
Joka kolmas suomalainen ajaa, vaikka ei olisi ajokunnossa
Liikenneturvan kyselyssä vain kaksi kolmesta kertoo usein tai melkein aina jättävänsä ajamisen väliin, jos kokee ajokuntonsa heikentyneen. Jos olo tuntuu normaalista poikkeavalta, kovin väsyneeltä tai tokkuraiselta, autoa ei pidä lähteä ajamaan. Erityisesti väsymys erottuu suomalaiskuljettajien vitsauksena. Väsymyksen on arvioitu vaikuttavan jopa joka viidennen kuolonkolarin taustalla.
Liikenneturvan viime vuoden lopulla toteuttama kysely* kertoo, etteivät kaikki jätä ajamista väliin, vaikka tiedostaisi ajokuntonsa heikentyneen. Kuljettajista vain 68 prosenttia kertoi siirtävänsä ajoa edes melkein aina tai usein. Ajokunto voi heikentyä hetkellisesti flunssan, lääkkeiden, alkoholin, stressin, tunnekuohun tai väsymyksen takia. Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholm korostaa, ettei heikentynyttä ajokuntoa voi kompensoida.
”Jos olo on yhtään huono, on ajamiset parempi jättää väliin tai käyttää toista kulkutapaa tai kuskia”, Nyholm kuittaa.
Heikentynyt ajokunto näkyy kesäisin erityisesti väsymysonnettomuuksissa. Arvioiden mukaan väsymys vaikuttaa jopa joka viidennen kuolonkolarin taustalla Suomessa. Tyypillisimmillään väsymysonnettomuudet ovat kohtaamisonnettomuuksia tai tieltä suistumisia. Onnettomuusriskiä lisää myös väsymyksen ja alkoholin yhdistelmä.
”Siinä missä alkoholi myös väsymys on merkittävä onnettomuusriskiä lisäävä tekijä. Pitkään valvominen jo yksinkin vaikuttaa kuin jonkinasteinen humalatila. Väsymys yhdistettynä pieneenkin määrään alkoholia heikentää tutkimusten mukaan ajamista merkittävästi”, Nyholm huomauttaa.
Kuljettaja on vastuussa omasta ajokunnostaan
Yleisin syy väsymykseen on unen puute. Väsymiseen ratin takana vaikuttaa niin unen määrä ja laatu kuin valvomisen kesto.
”Kesät ovat automatkailun sesonkia. Monesti pitkiin ajorupeamiin, yhden pysähdyksen taktiikoihin ja ratissa sinnittelyyn suhtaudutaan jopa ihannoiden. Kun ratissa roikutaan väsyneenä, toimintakunto on jo alentunut merkittävästi. Ajokunnon heikentymistä ei välttämättä osata edes arvioida eikä väsyneenä tee järkeviä ratkaisuja. Vuorokaudesta tulisi raivata aikaa nukkumiseen myös kesämatkojen aikana ja jyvittää ajoetapit etukäteen sellaisiksi, että ajoaika on tolkullinen. Jokaisen kuljettajan vastuulla on tarkkailla omaa ajokuntoaan ja huolehtia siitä, että ajaa vain ajokuntoisena”, Nyholm korostaa.
Viisi vinkkiä väsymyksen väistämiseen:
- Varmistu riittävän pitkistä yöunista ennen ajomatkoja – useimmilla se tarkoittaa kuusi tuntia unta tai enemmän.
- Keskeytä ajo, vaihda kulkutapaa tai kuskia, jos väsymys painaa. Kuppi kahvia tai muuta kofeiinipitoista hörpättävää ja vartin tirsat toimivat myös hätäensiapuna.
- Tauota kunnolla ja ota pysähdykset huomioon myös reittiä ja ajoaikaa suunnitellessasi.
- Jyvitä pitkä ajo useammalle matkapäivälle.
- Vältä raskaita aterioita ja tietysti pienintäkin alkoholitilkkasta.
Autolla liikkuessasi, kuinka usein jätät ajamisen väliin, jos koet ajokuntosi olevan heikentynyt?
*Liikenneturva selvitti suomalaisten ajatuksia liikenteestä kyselyllä loppuvuodesta 2024. Kyselyn toteutti Verian marraskuussa 2024 ja siihen vastasi yhteensä 1035 henkilöä, joista autoilevia on 82 prosenttia.