Alle 135 cm pitkien lasten on käytettävä autossa painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Liikenneturva suosittelee, etteivät alle 140 cm pitkät lapset matkusta etupenkillä, jos auto on varustettu turvatyynyin.

Alle 3-vuotiaita lapsia ei saa takseja lukuun ottamatta kuljettaa henkilö-, paketti- tai kuorma-autossa, johon ei voida kiinnittää lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Jos turvalaitetta ei voida autoon asentaa, matkustaa vähintään 3-vuotias takaistuimella. Linja-autossa lapsen on käytettävä istuinpaikalle asennettua turvavyötä tai turvalaitetta. Autossa lasta ei saa kuljettaa sylissä.

Lapsi tarvitsee omaa turvalaitetta kunnes hän on vähintään 135 cm pitkä (keskimäärin noin kymmenenvuotias). Tarpeeksi pitkä lapsi voi käyttää turvavyötä aikuisten tapaan. Vanhempien esimerkki on tärkeä turvayön käytössä: lapsi käyttää, jos vanhemmat käyttävät.

Ainakin 3-vuotiaaksi asti lapsi matkustaa selkä menosuuntaan

Pienille lapsille turvallisimpia ovat selkä menosuuntaan asennettavat turvaistuimet tai -kaukalot. Pienen lapsen pää on painava ja niska herkkä ja selkä menosuuntaan olevissa istuimissa myös lapsen pää ja kaula saavat parhaan tuen törmäyksessä. Lasta suositellaan kuljetettavaksi selkä menosuuntaan niin kauan kuin hän sopii istuimeen, mutta ainakin kolmeen ikävuoteen saakka. Koukussa olevat jalat eivät ole lapselle haitaksi ja syy kääntää turvaistuinta kasvot menosuuntaan liian aikaisin.

Selkä menosuuntaan kiinnitettävää turvakaukaloa tai -istuinta ei saa kiinnittää etumatkustajan turvatyynyllä varustetulle istuinpaikalle. Täyttyvä turvatyyny aiheuttaa lapselle hengenvaaran.

Video havainnollistaa, miksi pienen lapsen on turvallisempi matkustaa selkä menosuuntaan:

Aihepiirit: