Siirry sisältöön
Pyörän takavalo palaa punaisena.
Näkyvyys kuntoon koko perheen pyörissä – pyöräilytapahtuma Joensuussa 16.11.

Polkupyörä on ajoneuvo, jossa hämärän tai pimeän aikaan on käytettävä etu- ja takavaloja. Liikenneturva, Itä-Suomen poliisi ja Joensuun Polkijat ry tempaisevat pyöräilijöiden näkymisen puolesta Joensuussa Siltakadun ja Kauppakadun risteyksessä 16.11.2022 klo 17–18. Jaossa on pieni määrä pyöränvaloja.

Kesäkuussa 2020 voimaan astunut uusi tieliikennelaki vaatii pyöräilijää käyttämään valoja, jos olosuhteet niin vaativat. Eli pyöräilijän on käytettävä vaaleaa etuvaloa ja punaista takavaloa pimeällä, hämärällä tai näkyvyyden ollessa sään tai muun syyn vuoksi heikentynyt.

Liikenneturvan viime vuonna tekemissä seurannoissa Joensuussa 74 prosenttia pyöräilijöistä käytti etuvaloa pimeällä. Punainen takavalo paloi 62 prosentilla pyöräilijöistä. (Kokomaan keskiarvot etuvalo 68 % ja takavalo 59 %.)

Valojen lisäksi polkupyörässä pitää olla valkoinen etuheijastin, punainen takaheijastin sekä valkoiset tai keltaiset sivuheijastimet. Sivuheijastimet tai heijastavat pyörän renkaat lisäävät pyöräilijän näkyvyyttä erityisesti tietä ylittäessä. Pimeällä pyöräilijän näkyvyyttä edistävät myös pyöräilijään kiinnitetyt heijastimet, heijastavat vaatteet tai heijastinliivi.

Varusta valot myös lasten ja nuorten pyöriin

Syyspimeän aikaan pyöräilijä erottuu valaistullakin alueella huonosti ilman kunnollisia valoja ja heijastimia. Hyvä valaisin sekä näyttää tietä pyöräilijälle että auttaa muita tiellä liikkujia havaitsemaan hänet.

Moni lapsi ja nuori pyöräilee koulumatkoja hämärän ja pimeän aikaan. Vanhempien on syytä tarkistaa, miltä perheen polkupyörien kunto ja varustus näyttävät. Syksyn pimetessä pyörästä pitäisi löytyä joka suuntaan näkyvät heijastimet sekä toimivat valot. Valoilla ei voi korvata pyörän heijastimia eikä heijastimilla pyörän valoja.

”Pyörän valot ovat edullisia, valinnanvaraa riittää ja nykyiset led-valot ovat myös pitkäikäisiä, joten valojen käytön pitäisi olla itsestäänselvyys syksyn ja talven pimeissä keleissä. Vaikka itse näkisi ajella valaistuilla kaduilla, niin valot auttavat muita huomaamaan liikenteessä liikkuvan pyöräilijän”, toteaa Joensuun Polkijoiden sihteeri Jani Holopainen.

Suosi yhtäjaksoisesti palavaa valoa

Kun valojen asetusta säädetään, kannattaa vilkkuvan sijaan suosia asetusta, jossa valo palaa yhtäjaksoisesti.

”Yhtäjaksoisesti palavat valot valaisevat paremmin pyöräilijän omaa tietä ja niiden avulla myös muiden on helpompi arvioida pyöräilijän etenemistä ja etäisyyttä. Vilkkuvat pyöränvalot saatetaan myös kokea häiritseviksi. Pyörän valojen käyttö auttaa myös pyöräilijöiden keskinäisissä kohtaamisissa ja valojen avulla pyöräilijä huomaa paremmin myös jalankulkijan heijastimen”, vinkkaa Liikenneturvan kouluttaja Vesa Kostamo.

Valoja asettaessa kannattaa kiinnittää huomio myös valon asentoon. Suuntaa pyöränvalo alaviistoon, näin et häikäise vastaantulijoita ja näet itsekin paremmin.

Lisätietoja:

kouluttaja Vesa Kostamo, Liikenneturva 050 5602545
sihteeri Jani Holopainen, Joensuun Polkijat ry 040 1928 008