Kypärä

Kypärä on mönkijällä liikkuvan tärkein turvallisuusvaruste. Mönkijän kuljettajan ja matkustajan on käytettävä asianmukaista suojakypärää. Työkäyttöön on suunniteltu omat kypärät. Suojakypärää ei tarvitse käyttää korilla tai turvakaarella varustetulla mönkijällä liikuttaessa tai eräissä työtehtäviin liittyvissä tilanteissa. Liikenneturva suosittelee kypärän käyttöä aina mönkijällä liikuttaessa.

Kypärämalleja on tarjolla monia erilaisia. Kypärää hankkiessa on hyvä kokeilla eri malleja ja kokoja. Myyjän asiantuntemus ja keskustelu muiden mönkijäliikkujien kanssa eri kypärämallien hyvistä ja huonoista puolista auttavat kypärän hankinnassa.

Hyväkään kypärä ei suojaa, jos sen hihna on jätetty kiinnittämättä. Kiinnitä huomiota myös kypärän väriin. Kirkkaat ja erottuvat värit kypärässä tuovat lisäturvaa liikenteessä. Jos käytössäsi on avokypärä, erilliset ajolasit suojaavat silmiä vaihtelevissa oloissa ja käyttömaastoissa. Käytä aina hyväksyttyä suojakypärää.

Ajoasu, ajokengät ja hanskat

Ajoasu vähentää vammoja onnettomuustilanteessa. Se tarjoaa myös suojaa kylmyyttä, tuulta ja kosteutta vastaan. Värikäs ajoasu helpottaa kuljettajan erottumista liikenteessä. Erilaiset selkäpanssarit, tuki- eli munuaisvyöt ja niskatuet ovat erinomaisia apuvälineitä kaatumis- tai törmäystilanteissa.

Ajokenkien tulisi onnettomuustilanteessa antaa suojaa iskuilta ja suojata jalkojen luita ja lihaksia. Asianmukaiset ajohanskat suojaavat käsiä.  Ne eivät saa haitata ajoneuvon hallintalaitteiden käyttöä.

Aihepiirit: