Siirry sisältöön
Mies ylittää suojatietä heijastimet heiluen.
Heijastaa, heijastaa – vai heijastaako sittenkään?

Voiko mitä tahansa heijastavaa tuotetta käyttää turvallisin mielin ja mistä tietää millainen heijastin tai heijastava tuote on riittävän hyvä? Tukesin Riikka Väänänen ja Liikenneturvan Laura Loikkanen pohtivat asiaa yhteisessä blogissaan.

Pimeät syysillat ovat saapuneet ja tuoneet mukanaan myös laajan skaalan erilaisia heijastimia ja heijastavia tuotteita kauppojen valikoimaan. Ja se on hyvä, sillä pimeydessä heijastin tuo lisäturvaa tekemällä käyttäjänsä paremmin näkyväksi. Myös laki sanoo, että pimeällä liikkuessa heijastinta on käytettävä. Mutta tässä tuotepaljoudessa menee helposti pää pyörälle ja asiat sekaisin.

Heijastin – tarkkaan säädelty suojain

Heijastimet ovat henkilönsuojaimia, kuten myös esim. pelastusliivit ja pyöräilykypärätkin, ja niitä koskee joukko lainsäädännöstä tulevia vaatimuksia. Näiden vaatimusten tarkoituksena on varmistaa, että heijastin oikeasti näkyy hyvin; riittävän kauas ja joka suuntaan!

Heijastimien näkyvyys varmennetaan mittaamalla muun muassa heijastimen heijastavuusarvot ja pinta-ala standardin mukaisilla menetelmillä. Vaatimukset täyttäville heijastimille ilmoitetut laitokset myöntävät EU-tyyppitarkastustodistuksen. Lisäksi valmistaja kirjoittaa vaatimustenmukaisuusvakuutuksen. Tämän pitää olla jokaisen tuotteen mukana tai löytyä valmistajan nettisivuilta, jolloin tuotteen mukana pitää olla linkki verkkosivuille, mistä vaatimustenmukaisuusvakuutus löytyy.

Asianmukaisen heijastimen mukana tulee olla myös käyttöohjeet ja seuraavat tiedot:

  • CE-merkintä
  • valmistajan tiedot (nimi ja osoite)
  • viittaus henkilönsuojainasetukseen (EU) 425/2016
  • tyyppitarkastuksen suorittaneen ilmoitetun laitoksen (notified body) tiedot
  • heijastimissa maininta standardista EN 17353 tai EN 13356
  • heijastinliiveissä maininta standardista EN 17353, EN 1150 tai EN ISO 20471

Pakkausmerkinnät ovat kuluttajan keino kaupassa varmistua siitä, että heijastin todella heijastaa ja täyttää ne vaatimukset, jotka sille on asetettu. Laadun arviointi silmämääräisesti on käytännössä mahdotonta.

Muita kuin vaatimukset täyttäviä ja asianmukaisesti tyyppitarkastettuja tuotteita ei saa sanoa heijastimiksi.

Heijastavien tuotteiden Villi länsi

Riippu- ja jousiheijastinten ja heijastinliivien lisäksi kaupoista löytyy laaja valikoima erilaisia heijastavia tuotteita: käsineitä, pipoja, reppuja, ostoskasseja, kengännauhoja ja ulkoiluvaatteita.

Heijastaville tuotteille ei ole minkäänlaisia laatuvaatimuksia ja näin ollen heijastavana tuotteena on mahdollista myydä melkeinpä mitä tahansa – myös tuotteita, jotka eivät heijasta käytännössä ollenkaan. (Kuvassa heijastavia pipoja).

Heijastavat pipot testissä

Paljaalla silmällä valoisassa kaupassa ei pysty päällepäin erottamaan sitä, miten hyvin jokin materiaali heijastaa vai heijastaako ollenkaan. Kahdella päällepäin lähes täysin samannäköisellä tuotteella voi ollakin hyvinkin erilaiset heijastavuusarvot. Katso vaikka itse tältä Liikenneturvan videolta (Avautuu uuteen ikkunaan).

Parhaimmassa tapauksessa se kiva pipo tai esimerkiksi omatekoiset, heijastavasta materiaalista valmistetut koristeet ovat hyvä lisä, mutta pimeällä kannattaa ensisijaisesti tukeutua oikeisiin henkilönsuojaimiin. Pahimmassa tapauksessa heijastava tuote ei nimittäin lisää käyttäjänsä näkyvyyttä juuri ollenkaan.

Tarkkana markkinoilla ja markkinoinnissa!

Tukesin nettisivuilla (Avautuu uuteen ikkunaan) on avattu eroa heijastimien ja heijastavien tuotteiden välillä ja kerrottu miten kyseisiä tuotteita saa markkinoida. Pääpiirteittäin: jos tuotteen väitetään lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä (tai tuotteen voi muutoin ymmärtää lisäävän käyttäjänsä näkyvyyttä), pitää tuotteen täyttää henkilönsuojaimille asetetut vaatimukset. Tämä pätee niin heijastavaa materiaalia kuin LED-valoja sisältäviin tuotteisiin – jos LED-valoilla siis pyritään lisäämään käyttäjänsä näkyvyyttä.

Tällä hetkellä tavallisten vaatteiden ja koristekäyttöön tarkoitettujen käsitöiden ei katsota olevan henkilönsuojaimia, vaikka ne sisältäisivätkin heijastavaa materiaalia, ellei niitä markkinoida suojaavin ja näkyvyyttä lisäävin väittämin. Jos siis vaikka askartelet myyjäisiin tuotteita heijastavasta materiaalista, ole tarkkana siinä, miten tuotteesi nimeät ja millä väittämillä tuotettasi markkinoit tai saatatkin lain silmissä yhtäkkiä olla henkilönsuojainvalmistaja kaikkine valmistajan vastuineen ja velvollisuuksineen. Samat vastuut ja velvollisuudet koskevat myös henkilönsuojainten jälleenmyyjiä ja jakelijoita.

Pidä huoli näkyvyydestäsi

Kuten todettua, valikoima erilaisissa näkyvyyttä lisäävissä tuotteissa on laaja ja niitä kannattaa ehdottomasti käyttää. Jos tuotteet jäävät kauppaan tai eteisen lipaston laatikkoon, ei niistä ole mitään hyötyä. Ostopäätöstä tehdessä kannattaa kuitenkin käyttää pikku hetki siihen, että kurkkaa vähän tuotteen merkintöjä ja valitsee vaatimukset täyttävän, CE-merkityn heijastimen tai heijastinliivin.

Käyttämällä asianmukaista heijastinta tai heijastinliiviä voit paremmin luottaa siihen, että näyt riittävän hyvin! Siinä samalla tuet myös vastuullisia ja turvallisuudestasi huolta kantavia yrityksiä – yrityksiä, jotka ovat varmistuneet siitä, että käyttämällä heidän tuotteitansa sinä ihan oikeasti näyt pimeässä.

Älä siis vahingossa liiku pimeällä näkyen huonommin kuin kuvittelet!

Blogin kirjoittajat:
Riikka Väänänen, ylitarkastaja, Tukes
Laura Loikkanen, suunnittelija, Liikenneturva