Siirry sisältöön
Varttunut autoilija katsoo taustapeiliin
Auton turvatekniikka avustaa kuljettajaa – teemapäivä varttuneille kuljettajille Tampereella 6.10.

Auton turvatekniikka tukee kuljettajaa ajotehtävässä ja tarvittaessa puuttuu ajamiseen ennaltaehkäisten onnettomuuden. Liikenneturvan, Autoalan keskusliiton ja Lielahden Vehon järjestämässä turvallisuuspäivässä varttuneet kuljettajat pääsevät muun muassa tutustumaan kuljettajaa avustavaan turvatekniikkaan. 

Liikenneturva järjestää turvallisuuspäivän varttuneille kuljettajille yhdessä Autoalan keskusliiton ja Lielahden Vehon kanssa. Päivän tavoitteena on, että iäkkäämmät kuljettajat saavat tietoa ikääntymisen vaikutuksista autolla ajamiseen, tutustuvat turvallisuutta edistävään turvatekniikkaan ja saavat vinkkejä oman toimintakykynsä ylläpitämiseen.

”Omia tarpeita on hyvä tuoda esiin autoa vaihtaessa, opastusta uuden auton käyttöön saa myyjältä. Täyssähköauton latauksessa esimerkiksi käytetään mobiilisovellusta ja se voikin olla ensimmäinen haltuun otettava asia uutta autoa hankkiessa. Myös tähän voi saada opastusta ja käytön oppii, kun malttaa keskittyä”, rohkaisee Autoalan Keskusliiton tekninen johtaja Jouko Sohlberg.

Varttuneen kuljettajan vahvuuksia ovat ajovuosien mukanaan tuoma kokemus ja harkintakyky. Vanhenemisella on myös toinen puolensa: näkö, kuulo ja huomiokyky heikkenevät. Näitä haasteita voi kompensoida esimerkiksi ajamalla hitaammin. Myös auton turvatekniikasta voi olla apua, sillä se voi helpottaa ajotehtävää ja lisätä ajoturvallisuutta.

Iäkkäämmät kuljettajat kokevat turvatekniikan tärkeäksi kriteeriksi autoa valitessaan

Aktiivisella turvatekniikalla pyritään ennaltaehkäisemään onnettomuuden syntymistä. Sen tehtävä on varoittaa tai puuttua ajamiseen silloin, kun kuljettajan tai muun tielläliikkujan toiminta tai toimimatta jättäminen voi johtaa onnettomuuteen. Passiivinen turvatekniikka, kuten turvavyö, puolestaan lieventää onnettomuuden seurauksia. 

Autoa hankkiessa kannattaa turvatekniikka ottaa huomioon ja tutustua eri vaihtoehtoihin. Liikenneturvan kyselyn* mukaan yhdeksän kymmenestä 65–74-vuotiaasta autoilijasta kokee turvatekniikan tärkeäksi kriteeriksi valitessaan seuraavaa autoaan.

”Turvatekniikkaa on monenlaista. Esimerkiksi kaistavahti ehkäisee auton ajautumista pientareelle tai vastaantulijoiden kaistalle. Peruutustutka ja -kamera helpottavat liikkumista pysäköintialueilla ja pysäköintiavustin nimensä mukaisesti auttaa parkkeeraamaan auton vaikka taskuparkkiin”, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara kertoo.

65–74-vuotiaat autoilijat, N=215

Varttuneiden kuljettajien turvallisuuspäivä Lielahden Veholla

Tervetuloa kahville ja samalla päivittämään tietojasi turvallisesta ajamisesta Lielahden Veholle (Taninkatu 11, Tampere) torstaina 6.10. klo 10–14.

Tietoiskujen aikataulu:

10.00 Ikääntyminen ja turvallinen auto, Liikenneturva

11.00 Naisten kyselytuokio autoista, Liikenneturva ja Veho

12.00 Lääkkeet ja ajaminen, Lielahden apteekki

13.00 Lastenlasten turvallinen kuljettaminen turvalaitteessa, Liikenneturva

Turvallisuuspäivä on suunnattu erityisesti eläkeikäisille kuljettajille. Tapahtuma on maksuton eikä siihen tarvitse ilmoittautua.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä marras-joulukuussa 2020. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1017 henkilöä, joista 65–74-vuotiaita autoilijoita oli 215.

Lisätietoja

koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara, Liikenneturva, puh. 020 7282 372
tekninen johtaja Jouko Sohlberg, Autoalan keskusliitto, puh. 0400 904 003