Ikääntyminen vaikuttaa meihin kaikkiin, vaikka tahti onkin usein yksilöllistä. Turvalliseen liikkumiseen kannattaa panostaa ottamalla ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset ajoissa huomioon. Tarkistuslistan avulla voit selvittää itsellesi, miten hyvin olet varautunut tulevaisuuden varalle ja miten osaat ottaa muuttuvat tilanteet vastaan.

  Liikun säännöllisesti omin voimin.

Liikkuminen tekee monella tapaa hyvää. Se ennaltaehkäisee sekä kaatumisia että sairauksia. Lihakset kiittävät etenkin vanhetessa jokaisesta askeleesta, jota emme jätä ottamatta.

  Keskityn turvalliseen tien ylittämiseen. Jätän suojatiellä reilusti turvaväliä autoihin.

Kävelyreitin suunnittelulla voin vaikuttaa tien ylitysten määrään. Tie kannattaa ylittää suojatietä pitkin kohdassa, jossa autoilijoilla on matalampi nopeusrajoitus.

  Valitsen ulkoiluun hyvät kengät, jotka istuvat hyvin jalassa ja joiden pohjat ovat pitävät.

Napakasti jalassa pysyvät ja hyväpohjaiset kengät pitävät hyvin pystyssä.

  Käytän kävelysauvoja tai rollaattoria, jos tarvitsen lisätukea.

Kävelysauvat ja rollaattori antavat lisää tukea pystyssä pysymiseen. Monella paikkakunnalla on vapaaehtoisia, jotka tarjoutuvat kaveriksi ulkoiluun.

  Minulla on liukkaan kelin varalle pitoa antavat kengät tai liukuesteet.

Talvellakin on hyvä liikkua ulkona. Nasta- ja kitkakenkiä sekä liukuesteitä on monenlaisia erilaisiin tarpeisiin. Liukkaan kelin varoitukset säätiedotuksessa ovat myös hyvä apu, näin voi vältellä kaikkein liukkaimmat kelit.

  Käytän pimeän ja hämärän aikaan heijastinta.

Heijastimen avulla autoilija näkee sinut paremmin myös valaistulla tiellä. CE-merkityn ja tyyppihyväksytyn heijastimen hankkimalla varmistat, että näkyvyys on kohdillaan. Myös heijastinliivi erottuu edukseen. Kävelysauvoihin tai rollaattoriin voi myös kiinnittää heijastimia.

  Noudatan liikennesääntöjä.

Esimerkin näyttäminen nuoremmille polville kasvattaa parhaimmillaan heistä vastuullisia tienkäyttäjiä.

Lisätietoa talvijalankulusta osoitteessa www.liikenneturva.fi/pitoajalankulkuun ja hyvistä heijastimista osoitteessa www.liikenneturva.fi/heijastin.

Aihepiirit: