Siirry sisältöön
lapset ylittävät suojatietä heijastimet loistaen
Lappeenrannan Kirkkopuistossa nähdään valotaidetta ja heijastimien välkähdyksiä viikolla 46

Lappeenrannan Kirkkopuistoon tällä viikolla rakentuvassa Loistopuistossa tempaistaan pimeyttä vastaan marraskuun puolivälistä alkaen aina vuodenvaihteen yli. Lastenkulttuurikeskus Metkun työpajoissa opiskelevien lasten suunnittelemat UV-valotaideteokset syttyvät Loistopuistossa keskiviikkona 16.11.2022. Lisäksi puistoon rakentuu perjantaina 18.11. MLL:n ja Liikenneturvan heijastinpuu, josta puistossa kävijä saa ottaa itselleen tai vaikka lapselleen mieluisen heijastimen.

Tällä viikolla vietetään myös Lapsen oikeuksien viikkoa. Tämän vuoden slogan ”Sun turvallisuus, mun turvallisuus” pätee osuvasti myös liikenteessä. Mitä pienemmästä lapsesta on kysymys, sitä enemmän lapsen liikkumisen turvallisuus on vanhemman vastuulla. Heijastinpuu-tempauksen järjestää yhteistyössä MLL:n Kaakkois-Suomen piiri, MLL:n Lappeenrannan yhdistys ja Liikenneturvan Kouvolan toimipiste. 

Sydäntalvi on jalankulkijoille riskialtista aikaa liikenteessä

Eteläisessä Suomessa marraskuu on usein lumeton ja yksi vuoden pimeimpiä kuukausia. Vuoden pimeimmän vuosikolmanneksen aikana loka-tammikuussa tapahtui vuosien 2015–2019 jaksolla puolet jalankulkijoiden kaikista henkilövahingoista.

Kaikista jalankulkijoiden kuolemantapauksista puolet tapahtui pimeällä tai hämärässä. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnat arvioivat raportissaan, että heijastin olisi mahdollisesti pelastanut kuolemalta kolme heijastinta käyttämätöntä, pimeällä onnettomuuteen joutunutta viiden vuoden aikana.

”Pimeään aikaan liikkuvia jalankulkijoita ja pyöräilijöitä on vaikea havaita. Heijastin auttaa autoilijaa näkemään hämärässä kulkevan. Heijastimia kannattaa käyttää samalla kertaa vähintään kahta, molemmilla puolilla esimerkiksi käsivarsissa. Näin jalankulkija tai polkija näkyy varmasti joka suuntaan. Tärkein on tien puoleisella sivulla oleva heijastin”, Liikenneturvan yhteyspäällikkö Tarja Korhonen muistuttaa ja lisää:

”Myös autoilijan on varmistettava valojen toimivuus ja sopeutettava nopeus turvalliseksi yhä pimeneviin ajo-olosuhteisiin.”

Valo- ja heijastintempaus tuo iloa ja keskustelua näkymisestä marraskuun pimeydessä

Kuvatadeopiskelijoiden taidonnäytteinä on nähtävänä Kirkkopuistossa erilaisia valoteoksia. Lisäksi puiston heijastinpuihin ripustetaan heijastimia omaan käyttöön otettavaksi. Vanhemmilla onkin nyt oiva hetki varmistaa perheensä ja muiden läheisten näkyminen pimeässä ja varustaa omat ja lastensa ulkovaatteet heijastimilla tai pukemalla ylle muuten pimeään sopivat heijastavat varusteet; kuten vaikka suosituksi tulleet heijastinvaljaat. Lapselle on myös tärkeää nähdä aikuisen hyvä esimerkki, johon on helppo samaistua ja ottaa mallia.

MLL:n ja Liikenneturvan heijastinpuussa jaossa olevat heijastimet on saatu lahjoituksina yhteistyötahoilta. Myös yksityiset ihmiset voivat lahjoittaa ylimääräiset heijastimet kotoa ja tuoda ne heijastinpuuhun roikkumaan.

Lisätietoja:

Tarja Korhonen, yhteyspäällikkö, Liikenneturvan Kouvolan toimipiste puh. 040 5341183
Henna Karhu, koordinaattori, MLL Kaakkois-Suomen piiri, puh. 050 477 8444