Siirry sisältöön
Maantie

Etelä-Savossa tunnistettu liikenneturvallisuuteen vaikuttavia riskejä

Liikenne vilkastuu Etelä-Savossa kesäkuukausina. Kapeat ja mutkaiset tiet haastavat autoilijan. Liikenneturva ja Etelä-Savon pelastuslaitos ja poliisi muistuttavat autoilijoita ajamaan ennakoiden ja ottamaan huomioon muut kulkijat.

Kesäliikenteeseen rauhallisin mielin

Etelä-Savo on suosittua kesämökkialuetta, jossa liikenne on vilkasta erityisesti perjantai- ja sunnuntai-iltaisin. Mökkiliikenteessä on hyvä huomioida, että varaa matkaan riittävästi aikaa ja pitää riittävää turvaväliä, sekä huomioi myös muut tiellä liikkujat, myös ne hitaammin liikkuvat.

Mökkipaikkakunnalla liikkuessa on hyvä unohtaa arkiset kiireet ja liikkua rauhallisesti sekä ennakoiden. Tiet ovat monesti kapeita ja mutkaisia, joka tuottaa omat haasteensa kiireiselle liikkujalle.

Vesillä liikkuessa on hyvä huomioida myös paikalliset vesiliikennerajoitukset. Vesillä on mm. paikallisia nopeusrajoituksia, sekä aallon muodostamisen kieltoja.

Autoilija: pidennä turvaväliä ja laske nopeutta huonolla näkyvyydellä

Liikenneturva selvitti* kesällä 2022 autoilijoiden tapoja ajaa, kun tiellä on paljon muitakin liikkujia. Kyselyn perusteella 71 % autoilijoista ajaa hieman yli nopeusrajoituksen ja 45 % säätää vakionopeudensäätimenkin ylinopeuteen. Onneksi 95 % autoilijoista sanoo myös pidentävänsä turvaväliä edellä ajavaan, jos sataa tai näkyvyys on huono.

”Maan tapa ajaa hieman yli nopeusrajoituksen on huolestuttavaa.” pohtii Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen. ”Riittävän turvavälin pitäminen on tärkeää oli keli mikä tahansa. Se auttaa ennakoimaan monenlaista tilannetta. Mutta ylinopeus saattaa koitua kohtaloksi turvavälistä huolimatta.” summaa Karvonen.

Ajaminen liikennevirrassa (%)

*Liikenneturva selvitti suomalaisten kokemuksia liikenteestä touko-kesäkuun vaihteessa 2022. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1005 henkilöä, joista autoilevia oli 81 prosenttia.

**Valitse ”en osaa sanoa” jos ei ole vakionopeudensäädintä

Alueelliset erityispiirteet haastavat liikenneturvallisuuden

Etelä-Savon tuoreessa riskiarviossa on tunnistettu alueellisia erityispiirteitä, jotka voivat vaikuttaa vakavien tieliikenneonnettomuuksien syntyyn:

  • Etelä-Savon runsas vapaa-ajan asuntojen ja kausiasukkaiden määrä sekä kesän suuret yleisötapahtumat lisäävät vakavien ketjukolarien riskiä.
  • Tieverkolla liikkuu myös raskasta liikennettä, kuten vaarallisten aineiden ja puiden kuljetuksia. Tiestön heikkenevä kunto lisää niihin liittyviä riskejä.

Linja-autoliikenne keskittyy valtateille 5, 13, 14, 15 ja kantatielle 72. Linja-autossa onnettomuuden kohteena voi olla jopa kymmeniä ihmisiä.

”Etelä-Savon runsasvetisyys pidentää tietä pitkin kuljettavia välimatkoja, mikä vaikuttaa avun saamisen nopeuteen. Viranomaisten välinen yhteistyö ja resurssien jakaminen joustavasti yli maakuntarajojen onkin pelastustoiminnan ja mahdollisimman nopean avunsaannin kannalta tärkeää”, riskienhallintapäällikkö Jani Jämsä Etelä-Savon pelastuslaitokselta toteaa.

Tarkkana onnettomuuspaikalla

Jokaisella tiellä liikkujalla on auttamisvelvollisuus. Jos sattuu onnettomuuspaikalle, jossa ei vielä näy auttajia, tulee selvittää avuntarve, hälyttää apua 112-numerosta ja ehkäistä mahdolliset lisäonnettomuudet.

Jos onnettomuuspaikalla on jo pelastustoiminta käynnissä, paikka tulee ohittaa rauhallisesti niin, että pelastajille ja muulle liikenteelle ei aiheudu vaaraa.

”Jos paikalla on henkilö ohjaamassa liikennettä, hänen merkkejään tulee noudattaa. Pelastajille tulee antaa työrauha, eikä onnettomuuspaikkaa saa kuvata”, palopäällikkö Isto Heikkinen Etelä-Savon pelastuslaitokselta huomauttaa.

Lisätietoja

Eini Karvonen, yhteyspäällikkö, Liikenneturva, puh. 020 7282 395
Seppo Porokka, komisario, Itä-Suomen poliisilaitos, puh 0295 456 661
Jani Jämsä, riskienhallintapäällikkö, Etelä-Savon pelastuslaitos, puh. 040 129 5196


Liikenneturvan logo