Siirry sisältöön
Pyöräilijän ohittaminen maantiellä.
Maantiellä pyöräilijä ohitetaan liian läheltä

Liikenneturvan kysely raportoi pyöräilijän ohituksiin liittyvän monesti liian pieniä turvavälejä, tietämättömyyttä ja riskinottoa. Kesä ja sen erilaiset pyöräilytapahtumat, kuten Saimaa Cycle Tour, lisäävät pyöräilevien määrää myös maanteillä. Varma tapa pyöräilijän turvalliseen ohitukseen on viereisen kaistan puolelta.

Suurin osa Liikenneturvan kevään kyselyyn* vastanneista autoilevista kokee ohittavansa pyöräilijän niin, että ohitusetäisyys on turvallinen. Kuitenkin seitsemän kymmenestä on sitä mieltä, että autoilijat ohittavat pyöräilijän liian läheltä. Joka viides kokee, ettei pyöräilijää ohittaessa ei yleensä tarvitse väistää vastaantulevan kaistan puolelle.

”Ohitustilanteessa autosta ei välttämättä hoksaa pyöräilijän tarvitsemaa tilaa. Arvio sivuttaisesta turvavälistä voi olla turvaton, kun tilannetta katsoo ulkopäin tai pyörän satulasta. Turvalliseen ohitusetäisyyteen vaikuttaa myös ajoneuvon nopeus ja koko. Ilmavirta saattaa saada pyöräilijän heittelehtimään ja aiheuttaa vaarallisen tilanteen. Ohitustilanteen turvallisuus taataan valitsemalla ohituspaikka oikein ja käyttämällä pyöräilijän ohitukseen viereistä kaistaa”, korostaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Ohitan pyöräilijän aina niin, että ohitusetäisyys on turvallinen (autoilevat vastaajat)

Autoilijat ohittavat pyöräilijän liian läheltä (autoilevat vastaajat)

Pyöräilijää ohittaessa ei yleensä tarvitse väistää vastaantulevan kaistan puolelle (autoilevat vastaajat)

Varaudu kaksipyöräisiin kesän liikenteessä

Kesä vilkastuttaa niin mökkiliikennettä kuin pyörämatkailua ja tuo eri puolille Suomea myös pyöräilytapahtumia. Saimaa Cycle Tour on Saimaan ympäri tapahtuva pyöräilytapahtuma, jonka reitit osuvat monen mökkimatkalle. Pyöräilytapahtumiin odotetaan satoja, ja Saimaa Cycle Tourin tapauksessa tuhansia, pyöräilijöitä. Tämä on syytä ottaa ratin takana huomioon jo ennakkoon.

”Selvää on, että tapahtuman aikana ohitustilanteita tulee monen autoilijan kohdalle. Jos ohituspaikka ei heti aukene esimerkiksi näkemäesteen takia, on jäätävä ajamaan pyöräilijän taakse riittävän etäälle. Pyöräilijän taakse hetkeksi jääminen ei matkan kokonaisuudessa ole iso hidaste, joten toivottavasti jokaiselta kuljettajalta löytyy malttia”, selventää Saimaa Cycle Tourin Juho Suikkari.  Ennakointi on yksi keino lisätä turvallisuutta tässäkin. Kun edessä ajava pyöräilijä huomataan, nostetaan jalka kaasulta ja kytketään vakionopeudensäädin pois. Näin ohitustilannetta voi ennakoida paremmin, eikä vastaantulijan takia joudu tekemään kovasta vauhdista äkkijarrutusta pyöräilijän perään.

Turvallista ohitustilannetta on maltettava odottaa

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista autoilijoista noin joka kymmenes ei välttämättä jäisi riittävän kauas pyöräilijän taakse ajamaan, jos ohitustilanteessa on riskejä. Noin joka viides kokee, että pyöräilijän mahtuu aina ohittamaan, eivätkä ajoradan reunassa ajavat pyöräilijät vaikuta siksi ajonopeuteen. Vain 32 prosenttia kertoo, ettei ole koskaan ohittanut pyöräilijää maantiellä silloin, kun vastaan on tullut auto. Vastaavasti 40 prosenttia kertoo, ettei ole ohittanut tilanteessa, jossa ei ole riittävää näkemää. Kaikista vastaajista 17 prosenttia uskoi, että ajoradalla pyöräilevän saa ohittaa myös ohituskieltoalueella, vaikka joutuisi ylittämään sulkuviivan.

”Vastaukset viittaavat siihen, että pyöräilijän ohitukseen ei suhtauduta samalla vakavuudella ja ennakoiden kuin muiden ajoneuvojen ohittamiseen. Pyöräilijän kohdalla pitäisi kuitenkin olla entistäkin tarkempana, koska heillä ei ole suojaavaa peltikuorta ympärillään. Ohittamaan voi lähteä vain silloin, kun ohituspaikka on turvallinen ja laillinen. Eli näkemä on riittävä, ketään ei tule vastaan ja turvavälin ohitettavaan pystyy pitämään reiluna niin ennen ohitusta, sen aikana kuin sen jälkeen”, Piippa painottaa.

Jos ohitustilanteessa on riskejä (lyhyt näkemä tms.), jään ajamaan riittävän kauas pyöräilijän taakse (autoilevat vastaajat)

Maantiellä ajoradan reunassa ajavat pyöräilijät eivät vaikuta ajonopeuteeni. Ohitan pyöräilijän hidastamatta, sillä pyöräilijän mahtuu aina ohittamaan (autoilevat vastaajat)

Kuinka usein olet ohittanut pyöräilijän maantiellä, vaikka vastaan on tullut auto (autoilevat vastaajat)?

Kuinka usein olet ohittanut pyöräilijän maantiellä, vaikka riittävää näkemää ei ole ollut (mutka tms) (autoilevat vastaajat)?

Totta vai tarua? Ajoradalla pyöräilevän saa ohittaa myös ohituskieltoalueella, vaikka joutuisi ylittämään sulkuviivan

Lisätietoja

yhteyspäällikkö Leena Piippa, Liikenneturva, p. 020 7282 386

Juho Suikkari, Saimaa Cycle Tour, p. 050 353 8281

Liikenneturva selvitti kokemuksia pyöräilijän ohitustilanteista kyselytutkimuksella maalis-huhtikuussa 2022.  Kyselyn toteutti Kantar TNS Oy ja siihen vastasi yhteensä 1029 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.