Siirry sisältöön
Myös vasemmalle pysäköidessä on toimittava sääntöjen mukaan

Uuden tieliikennelain sallima vasemmalle puolelle pysäköinti taajamien kaksisuuntaisilla teillä voi helpottaa parkkipaikan löytymistä. Liikenneturva muistuttaa, että myös vasemmalle pysäköidessä on noudatettava yleisiä pysäköintisääntöjä ja pysäköintiin liittyviä liikennemerkkejä. Mahdollisuutta kannattaa hyödyntää harkiten.

Kesäkuun alussa voimaan tullut uusi tieliikennelaki toi muutoksen myös pysäköintiin. Laki sallii nyt pysäköinnin ja pysäyttämisen myös vasemmalle puolelle tietä taajamien kaksisuuntaisilla teillä. Vasemmalle voi pysäköidä ainoastaan silloin, kun se ei vaaranna eikä haittaa muita tienkäyttäjiä. Mahdollista sulkuviivaa ei saa tässäkään tapauksessa ylittää.

”Lisäksi on muistettava myös muut pysäköintiin liittyvät säännöt ja rajoitukset, aivan kuten ”normaalistikin” pysäköidessä. Kun liikennemerkit näkyvät vain vastakkaiseen suuntaan, on vasemmalle pysäköidessä tiedettävä tai käytävä erikseen varmistamassa, millaisia rajoituksia kyseisellä paikalla on tai onko pysäköinti ylipäätään sallittua”, muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Juha Valtonen.

Moni on jo ehtinyt kokeilla uutta pysäköintimahdollisuutta (Avautuu uuteen ikkunaan), jonka perimmäinen tarkoitus on sujuvoittaa jakeluliikennettä. Ongelmia kuitenkin voi syntyä, jos pysäköinnin lainmukaisuutta ei varmista. Mahdollisuutta on käytettävä harkiten ja tarkkana on oltava.

”Yksi unohtuva perusasia voi olla se, että viiden metrin matkalla ennen suojatietä ei edelleenkään saa pysäköidä. Vasemmalle parkkeerattaessa onkin katsottava oikea etäisyys ikään kuin peilikuvana eli liikenteen kulkusuunnasta”, Valtonen huomauttaa.

Käytä vilkkua ja huomioi näkyvyysrajoitteet

Vasemmalle pysäköijän on väistettävä sekä takaa- että vastaantulevaa liikennettä niin parkkiin ajettaessa kuin pois lähtiessä. Erityisen tärkeää on osoittaa omat aikeensa käyttämällä vilkkua. Ratin takana pitää tiedostaa myös näkyvyyden rajoitteet, erityisesti paketti- ja kuorma-autosta voi olla vaikeaa nähdä kunnolla taakse parkista lähdettäessä.

”Kannattaa myös tiedostaa, että olosuhteet voivat muuttua pysäköinnin aikana. Liikennetilanteen muutos kuten ruuhka voi tehdä pois lähtemisestä yllättävän haastavaa. Usein voikin olla parempi kiertää kortteli ja etsiä paikka oikealta puolelta kuin ängetä väkisin hankalaan paikkaan vasemmalle”, suosittelee Valtonen.

Kaikkien tienkäyttäjien on hyvä huomioida, että nyt tien päällä voi kohdata vasemmalle pysäköineitä. Keula oman menopelin nokkaa kohti oleva ajoneuvo voikin olla juuri pysäköimässä tai lähtemässä liikkeelle.

”Tämä on hyvä tiedostaa myös esimerkiksi ohi pyöräillessä, vaikka toki oven turvallinen avaaminen onkin autosta nousevan kuljettajan tai matkustajan vastuulla. On siis varmistettava, ettei ovea avaa pyöräilijän tai kenenkään muunkaan eteen”, Valtonen sanoo.