisuuden ja varovaisuuden velvollisuus vaaran tai vahingon välttämiseksi.