Siirry sisältöön
Puuhun kiinnitettyjä erilaisia heijastimia.

Etelä-Savossa heijastinpuut ja -aidat muistuttivat pimeässä näkymisen tärkeydestä

Tänä syksynä Etelä-Savon kunnat ja kuntien liikenneturvallisuustyöryhmät tempaisivat yhdessä pimeässä näkymisen puolesta. Erilaisia heijastinpuita ja -aitoja näkyi monissa Etelä-Savon kunnissa.

Syksyn aikana kokoontuneissa liikenneturvallisuustyöryhmissä sovittiin, että jokainen kunta perustaa joko heijastinpuun tai -aidan muistuttamaan heijastinkauden alkamisesta. Heijastinpuusta kuka tahansa ohikulkija sai hakea itselleen heijastimen – tai tuoda omia ylimääräisiä heijastimia muille jaettavaksi. Heijastinpuu tai -aita oli iltaisin liikenteen valoissa välkkyessään loistava muistutus heijastimen tuomasta hyödystä.

Kunnilla oli heijastimia hankittuna omasta takaa ja lisäksi he saivat niitä lahjoituksina Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija -hankkeelta. Heijastinpuita ja aitoja perustettiin maakunnan alueella kaikkiaan yli kaksikymmentä.

“Heijastimet ovat tehneet hyvin kauppansa, jopa niin hyvin, että uusia heijastimia on pitänyt joissakin kunnissa lisätä päivittäin. Kuntalaisilta on myös tullut paljon positiivista palautetta ja on kiitelty tärkeän asian muistuttamisesta”, kertoo Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija Juha Heltimo.

Heijastinta käyttää joka toinen suomalainen

Heijastin on pimeän ajan perusvaruste. Asianmukainen heijastin auttaa jalankulkijaa näkymään liikenteessä ja on tarpeen myös valaistuilla taajama-alueilla. Liikenneturvan seurantojen* mukaan noin joka toinen jalankulkija käyttää heijastinta liikkuessaan taajamassa pimeän aikaan.

”Teemapäiviä ja tempauksia tarvitaan liikenneturvallisuustyössä, sillä unohtaminen on yleisin syy heijastimen käyttämättömyyteen. Heijastimia on erilaisia ja moneen tyyliin sopivia, jokaiselle löytyy varmasti omansa”, täsmentää Liikenneturvan yhteyspäällikkö Eini Karvonen.

Lisätietoja

Eini Karvonen, yhteyspäällikkö, Liikenneturva, 020 7282 395, [email protected]

Juha Heltimo, Itä-Suomen liikenneturvallisuustoimija, Etelä-Savo, [email protected]

*Liikenneturvan seurannat 2021 (Tarkkailussa havaittiin 19 395 jalankulkijaa.)