Siirry sisältöön
Autoilija ajaa matalalta paistavaa aurinkoa kohti.
Kevätkelissä kuljettajan näkeminen koetuksella

Matalalta paistava aurinko ja roiskuva kura saattavat heikentää kuljettajan näkyvyyttä yllättäen. Puhdas tuulilasi, hyvät aurinkolasit ja toimivat pyyhkijänsulat vähentävät häikäistymistä. Liikenneturva muistuttaa, että kuljettaja on aina vastuussa toiminnan sopeuttamisesta näkyvyyteen.

Aurinko paistaa matalalta, märkä tienpinta heijastaa ja rapa roiskuu tuulilasiin. Kevätkeli tuo haasteita kuljettajan näkemiseen, mutta pienillä liikenneturvallisuusteoilla niitä voi ennaltaehkäistä.

Tuulilasin puhtaudella ja hyvillä aurinkolaseilla on merkitystä, kun aurinko paistaa hankalasta kulmasta. Jos häikäistyminen kuitenkin yllättää, alenna nopeutta.

”Näkeminen on aina kuljettajan vastuulla, samoin kuin tarpeellisten toimenpiteiden tekeminen”, Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemi korostaa.

Likainen lasi huurtuu puhdasta herkemmin

Kevätaurinko voi häikäistä kuljettajaa etenkin, jos tuulilasi on likainen tai naarmuinen. Tuulilasi ja muutkin ikkunat kannattaa putsata sekä ulkoa että sisältä, sillä myös lasin sisäpintaan on talven jäljiltä saattanut jäädä likakerros, joka taittaa valoa ja lisää häikäistymistä. Likainen lasi myös huurtuu herkemmin kuin puhdas.

Lisäksi pyyhkijäsulkien kunto kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin, jotta ne oikeasti putsaavat kuran tuulilasista tarpeen tullen. Jos sulat jättävät raitoja lasiin, ne tulee vaihtaa uusiin. Kuljettajan on myös huolehdittava, että tuulilasinpesunestettä on riittävästi.

”Kevään kurakeleissä näkyvyys voi huonontua todella nopeasti, jos tuulilasia ei pääse välillä pesemään”, Niemi huomauttaa.

Aurinkolasit ja takavalot avuksi

Kevätaurinkoon voi varautua myös käyttämällä laadukkaita aurinkolaseja tai auton aurinkolippaa niin, että se ei häiritse havainnointia.  

Aurinkolaseilta kannattaa edellyttää samaa optista laadukkuutta kuin silmälaseiltakin. Aurinkolasien valontaitto-ominaisuuksien tulee olla virheettömät, ne eivät saa heikentää näöntarkkuutta, vääristää näkymää eivätkä vähentää silmien kontrastiherkkyyttä eli kykyä erottaa katsottava kohde taustastaan. Autoillessa linssit eivät myöskään saisi merkittävästi vääristää luonnollisia värejä.

”Autoilijan kannattaa valita aurinkolaseihin joko neutraalin harmaa tai kellanruskea linssi, joista jälkimmäinen voimistaa kontrasteja ja saa maiseman piirtymään selkeämpänä. Aurinkolasien polarisointi puolestaan parantaa näkemistä estämällä vaakasuorilta pinnoilta tulevaa häikäisyä nopeasti vaihtuvissa kuivan ja märän tienpinnan heijastumissa”, toteaa Näkeminen ja silmäterveys NÄE ry:n toimitusjohtaja Panu Tast.

Omaa näkymistä kevätkelissä voi puolestaan lisätä pitämällä takavalot päällä. Takavaloilla ajava auto näkyy kirkkaassa kelissä paremmin kuin pimeänä ajava.

Viisi vinkkiä kevätkeleihin:

  • Sovita ajaminen olosuhteiden mukaan: jos et näe kunnolla, alenna nopeutta.
  • Huolehdi tuulilasin kunnosta ja puhtaudesta. 
  • Tarkista, että pyyhkijät toimivat kunnolla ja lasipesunestettä on riittävästi.
  • Ehkäise häikäistymistä aurinkolaisella ja aurinkolipalla.
  • Näy muille: pidä takavalot päällä kirkkaassakin säässä.

Lisätietoja:

tiimipäällikkö Tomi Niemi, Liikenneturva, 020 7282 334
toimitusjohtaja Panu Tast, NÄE ry, 029 3000 901