Siirry sisältöön
Mies pitää kesäisen järven rannalla ajotaukoa.
Turvallisesti Saimaan suvessa

Saimaan seudun turvallisuustoimijat muistuttavat yhdessä, että mukavan mökkiloman ainekset rakennetaan toiset huomioonottavan liikkumisen varaan. Liikenneturvan kyselyn perusteella tieliikenteessä ärsyttää eniten vaaralliset ohitukset sekä liian lähellä ajavat. Liiku Saimaan suvessa turvallisesti ja huomioi muut liikkujat ennakoimalla ja pitämällä hyvät turvavälit.

Kesä tuo mökkilomailijat Saimaalle ja se näkyy liikenteessä. Kesä ei lisää pelkästään autoilijoiden määrää vaan teillä liikkuu myös paljon pyöräilijöitä ja kävelijöitä. Myös vesiliikenne vilkastuu kesän myötä.

Ota rauhallisesti – niin tien päällä kuin vesilläkin

Liikenneturvan Kantarilla teettämän kyselyn* mukaan liikenteessä ärsyttävät eniten vaarallisesti ohittavat (75 %) ja lähellä perässä ajavat (74 %). Vaikka joku muu törttöilee liikenteessä, olisi hyvä muistaa pitää kiinni omasta rauhallisuudesta eikä provosoitua turhaan.

Vaarallisiin ohituksiin voi vaikuttaa pitämällä hyvä turvaväli edellä ajavaan. Sama pätee myös, jos joku tulee ajamaan peräpuskuriin kiinni. Hyvällä turvavälillä pystyy välttämään peräänajot, kun pelivaraa on riittävästi.  

Autoilijan tulee ohittaa pyöräilijät riittävän kaukaa

Tien laidassa ajavaan pyöräilijään tulee jättää riittävä etäisyys myös sivuttaissuunnassa. Kyselyyn vastanneista 70 % kokee, että autoilijat ohittavat pyöräilijät liian läheltä.

Näkemää ja ohitustilaa tulee olla riittävästi ja kunnon turvavälin ohitettavaan tulee säilyä niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeen.

Autoilijan tulee muistaa, että reilu sivusuuntainen turvaväli on tärkeää. Pelkkä auton ilmavirta voi saada pyörän heittelehtimään. Selkeintä on ohittaa pyöräilijä siirtymällä kokonaan vastaantulevien kaistalle. Jos ohitusta ei voi tehdä turvallisesti, on jäätävä ajamaan pyöräilijän taakse riittävän etäälle.

Liiku myös vesillä muut huomioiden – vältä räkäplaani

Maanteiden vinkit pätevät hyvin myös Saimaan vesiliikenteeseen. Hyvä ennakointi, toimivat turvavarusteet ja muiden huomiointi pelastavat kesäpäivän vieton. Jätä kunnolla tilaa hitaammin kulkevaan ja unohda ohitukset kapeikoissa.

Kunnioita ympäristöä ja mökkiläisiä ajamalla kauempaa rannasta ja pienennä peräaalto tarvittaessa. Alhainen nopeus ei välttämättä aina tarkoita pientä peräaaltoa, joten muista vilkaista olan yli ja tarkistaa tilanne. Räkäplaanissa ajaminen kuluttaa turhaan polttoainetta ja aiheuttaa murhetta muille vesilläliikkujille.

Turvallisuustapahtumat Puumalassa ja Lappeenrannassa 21.6.2022

Saimaan seudun turvallisuustoimijat yhdessä Puumalan kunnan ja Lappeenrannan kaupungin kanssa esittelevät toimintaansa tiistaina 21.6.2022. Toimijat ja heidän kalustonsa ovat Puumalan satamatorilla kello 11-14 ja Lappeenrannan satamatorilla kello 10-15.

Vinkit turvalliseen liikkumiseen Saimaan suvessa

 • Pidä pelivaraa. Tienpäällä ja vesillä ennakointi auttaa yllättävissä tilanteissa.
 • Tee ohitukset kaukaa. Jätä riittävästi tilaa myös sivusuunnassa.
 • Pidä maltti mukana. Vaikka muut törttöilevät, säilytä rauhallisuus.
 • Huomioi muut liikkujat. Kunnioita kanssalomailijoita sekä ympäristöä.
 • Vesiliikenteessä muista, että vain puettu pelastusliivi auttaa.

*Liikenneturvan kyselytutkimus toteutettiin loppuvuonna 2021. Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy marras-joulukuussa 2021 ja siihen vastasi yhteensä 1064 henkilöä, joista autoilevia 82 prosenttia.


Lisätietoja

 • Liikenneturvan Mikkelin yhteyspäällikkö Eini Karvonen, puh. 040 5358898
 • Liikenneturvan Kouvolan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen, puh. 040 5341183
 • Itä-Suomen poliisilaitos, komisario Seppo Porokka, puh. 0295 456 661
 • Puumala, vt. tekninen johtaja Heikki Virta, puh. 050 301 2875
 • SMPS Etelä-Saimaa, puheenjohtaja Elias Altarriba, puh. 050 352 1789
 • SMPS Mikkelin järvipelastajat, puheenjohtaja Heidi Pylvänäinen, puh. 044 201 1999