Siirry sisältöön
Matkustajat viittovat linja-autoa pysähtymään.
Milloin pysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä?

Ajoneuvon kuljettajan on väistettävä pysäkiltä poistuvaa linja-autoa, kun pysäkki on tiellä tai kadulla, jonka suurin sallittu nopeus on enintään 60 kilometriä tunnissa. Liikenneturva ja Linja-autoliitto muistuttavat kaikkien kulkupelien kuljettajia ennakoimaan ja havainnoimaan ympäristöä huolellisesti pysäkkien läheisyydessä.

Bussipysäkiltä lähtevää linja-autoa on väistettävä sellaisilla teillä, jossa nopeusrajoitus on 60 km/h tai alhaisempi. Ennakointia kaivataan siis linja-auton kuljettajien lisäksi kaikilta muiltakin tielläliikkujilta pysäkkien läheisyydessä. 

”Väistämisvelvollisuuden noudattaminen takaa linja-autojen sujuvan ja turvallisen liittymisen liikennevirtaan, myös ruuhka-aikaan. Tämä on toki syytä pitää mielessä myös hiljaisemman liikenteen aikana. On erittäin tärkeää, että autoilijat ennakoivat tilanteen, kun näkevät linja-auton pysäkillä”, Linja-autoliiton sidosryhmäpäällikkö Mikko Saavola korostaa.

Omista aikomuksista viestiminen ja toisten viestien tulkitseminen on oleellista. Hidasta ajoissa, jos havaitset linja-auton olevan poistumassa pysäkiltä.

”Linja-auton vilkku oikealle on merkki takaa tulevalle, että ohi voi lähteä. Jos vilkku on pois päältä, saattaa linja-auto olla juuri lähdössä liikkeelle. Vilkku vasemmalle on taas selkeä viesti siitä, että lähtevä linja-auto täytyy päästää pysäkiltä pois”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara selventää.

Anna tietä linja-autosta poistuville matkustajille

Ennakointia kaivataan pyöräteilläkin. Bussipysäkin ohi kulkevan pyöräilijän ja sähköpotkulautailijan on väistettävä linja-autosta poistuvia ja siihen nousevia matkustajia.

”Pyöräilijän kannattaa valmistautua siihen, että pysäkin takaa saattaa joku marssia eteen. Kierrä pysäkki mahdollisimman kaukaa ja varovasti”, Elovaara muistuttaa.

Havainnoi ympäristöäsi huolella, olitpa sitten nousemassa linja-autoon tai polkemassa sen ohi.

Lisätietoja:

Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, 020 7282 372
Mikko Saavola, Linja-autoliitto, 040 7090940