Siirry sisältöön
oletko ajokunnossa kampnajan kuvitus

Oletko ajokunnossa?

Kuljettajan kuntoa voivat nakertaa muutkin kuin päihteet. Väsymys, huonovointisuus, tunnekuohut ja lääkkeet voivat vaikuttaa kuljettajaan niin, ettei ajaminen ole enää turvallista.

Kuljettajan tilaan liittyvä asia vaikuttaa monen kuolonkolarin taustalla. Silti liian moni suomalainen istuu ratin takana huonokuntoisena tai nukahdusriskin partaalla. 

Liikenneturva haastaa kuljettajia tarkkailemaan ajokuntoaan. Viesti on yksinkertainen: jos kunto ei ole kohdallaan, ei tien päälle ole asiaa.


Liikenneturva selvitti keväällä 2021 suomalaisten kokemuksia ajokunnosta. Kuljettajista lähes kolmasosa kertoi ajaneensa viimeisen vuoden aikana silloinkin, kun ajokunto ei ole ollut kohdallaan. Kymmenesosa on ajanut niin väsyneenä, että on pelännyt nukahtavansa rattiin. Menemään on paineltu myös huonovointisuudesta tai tunnekuohusta huolimatta.

Suurin osa suomalaisista pitää tärkeänä kysyä kuljettajalta, onko tämä ajokunnossa.


Vanha auto muistelee

Liikenneturvan radiomainossarjassa ääneen pääsee vanha auto. Perusfarkku on päässyt jo reiluun mittarilukemaan ja intoutuu muistelemaan kolmea entistä omistajaansa. Auton kunnosta on huolehdittu, mutta yhdestä asiasta kuskit eivät ole muistaneet pitää huolta tarpeeksi – nimittäin itsestään. Vanhan auton äänenä Martti Suosalo.

Viisi vinkkiä turvallisempaan matkantekoon

  1. Ota ajokunnon tunnustelu tavaksi ja aja vain ajokuntoisena. Matkustajana huolehdi myös kuljettajan voinnista.
  2. Vältä väsymys ajossa nukkumalla matkaa edeltävänä yönä vähintään 6 tuntia. Ota tarvittaessa torkut ennen matkaa. Huomioi, että esimerkiksi allergialääkkeet voivat väsyttää.
  3. Tauota riittävästi ja huomioi breikit myös matkasuunnitelmassa. Suomi on täynnä hienoja paikkoja, joissa pysähtyä.
  4. Vältä ajamista sairaana. Kipeänä levätään. Myös tunnekuohut vaikuttavat ajokuntoon- älä pura stressiä tai pahaa mieltä liikenteessä.
  5. Kun ajat, et ota. Muista, että alkoholi voi vaikuttaa vielä seuraavanakin päivänä.

Ajokunto ja ajoterveys

Ajokunto on kehon ja mielen hetkellinen tila, johon vaikuttaa esimerkiksi väsymys, päihteet, korkea kuume, tilapäinen lääkitys tai jopa voimakas tunnereaktio. Ajoterveyteen sen sijaan vaikuttavat sairaudet sekä niiden hoitamattomuus. Käytännössä raja ajokunnon ja ajoterveyden välillä on häilyvä. Esimerkiksi kuljettajan väsymys voi olla seurausta pitkästä valvomisesta. Toisinaan taustalla voi olla jokin sairaus kuten uniapnea. Autoa ei pidä lähteä ajamaan, jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, väsyneeltä tai tokkuraiselta.

Kuljettajan ajokuntovaatimuksia määritellään myös tieliikennelaissa (17 §): Ajoneuvoa ei saa ajaa se, jolta sairauden, vian, vamman, väsymyksen tai päihtymyksen vuoksi taikka muusta vastaavasta syystä puuttuu siihen tarvittavat edellytykset.

Lue lisää ajokunnosta ja ajoterveydestä.